UgensErhverv.dk
Store vinduer kræver omtanke

Store vinduer kræver omtanke

Nye energikrav forhindrer ikke større glaspartier, hvis man tænker sig om tidligt i byggeprocessen.

13-03-2007

Nye energikrav forhindrer ikke større glaspartier, hvis man tænker sig om tidligt i byggeprocessen

Af Niels Nielsen

Det vil stadig være muligt at bygge med større vinduespartier i facaden også efter indførelsen af de nye skrappere energikrav i Bygningsreglementet. Men placeringen af vinduespartierne vil i fremtiden kræve større omtanke end tidligere, og facadeløsningerne skal tænkes ind i projektet helt fra starten.

Ikke kun udsigt
Det er meldingen fra landets største vinduesproducent, Velfac, der netop har afsluttet en række energiseminarer landet over om Bygningsreglementets energikrav.

- På seminarerne oplevede vi et stort ønske fra deltagerne om fortsat at have dagslyskvaliteterne ved de store glaspartier med i byggeriet; og ikke vende tilbage til tidligere tiders mørke glughulsarkitektur, fortæller Jørgen Munk, der var en af underviserne på seminarerne.

- Det er også muligt med de nye energikrav, fordi den fastlagte energiramme kan opfyldes på flere forskellige måder; men det kræver, at man allerede tidligt i projektet inddrager de faktorer, som har indflydelse på energiregnskabet.

- For eksempel kan det ikke længere alene være ønsket om at udnytte en flot udsigt, der styrer placeringen af et større vinduesparti; men i lige så høj grad orienteringen i forhold til solen, forklarer Jørgen Munk.

- Større vinduespartier placeres mest optimalt mod syd, fordi solen her står højest på himlen, hvilket giver mindst solindstråling i rummene i sommerperioden, så man undgår overophedning; men omvendt får et positivt varmetilskud om vinteren, hvor solen står lavt.

Gratis løsning
- Bygningens orientering på grunden hører ligesom en generel minimering af klimaskærmens areal til de energiløsninger, som ikke har nogle økonomiske omkostninger, men kun kræver, at man tænker sig om, før man bygger, siger Jørgen Munk.

- Men på nuværende tidspunkt er det svært at opstille klare regler for, hvordan energirammen opfyldes, fordi erfaringsgrundlaget er meget spinkelt, og man må tage udgangspunkt i det enkelte projekt og grunden, hvor det skal placeres, afslutter Jørgen Munk.

Energirigtige råd
Økonomisk prioriteret med de tre gratis løsninger øverst
1. Vend større glasarealer mod syd.
2. Jo mindre klimaskærm, jo mindre energiforbrug.
3. Undgå uhensigtsmæssige skygger.
4. Tunge bygningskomponenter inden for klimaskærmen.
5. Vælg miljøvenlige energiformer.
6. Undgå ribbekonstruktioner og kuldebroer.
7. Automatisk solafskærmning.
8. Jo større glasandel i murhullet, jo bedre.
9. Øget tæthedskrav giver øget behov for ventilation.
-Kilde: Velfac.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Nordkystens Tømmerhandel blev skabt af den entreprenante trælastmand Uffe Ravn ovenpå et boom i sommerhus-byggeriet i 60´erne Nordsjælland – i dag drives den af sønnen Erik Ravn

Der trædes på bremsen

Der trædes på bremsen

Mængden af nye varebiler er for nedadgående. I årets første syv måneder er der indregistreret 13.876 nye varebiler i Danmark, og det er en nedgang på hele 12,9 % i forhold til 2022. Og nedgangen i salget ser tilsyneladende ud til at fortsætte

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Københavns overborgmester vil have ret til krav om højere andel almene boliger i København. Hun efterlyser, at der bygges flere almene boliger og bygges klogt i hovedstaden

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Torben Dybdahl Jensen vinder prisen pga. sin indsats for at motivere unge mennesker til at arbejde i betonbranchen, herunder at afholde den årlige 'Betonworkshop', der efterhånden er blevet en institution i sig selv