UgensErhverv.dk
Fik husleje tilbage på grund af skimmelsvampTre forskellige slags skimmelsvamp havde gemt sig

Fik husleje tilbage på grund af skimmelsvamp

Manglende indsats mod skimmelsvampe kostede boligselskabet 194.000 kr.

02-10-2007

En kvinde fik i juni landsrettens ord for, at det boligselskabet som hun boede til leje hos, skulle tilbagebetale en del af hendes husleje på grund af skimmelsvamp.

Kvinden gik i maj 2005 til en speciallæge i intern medicin og medicinske lungesygdomme, da hun i stigende grad led af træthed og hovedpine – især efter weekenderne. Lægen tog en række blodprøver, som ved analyse viste en positiv reaktion overfor tre typer af skimmelsvampe, og i juni 2005 stillede speciallægen diagnosen ’indeklima syndrom’.

Teknologisk Institut, der stillede med seniorkonsulent Anne Pia Koch som vidne i sagen, forklarede blandt andet i retten, at der var konstateret en massiv vækst af aktive skimmelsvampe i lejlighedens soveværelse og kammer, der bl.a. gjorde, at soveværelset var uegnet til at sove i.

Udviklet over lang tid
Boligselskabet kendte til kondensproblemerne ved bygningens gavle, hvor de to rum lå, og havde tidligere forsøgt sig med at opsætte isoleringsplader på gavlvæggen i de to rum. Men sådanne plader fører erfaringsmæssigt til kondensdannelse og heraf følgende skimmelsvamp, og Teknologisk Instituts undersøgelse af boligen viste, at skimmelsvampene havde fået lov til at udvikle sig over lang tid, til trods for at pladerne var taget ned inden kvinden flyttede ind i lejligheden i 2003. Ved nedtagningen var der murværket ikke blevet afrenset.

194.000 kr. tilbage
Landsretten gav kvinden ret i, at lejligheden allerede fra start af var behæftet med mangler, der forringede lejlighedens værdi. For eksempel kunne kvinden ikke benytte de to rum mod endegavlen svarende til 35 % af lejlighedens samlede areal. På et tidspunkt måtte hun endda flytte sin seng ind i stuen.

Da boligselskabet ikke havde afhjulpet problemet, besluttede retten, at kvinden skulle have 25 % af den indbetalte husleje tilbage – med tilbagevirkende kraft.
I alt blev boligselskabet dømt til at betale 194.000 kr. tilbage til kvinden for husleje, sagsomkostninger og procesrente. Kvinden er siden flyttet fra lejligheden og har fået det betydeligt bedre, hvilket nye blodprøver klart beviser.

-los

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Henrik Mielke stopper i MT Højgaard

Henrik Mielke stopper i MT Højgaard

Bestyrelsen i MT Højgaard Holding har med virkning fra i dag ansat Steffen Baungaard som ny administrerende direktør og koncernchef

Danmark tvinges til at gennemføre EU-mindsteløn

Danmark tvinges til at gennemføre EU-mindsteløn

Trods verserende retssag ved EU-Domstolen, SKAL Danmark indføre mindstelønsdirektivet, inden der er faldet dom i sagen

Byggearbejdere  i Nyborg udsættes for kræftfremkaldende afgasninger

Byggearbejdere i Nyborg udsættes for kræftfremkaldende afgasninger

Arbejdstilsynet ved ifølge folketingsmedlem fra Enhedslisten, at byggearbejderne går i en potentiel kræftbombe. Men der gribes ikke tilstrækkeligt ind

Urimeligt at EU-retssag ikke har opsættende virkning

Urimeligt at EU-retssag ikke har opsættende virkning

Det tidligere medlem af EU-Parlamentet, Søren Søndergaard fra Enhedslisten, er ikke overrasket over, at Danmark - trods retssag ved EU-Domstolen - tvinges til at gennemføre Mindstelønsdirektivet