UgensErhverv.dk

Den firlængede gård får baghjul

Realdanias idékonkurrence om fremtidens landbrugsbyggeri har fået spændende, nyskabende idéer frem i lyset

14-06-2007

Realdanias idékonkurrence om fremtidens landbrugsbyggeri har fået spændende, nyskabende idéer frem i lyset

Cirka 100 landmænd havde tilmeldt sig konkurrencen med håbet om, at deres bedrifter skulle blive genstand for arkitekternes udelte opmærksomhed, men kun seks af dem blev valgt ud til konkurrencen.

18 konsortier af arkitekter, rådgivende ingeniører, landboforeninger og entreprenører har deltaget og udtænkt visioner for, hvordan vi i Danmark bedst forener landbrug og landskab fremover, og ideerne spænder bredt.

Hvad med for eksempel vandrestier på taget af en kornlade, underjordiske grisestalde med et drivhus ovenpå, velfærdsstalde til køer eller læskærme omkring gården formet som en spiral, som bare er få af de spændende ideer, der er fremkommet?

Nyskabende og perspektivrigt
Karakteristisk for idéerne er, at de klassiske firlængede gårde slet ikke var inde i billedet hos de deltagende konsortier. Det ser også ud til, at knopskyderier på bestående gårde og tilfældige landbrugsbyggerier nu skal være fortid. Det glæder arrangørerne af konkurrencen.

- Det er uhyre spændende at se, hvordan konsortier og landmænd har bygget bro over ellers ofte adskilte verdener og forenet kræfter i en fælles udfordring om at præge udviklingen. Vi står nu med en samling nyskabende og perspektivrige ideer, der kan danne skole for fremtidens landbrugsbyggeri, siger Hans Peter Svendler, direktør i Realdania, der står bag konkurrencen om fremtidens landbrugsbyggeri.

Syv vinderforslag
En dommerkomité har kåret de syv bedste forslag, heraf to der var lige gode i forhold til den samme bedrift, og forslagene vil nu blive vurderet i forhold til, om de kan realiseres.
I alle forslagene er der nemlig lagt vægt på at skabe eksperimenterende byggerier, men eksperimenterende betyder ofte ’dyrt’, og derfor skal projekterne bearbejdes, før der kan komme konkrete byggeprojekter ud af de mange idéer.

- los

Nedenfor følger de syv konsortier, der havde de bedste ideer, og vil få deres projekter bearbejdet for at se, om der kan komme konkrete byggeprojekter ud af den megen opfindsomhed.

Vinderkonsortium for Landmand Arne Bech Poulsens bedrift i Lemvig:
Pluskontoret A/S, Schønherr Landskab k/s, Rambøll A/S, MT Højgaard, Poul Erik Nielsen, Karl Vestergaard Nielsen og Bjarne K. Petersen (Danish Farm Design).

Vinderkonsortium for Landmand Anders Jakobsens bedrift i Aars:
BSAA arkitekter, Arkitekt Kristine Jensens tegnestue, Ingeniørfirmaet Viggo Madsen, Ruuki Danmark, Jørgen Friis Poulsen, Danace, Nature Consult.

Vinderkonsortium for Landmand Hans Jakob Fengers bedrift i Odder:
Einar Kornerup Jylland A/S, Link Signatur A/S Danmark, Schul & Co, Mogens Balslev, rådg. ing., Jørgen Poulsen, Landbrugets Byggerådgivning, /Tegnestuen Klint, Anne Gravsholt Busck, KVL.

Vinderkonsortium for Landmand Keld Stenlien Hansens bedrift i Veksø:
Karlsson arkitekter, Jane Havshøj arkitekter, Midtconsult a/s, Bundgaard Byg a/s, Bjarne Berg, KVL.

Vinderkonsortium for Landmand Palle Joest Andersens bedrift i Hjørring:
Bygningskontoret Nord, LandboNord, Arne Andersen Vrå, Gejst Arkitekter Aps.

To vinderkonsortier for Landmand Søren Hansens bedrift i Galten:
Nee Rentz-Petersen, Gottlieb & Paludan, Gråkjær Staldbyg A/S, Rambøll A/S, Marianne Levinsen, TransForm A/S.
FORM Arkitekter A/S, Thing og Wainø Landskabsarkitekter Aps, Moe & Brønsgaard, Vesti Olsen og Hansen A/S, Østlige Svine- og Bygherrerådgivning, Teknologisk Institut.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Nordkystens Tømmerhandel blev skabt af den entreprenante trælastmand Uffe Ravn ovenpå et boom i sommerhus-byggeriet i 60´erne Nordsjælland – i dag drives den af sønnen Erik Ravn

Der trædes på bremsen

Der trædes på bremsen

Mængden af nye varebiler er for nedadgående. I årets første syv måneder er der indregistreret 13.876 nye varebiler i Danmark, og det er en nedgang på hele 12,9 % i forhold til 2022. Og nedgangen i salget ser tilsyneladende ud til at fortsætte

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Københavns overborgmester vil have ret til krav om højere andel almene boliger i København. Hun efterlyser, at der bygges flere almene boliger og bygges klogt i hovedstaden

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Torben Dybdahl Jensen vinder prisen pga. sin indsats for at motivere unge mennesker til at arbejde i betonbranchen, herunder at afholde den årlige 'Betonworkshop', der efterhånden er blevet en institution i sig selv