UgensErhverv.dk

Nyt træmateriale på det danske marked

Amerikansk producerede træfiberprofiler er udviklet til at holde fugten ude.

02-06-2004

Amerikansk producerede træfiberprofiler er udviklet til at holde fugten ude.

Af journalist Lars Solberg


Træ er blevet et populært byggemateriale i Danmark. I mange danske byer er der hele kvarterer, som består af nyopførte træhuse. Og træ er atmosfærefyldt, men der følger også problemer med det – som fugtproblemer. Det skal vedligeholdes og have træbeskyttelse.

Men et træprodukt fra USA, der er udviklet til holde fugten ude i mange år, lanceres nu af Schrøder & Co. A/S, der er blevet forhandler af det til hele Skandinavien. Firmaet har allerede solgt facadebeklædningen, kaldet Catawba, til flere bygninger i Danmark.

- Vi forventer os meget af materialet, der har været kendt i USA i mange år. Det har faktisk været fremme i 30 år og er udbredt til træhuse og lignende i hele det mægtige land. Og da USA har hele spektret af klimaforhold som varme, kulde, lav til høj luftfugtighed, tørt og vådt klima, må man sige, at materialet har bestået den ultimative test inden for holdbarhed, siger direktør Peter Schrøder fra Schrøder & Co.

Catawba-produkterne leveres både som brædder og større plader. De består af træfiber, men de adskiller sig ifølge Peter Schrøder radikalt fra mange andre træfiberprodukter.

- Det er ikke alle træfiberprodukter, der er lige gode. Det afhænger af, hvordan de er blevet til. Vores amerikanske producent Georgia-Pacific Corporation har udviklet en særlig fremstillingsproces, der ifølge test på området gør, at produktet er uhyre modstandsdygtigt over for fugt, siger Peter Schrøder.

Egne træområder
Materialet består af træfiber af samme art, som anvendes i den papirproduktion, som Georgia-Pacific også har. Træet kommer fra virksomhedens egne træområder.

Ved at gennemgå den traditionelle bearbejdning, der bruges til papirfremstilling, bliver fibrene vasket og renset for bark og andre urenheder.

Efter tørring bliver de tilført og imprægneret med resiner, inden de bliver presset under stort tryk og høje temperaturer. Efter presning bliver pladerne tilført fugt for at opnå et fugtindhold, så de matcher de omgivelser, hvor de skal bruges.

Der er flere grunde til, at produktet først kommer til landet nu.

- Vi har flere gange prøvet at overtale den amerikanske producent, men tidligere har de meddelt os, at de havde nok at se til bare ved at servicere hjemmemarkedet. Men i dag er virksomheden i stand til at levere til andre markeder, og med den lave dollarkurs og prisudviklingen på produktet er materialet nu også havnet på lave og konkurrencedygtige priser i Danmark, fortæller Peter Schrøder.

Modstå fugt
Udsalgsprisen på det er omkring det samme som for fyrretræsplanker, men ifølge Peter Schrøder har Catawba en række fordele, som almindelige brædder ikke har.

- Selvfølgelig har vores produkter ikke de samme årestrukturer, knaster og andre karakteristika, som oprindelige brædder har. Til gengæld er de i stand til at modstå de ellers uundgåelige vindridser og revnedannelser, som vort klima med gentagne fugtoptagelser og nedtørringer forårsager i almindelige brædder, fortæller direktøren.

Og så er materialet nemt at håndtere for håndværkere og private. Det fås i lodrette og vandrette træbeklædninger, og det sælges både som brædder og større plader.

De vandrette beklædninger leveres med en fast længde på 488 cm i tre bredder - 15, 20 og 30 cm. De fleste typer er forsynet med en overlapningsfals, der ifølge Peter Schrøder sikrer en tæt overflade.

Når produkterne kommer fra fabrikken, er de grundet med en lysegrå farve. De skal så males over med den farve, som de skal have i færdig facadeform. Efter overmaling vil de ifølge forhandleren holde i mange år.

- Vi har jo naturligt nok ikke nogle eksempler fra Danmark endnu, da vi lige er startet. Men i USA er der eksempler på, at man kan nøjes med at overmale hvert 9. år, hvor et hus med almindelige træprofiler skal males omkring hvert 3. år, siger han.

Fordomme
Peter Schrøder ved, at der er mange fordomme omkring træfiberplader, men det lader han sig ikke slå ud af.
- Der er flere, der har dårlige oplevelser med træfiberprodukter. Men det er vigtigt at understrege, at Catawba er et helt andet slags produkt, der er forarbejdet med omhu og erfaring, så det vil helt sikkert slå igennem herhjemme, siger han.
De oplagte anvendelsesmuligheder er til almindelige træhuse, der for alvor vinder frem i øjeblikket. Men produkterne er også gode til pavilloner, mandskabsvogne, lagerbygninger, carporte og meget andet.
Ud over facadeplader kan man også købe de såkaldte trims i materialet. Trims er det engelske navn for brædder til dekorative formål som inddækninger, stern og vindskeder.

Billedtekst:
De nye træfiberplader har været brugt til facadebeklædning i mange år i oprindelseslandet USA, som på dette hus.

Brochurer

Boligministeren: Byggeriet kan skabe sin egen plads i historien

Boligministeren: Byggeriet kan skabe sin egen plads i historien

Det er så længe siden, at de færreste i byggeriet kan huske det, at Danmark har haft en boligminister og byggeriet dermed ’sin egen minister’

Byggeboom giver Københavns befolkningstilvækst baghjul

Byggeboom giver Københavns befolkningstilvækst baghjul

Ifølge Dansk Erhvervs cheføkonom Tore Stramer viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik, at byggebeskæftigelsen steg med beskedne 700 personer i tredje kvartal 2019.

FRI: Fuld stop i boligbyggeriet

FRI: Fuld stop i boligbyggeriet

Rådgivende ingeniørvirksomheder oplever en opbremsning i væksten. Dog forventes fortsat en positiv samlet udvikling i Østdanmark, mens Vestdanmark balancerer mellem vækst og tilbagegang

Henning Larsen designer højhus i San Francisco

Henning Larsen designer højhus i San Francisco

I løbet af det sidste århundrede har San Franciscos havnekvarter Mission Bay hovedsageligt været defineret af tung industri. Nu skal et nyt byggeprojekt aktivere det urbane liv i området