UgensErhverv.dk
Lofttrapper lukker energihullet

Lofttrapper lukker energihullet

Bedre isolerende materialer sparer forbrugerne for ekstra varmeregninger for energitab via lofttrappen

05-12-2007

Bedre isolerende materialer sparer forbrugerne for ekstra varmeregninger for energitab via lofttrappen

Af Hans Windeløv

Montagen af lofttrapper kommer i fremtiden til at spille en langt større rolle end tidligere. Det nye bygningsreglement har nemlig øget kravene til isolering af huse, så det for fremtiden skal være sværere at omsætte varme til blå luft.
Et af de steder, hvor det er slut med at fyre for gråspurvene, er ved lofttrapperne. Det har fået leverandørerne til at lancere lofttrapper, der lever op til kravene om energibesparelserne.

– Selv om der endnu ikke er tale om et egentligt krav, er bl.a. typehusproducenterne på forkant med begivenhederne og tester alle de komponenter, de benytter i deres huse. Her bliver der stillet ekstra høje krav til lofttrapperne og selve montagen af disse, på linje med bl.a. vinduer, siger salgschef med ansvar for trapper hos Timberman, Svend Nielsen.

Montagen gør en stor forskel
Efterprøvningen af bygningselementernes isoleringsevne sker ved at udsætte huset for undertryk og så lave en termisk opmåling, som viser hvor og hvor meget kulde, der strømmer ind.

Et af de springende punkter ved lofttrapperne er isoleringen mellem selve hullet i loftet og den karm, som trappe og lem er fastgjort til. Tidligere brugte man ofte skum til isoleringen her. Skummets porøse struktur gør dog, at luftgennemstrømningen er alt for stor og loftlemmen derfor ikke består ikke tryktesten – men som regel er årsagen en utæt montage.

– Det har vist sig at være så effektivt, at flere af vore produkter er blevet godkendt og klassificeret efter de nye krav og normer, siger Svend Nielsen.

Skærpede krav til produktionen
Kravene har gjort, at producenten har skærpet produktionen af lofttrapperne, så den grundlæggende isolering i materialerne og omkring lemmen allerede er på plads, når trapperne forlader fabrikken.

Lemmens stærke kombination af sandwichplader med tætningsbånd og snaplås gør, at der kun slipper 200-250 liter luft ud i timen fra det uopvarmede loft under testen. Det er noget mindre end de de 1300 liter der vil slippe igennem ved en traditionel loftlem med paskvillelås.

– Med stigende energipriser er det en besparelse, der kan ses på regnskabet, når det forbedrede energiregnskab bliver gjort op i kroner og øre, siger Svend Nielsen.

Trapper holder prisen
Den nyudviklede serie tæller lofttrapperne Timberlex, Timberlux og Timberflex, men flere af Timbermans populære lofttrapper er opklassificeret, så de også overholder de nye normer og krav.

Besparelsen på varmeudgiften er i øvrigt ikke noget man sætter til på forhøjede priser. En kombination af de rigtige materialer og komponenter kombineret med effektive fremstillingsmetoder har nemlig sikret, at de nye lofttrapper holder samme prisniveau som tidligere. Resultatet er et bedre produkt, som allerede det første år vil vise sig at være en rigtig god investering.

Hos en anden leverandør af lofttrapper, Wood Step, lever en del af det eksisterende produktprogram op til det nye bygningsreglement. De svenske MidMade-trapper er nemlig produceret til at fungere i et andet og langt koldere klima end det danske. Så her sørger design og konstruktion for, at lofttrappen ikke bliver en kuldebro.
hawin@odsgard.dk

Billedtekst: En ny serie loftstrapper fra Timberman fokuserer på at reducere varmetabet i boligen


Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Rockwool får ny direktør

Rockwool får ny direktør

Jens Birgersson fortsætter som administrerende direktør, indtil Jes Munk Hansen, der i dag er administrerende direktør i Terma, tiltræder i Rockwool senest den 1. september 2024

Konkurser i byggeriet (Uge 9/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 9/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Kan koste dyrt for boligkøbere ikke at skrotte den gamle brændeovn

Kan koste dyrt for boligkøbere ikke at skrotte den gamle brændeovn

Ifølge reglerne skal alle boligkøbere oplyse, om der findes brændeovn eller pejseindsats, når de har købt ny bolig. Er brændeovnen fra før 2003, skal den skrottes

Dansk Boligbyg går konkurs

Dansk Boligbyg går konkurs

Ifølge flere medier er Dansk Boligbyg taget under konkursbehandling