UgensErhverv.dk

Hurtigporte og lufttæpper sparer på energien

Ind- og udgangspartier er en evig kilde til energitab. Portleverandørerne svarer igen med hurtige porte og lufttæpper som forhindrer, at der fyres for gråspurvene

06-12-2007

Ind- og udgangspartier er en evig kilde til energitab. Portleverandørerne svarer igen med hurtige porte og lufttæpper som forhindrer, at der fyres for gråspurvene

Af Hans Windeløv

Energikravene Der bliver fokuseret mere og mere på hurtige porte, som på ganske få sekunder åbner og lukker og derved sørger for at minimere luftskiftet mellem varme og kolde lagre og rum.

Door System har siden 1997 leveret porte fortrinsvis til fødevareindustrien, hvor der er helt klare krav om lave temperaturer i produktionen og på lagrene. Og virksomheden oplever, at der kommer større og større fokus på energibesparelserne, uanset hvilken branche det drejer sig om.

- Det handler selvfølgelig om økonomi et langt stykke hen ad vejen. Og når oliepriserne stiger, så går også portenes hastigheder i vejret. Mange virksomheder satser på besparelser dels ved at indføre porte, der åbner og lukker hurtigt, og dels ved at de samme porte bliver bedre isoleret. Men mange virksomheder ønsker også at signalere, at de har en grøn profil, når de skifter portene ud til nogle mere energirigtige, siger Mads Borne fra Door System.

To meter i sekundet
Virksomheden laver hejseporte, som lukker med en hastighed på to meter i sekundet. Det er en væsentlig forbedring i forhold til en del ældre porte, som ofte er mere end dobbelt så langsomme.

- Når man tænker på, hvor mange gange, hver enkelt port dagligt går op og i, bliver tidsrummet, de er åbne, meget langt. Kan vi halvere det, er der store besparelser at hente, siger Mads Borne.

Ud over de hurtige porte vælger lager- og industrivirksomheder i stigende grad lufttæpper for at minimere det energitab, som opstår, når portene åbner, og varme og kulde fra lagerrummene strømmer ud og blandes.

Ved at blæse luft tæt forbi en portåbning enten ovenfra, fra siderne eller nedefra, opstår en adskillelse af luften på hver side af porten. Det forhindrer, at der skal bruges yderligere resurser på at køle frostlageret ned eller varme lagerhallen op.

Juvenco laver løsninger med lufttæpper til erhvervslivet. Og selv om det lyder lige til at sætte en blæser op i porten, er der en række forhold, der skal opfyldes, når virksomhederne skal spare på energien.

Gennemgang af lageret
- Luftstrømmen skal tilpasses til opgaven. Derfor kræver brugen af lufttæpper på lagre en nøjere gennemgang af de pågældende rum og af den daglige drift. Både rumstørrelse, andre døre i rummet og vindpåvirkning ude fra spiller en stor rolle, når man skal dimensionere lufttæppet korrekt. Det er også vigtigt at vide, om der ind imellem holder truck eller andre køretøjer i portåbningerne mellem de rum, som skal isoleres fra hinanden, siger Geo Bjerregaard, produktchef i Juvenco.

Er der eksempelvis tale om et frostlager med meget trafik ud og ind, kryber kulden ud forneden langs gulvet, hvilket betyder, at lufttæppet skal være ekstra kraftigt, så det slutter tæt forneden. Eventuelt skal blæseren placeres i en rist under gulvniveauet. Problemet kan her være, at en truck, som holder stille i porten, bryder luftstrømmen med energitab til følge. Her er en mulighed at blæse luften ind fra siden.

Kombination af luft og porte
- Vi har lavet flere løsninger, hvor luftstrømmen bliver blæst ud fra to blæsere og krydser hinanden for at opnå en isolering, som er nærmest total. Men det afhænger helt af bygningskonstruktion og portplacering og understreger blot, at de fleste bygninger har behov for individuelle løsninger, siger Geo Bjerregaard.

Lufttæpperne fungerer ofte i kombination med porte.
-Ved indgangspartierne er der mulighed for at installere lufttæpper, som går i gang, når porten går op under afsendelse og levering af varer i dagtimerne. Så her undgår man energitabet og skiftende temperaturer, som heller ikke gavner arbejdsmiljøet, siger Geo Bjerregaard.

hawin@odsgard.dk

Brochurer

Mørtelfuger: flere årsager til smuldring

Mørtelfuger: flere årsager til smuldring

Mange fagfolk har reageret på omtalen af smuldrende mørtelfuger - flere bud på, hvad der kan gøres for at rette op på problemet

Altiflex får ny CEO

Altiflex får ny CEO

Altiflex har pr. 4. juni 2025 ansat Bjørn Baunbæk som ny administrerende direktør.

Konkurser i byggeriet (Uge 24/2026 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 24/2026 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Enorme gevinster ved en Østlig Ringvej uden om Amager

Enorme gevinster ved en Østlig Ringvej uden om Amager

En sænketunnel langs Amagers østkyst kan i 2050 reducere trafikken i indre dele af København med 14 procent, fjerne knap hver fjerde lastbil ved Rådhuspladsen og årligt spare trafikanter for over fire millioner timer i trafikken