UgensErhverv.dk
Beton og stål i ny konstellation

Beton og stål i ny konstellation

Fleksibilitet og betonmangel giver fremgang for kompositkonstruktioner i erhvervsbyggeriet.

23-11-2007

Fleksibilitet og betonmangel giver fremgang for kompositkonstruktioner i erhvervsbyggeriet

Af Niels Nielsen

Beton og stål i andre sammenhænge end som traditionelle armerede konstruktioner præger byggeriet i denne tid. Det er særligt boomet indenfor erhvervsbyggeriet, der skubber til anvendelsen af kompositkonstruktioner med bjælker og søjler i stål og etagedæk i beton, der med større spænd og en slankere konstruktion giver stor frihed og fleksibilitet i indretningen.

Samtidig spiller den seneste tids begrænsede udbud af traditionelle danske betonelementer også en rolle for den øgede anvendelse af kompositkonstruktioner.

- Kompositkonstruktionerne foretrækkes ofte i erhvervsbyggerier, fordi de tværgående stålbjælker ligger i niveau med betondækkene. På den måde er der ingen nedhængende konstruktioner, der blokerer for fremføringen af installationer under et nedhængt loft. Det giver fleksibilitet i indretningen, samtidig med at det er muligt at minimere etagehøjden og dermed i sidste ende måske få flere etager på den samlede bygning, fortæller Jørn Nielsen, der er sekretariatschef i Dansk Stålinstitut.

- Men stålkonstruktionerne giver også generelt en større frihed i den arkitektoniske udformning med slankere konstruktioner og større spænd.

- En væsentlig årsag til den øgede brug af stål i byggeriet for øjeblikket skal dog nok også findes i, at stål har været lettere tilgængeligt på markedet i en periode med stor efterspørgsel på betonelementer, forklarer Jørn Nielsen.

Kompositkonstruktionerne finder på samme måde anvendelse indenfor undervisningsbyggeriet, hvor der i dag på samme måde som i erhvervsbyggeriet stilles krav om store, åbne rum og fleksible indretningsmuligheder.

På samme måde opleves kompositkonstruktioner i kulturbyggeriet, hvor de slanke dimensioner med store spænd anvendes til nye koncertsale til både Danmarks Radio og Århus Musikhus.

Filigran på stål
På det store kontorhus AB6, som opføres på den sidste grund i den nye bydel Ny Tøjhuskvarter på Islands Brygge, anvendes en kompositkonstruktion i stål og beton. Her bærer stålsøjler med et I-profil langs- og tværgående stålbjælker, hvorpå der oplægges filigrandæk i beton. På toppen af stålbjælkerne sidder små dybler, der efter udstøbning på filigrandækkene vil forbinde elementerne til en sammenhængende dækkonstruktion. I stålbjælkerne er udskåret runde huller, hvorigennem installationerne til kontorlokalerne trækkes.

Svensk system
I Ørestad City opfører norske KLP Ejendomme et kontorhus på 30.000 etagemeter med det svenske SWT-system. Konstruktionen udgøres af specielle søjler og bjælker i stål, der bærer traditionelle huldæk i beton. Stålsøjlerne har et cirkulært tværsnit og består af en ydre skal - og en indre kerne i stål, der varierer i dimension alt efter placeringen i konstruktionen. Efter monteringen fyldes hulrummet op med beton. Den ydre skal fungerer dermed som en blivende forskalling for betonen, hvis primære funktion er brandbeskyttelse af stålkernen, der er det egentlige bærende element. På samme måde har stålbjælkerne, som bærer huldækkene, et specielt U-formet profil, der udfyldes med beton efter monteringen, så der opnås en sammenhængende konstruktion af stålbjælker og betondæk. Stålbjælkerne har et nedhæng på 10 til 15 cm, hvilket minimerer etagehøjden, samtidig med at der er god plads til at fremføre de nødvendige installationer. Den samlede konstruktion stabiliseres af en trappekerne af traditionelle vægelementer i beton.

Åbent gymnasium
Kompositkonstruktioners anvendelse indenfo til at opnå fleksibilitet og åben indretning i undervisningsbyggeriet, opleves i det nye Ørestad Gymnasium, hvor stålbjælker med en konstruktionshøjde på næsten 1,5 m klarer de store frie spænd, som giver gymnasiet en indretning med store åbne rum. Stålbjælkerne er via dybler på toppen støbt sammen med filigrandækkene til en sammenhængende dækkonstruktion.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Rockwool får ny direktør

Rockwool får ny direktør

Jens Birgersson fortsætter som administrerende direktør, indtil Jes Munk Hansen, der i dag er administrerende direktør i Terma, tiltræder i Rockwool senest den 1. september 2024

Konkurser i byggeriet (Uge 9/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 9/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Kan koste dyrt for boligkøbere ikke at skrotte den gamle brændeovn

Kan koste dyrt for boligkøbere ikke at skrotte den gamle brændeovn

Ifølge reglerne skal alle boligkøbere oplyse, om der findes brændeovn eller pejseindsats, når de har købt ny bolig. Er brændeovnen fra før 2003, skal den skrottes

Dansk Boligbyg går konkurs

Dansk Boligbyg går konkurs

Ifølge flere medier er Dansk Boligbyg taget under konkursbehandling