UgensErhverv.dk

Ris og ros til Foghs udmelding

To af byggeriets organisationer modtager regeringsgrundlaget positivt - men der er også malurt at finde

23-11-2007

I Håndværksrådet og Dansk Byggeri får dele af Foghs regeringsgrundlag rosende ord med på vejen - men der er også betænkeligheder ved nogle af planerne.

Håndværksrådet kalder det netop fremlagte regeringsgrundlag ambitiøst. Man roser specielt de forskellige planlagte tiltag til at skaffe mere arbejdskraft – både gennem lettelser i indkomstskatten og gennem en række tiltag til at øge arbejdsstyrken.

Der er dog en anke, der angår tidshorisonten i projektet:

- Skal jeg dryppe lidt malurt i bægeret, er det ærgerligt, at skattedebatten bliver parkeret i en kommission, der først skal aflevere sin betænkning i starten af 2009. Vi forspilder dermed muligheden for i halvandet år at bruge skatten til at fremskaffe den nødvendige arbejdskraft, siger Håndværksrådets adm. direktør Paul Mollerup.

Skal følge anbefalinger
Man glæder sig i øvrigt over, at regeringsgrundlaget indeholder et konkret løfte om at forbedre vejledning i folkeskolen om erhvervsuddannelsernes muligheder.
- En kvalificeret arbejdsstyrke kræver gode uddannelser. For at nå regeringens mål om, at 95 % af de unge skal have en ungdomsuddannelse, er der i særlig grad brug for en markant satsning på et kvalitetsløft i erhvervsuddannelserne. Derfor er det vigtigt, at regeringen stadig gennemfører Globaliseringsrådets anbefalinger, siger Paul Mollerup.

Han fortsætter: For de mindre virksomheder er det positivt, at regeringen har fokus rettet mod at lempe de oplevede byrder i de små og mellemstore virksomheder. Disse er til evig irritation i virksomhederne. Der er langt igen, hvis målet om 25 % lempelse af byrderne skal nås inden 2010, men det er endnu vigtigere, at virksomhederne reelt oplever en lempelse af byrderne, end at de optræder på et stykke papir på ministerens bord, siger han.

Håndværksrådet savner altså en strategi for, hvordan regeringen vil øge udbredelsen af kendte energibesparende foranstaltninger i de små og mellemstore virksomheder.

- Der findes allerede en lang række teknologier på markedet, som kan reducere energiforbruget i virksomhederne. Det skal fortsat udvikles nye teknologier, men der er et enormt potentiale i at udbrede de eksisterende teknologier", afslutter Paul Mollerup.

Vil følge reformen tæt
I Dansk Byggeri modtager man også regeringsgrundlaget med både ris og ros.

- Regeringen lovede i valgkampen, at kvalitetsreformen skulle bruges på at gøre noget ved velfærdens rammer, bl.a. renovering af skoler, plejehjem og sygehuse. Det er der i høj grad behov for. Vore beregninger viser, at der er et vedligeholdelsesefterslæb på mindst 10 milliarder kr. alene på de kommunale bygninger, så der er virkelig behov for en stor indsats, hvis valgløfterne skal indfries, siger Vibeke Gaardsholt, afdelingschef i Dansk Byggeri, og understreger, at Dansk Byggeri vil følge regeringens arbejde med kvalitetsreformen tæt.

Dansk Byggeri har flere gange påpeget, at der stadig er behov for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft. Regeringens plan fra før valget bliver nu en del af regeringsgrundlaget, og det glæder organisationen.
- Samtidig er der behov for en langt større indsats for at fastholde den udenlandske arbejdskraft, siger Vibeke Gaardsholt, der mener, at regeringens forslag er et godt bidrag til at nå målet.

- Arbejdskraft handler også om skat, og selvom vi helst havde set, at regeringen i sit grundlag allerede nu gik i gang med at sænke skatten på arbejde, så er vi tilfredse med, at Skattekommissionen ikke kan blive en syltekrukke. Der er udløbsdato på, og vi forventer, at der senest i 2009 vil blive gennemført de nødvendige skattereformer, der kan være med til at sikre, at der også er tilstrækkelig arbejdskraft i fremtiden, siger Vibeke Gaardsholt.

Der er dog også et af valgkampens temaer, som Vibeke Gaardsholt synes er blevet komplet overset; nemlig Kattegatforbindelsen.
- Vi har foreslået regeringen, at de allerede næste år satte gang i en forundersøgelse, som kunne danne grundlag for en endelig beslutning, og derfor er vi skuffede over, at regeringen helt har overset dette, slutter Vibeke Gaardsholt.

- tibu

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Rockwool får ny direktør

Rockwool får ny direktør

Jens Birgersson fortsætter som administrerende direktør, indtil Jes Munk Hansen, der i dag er administrerende direktør i Terma, tiltræder i Rockwool senest den 1. september 2024

Konkurser i byggeriet (Uge 9/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 9/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Kan koste dyrt for boligkøbere ikke at skrotte den gamle brændeovn

Kan koste dyrt for boligkøbere ikke at skrotte den gamle brændeovn

Ifølge reglerne skal alle boligkøbere oplyse, om der findes brændeovn eller pejseindsats, når de har købt ny bolig. Er brændeovnen fra før 2003, skal den skrottes

Dansk Boligbyg går konkurs

Dansk Boligbyg går konkurs

Ifølge flere medier er Dansk Boligbyg taget under konkursbehandling