UgensErhverv.dk
Friske farver på facaden

Friske farver på facaden

Stærke kulører tegner gadebilledet i Københavns nye bydele.

01-05-2007

Stærke kulører tegner gadebilledet i Københavns nye bydele

Af Niels Nielsen

Græsgrøn akryl, orange metalpaneler eller lyseblå glasplader. Der er ingen farveforskrækkelse i hovedstadens nye bydele, hvor stærke signalfarver sætter kulør på gadebilledet.

København er ellers både berømmet og berygtet for sin nedtonede og rolige arkitektur i afstemte jordslåede nuancer. Tydeligst afspejlet ved C.F. Hansens historiske monumenter: Slotskirken, Byretten og Domkirken, der alle tre changerer i diskrete grå og rødbrune nuancer.

Tydeligst i Ørestad
De jordfarvede kulører tegner også grundtonen i hovedstadens nye bydele, men som kontrast er mange af de nye bolig- og erhvervsbygninger tilføjet iøjnefaldende elementer i stærke signalfarver, der på én gang bryder med hovedstadens farveforskrækkede traditioner samtidig med, at farveskalaen fornys i forlængelse af traditionen.

Tydeligst er de farvede tendenser i Ørestad, hvor det historieløse byområde naturligt tillader, at bygningerne skiller sig ud og giver bydelen en selvstændig nutidig profil.

Farveskalaen varierer fra rød og gul på ungdomsboligerne i Signalhuset i Ørestad City til skrigende orange på Bikuben Kollegiet i Ørestad Nord, hvor DR Byens koncertsal iklædes en koboltblå kunststofskærm udover den bagvedliggende glasfacade.

Mest iøjnefaldende er dog indtil videre boligbyggeriet Bellahus ved Bella Center metrostation, hvor beboernes altanforkanter er iklædt grønne akrylplader, der varierer fra lysende gulgrøn over saftig græsgrøn til mørkere militærgrønne nuancer.

Nutidigt samspil
Umiddelbart kan de friske farver virke fremmede og hensynsløst opmærksomhedskrævende i bybilledet. Men ofte er farverne udtryk for et intelligent og nutidigt samspil med omgivelserne.

Således synes den grønne farve på Bellahus at korrespondere fint med beplantningen på den nærliggende Amager Fælled, ligesom den overdækkede tagterrasse i grønt akryl på bygningens højeste punkt er en moderne fortolkning af Københavns traditionelle tårne og spir i tilsvarende iøjnefaldende irgrønt kobber.

På samme måde passer de orangefarvede partier på Bikuben Kollegiets facade til de omgivende boligkarreers tilsvarende orange tegltage. Den orange farves signalvirkning har dog yderligere en betydning, idet den indgår i logoet for bygherren Bikuben Fonden.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Nye krav til byggeriet lurer i horisonten, når klimakravene skal revideres i 2025. Alt tyder på, at byggepladsen bliver omfattet af beregningerne af CO2 belastningen

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

Ved siden af Idrætscenter Vendsyssel og Vrå Skole skal der opføres en svømmehal med 25 meter bassin med otte baner, morskabsbassin med vandrutchebane samt wellnessafdeling. Projektet har en kontraktsum på ca. 120 millioner kroner

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Kvaliteten er vigtigst, og renoveringsprojekterne kommer til at stå i kø. Det er blandt konklusionerne i en stor spørgeundersøgelse, hvor Flügger har spurgt skandinaviske kunder om forventningerne til fremtiden og ønsker til malerprodukter generelt

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

SPONSORERET INDHOLD: Med lanceringen af verdens første indbyggede, certificerede knæpuder viser Snickers Workwear sit engagement i det, virksomheden kalder 'Inventing workwear'