UgensErhverv.dk
Kunstmuseum får glorie- Foto: Studio Olafur Eliasson GmbH, Berlin.

Kunstmuseum får glorie

Olafur Eliasson bygger regnbuefarvet glasbygning på taget af ARoS.

25-01-2007

Det blev den dansk-islandske kunstner, Olafur Eliasson, der vandt konkurrencen om et ’Himmelrum’ på taget af Århus Kunstmuseum, ARoS.

Vinderprojektet består af fire dele, hvor det mest markante bliver en cirkulær glasbygning, der indskriver sig i hele museets kvadratiske omrids. De øvrige tre elementer er et multifunktionelt rum, et kugleformet rum med prismer og et camera obscura.

Glasbygningens vinduer varierer i regnbuens nuancer og farver det 360 graders panorama over Århus i et syret lys.

- Jeg er begejstret for den flotte måde, hvorpå projektet med sine geometriske figurer går i fornem dialog med museets kube. Omverdenen betragtes fra taget ved hjælp af lys, farver og mekanik. På toppen af ARoS får vi nu et fornemt kunstværk og en arkitektonisk perle, ligesom ARoS om aftenen er fuldendt af en glorie på toppen, udtaler formand for dommerkomiteen, kulturrådmand Flemming Knudsen.

Ønsket om at udnytte tagarealets muligheder opstod allerede, mens museumsbygningen endnu var på tegnebrættet efter arkitekterne schmidt, hammer lassen tilbage i 1997 blandt 110 deltagere vandt opgaven med at formgive museet, der blev indviet i 2004.

Tagkonstruktion blev derfor på forhånd forstærket for at fremtidssikre en senere realisering af et egentligt tagbyrum.

Museets hovedkoncept er bygget over Dantes´ ’Guddommelige Komedie’ og med ’Himmelrummet’ bliver forbindelsen mellem himmel og helvede fuldendt - det sidste ses i form af udstillingskonceptet ’De 9 rum’ i museets dybe kælderetage.

Projektet på taget af AroS er blevet til i et partnerskab mellem AroS, Århus Kommune og Realdania, der står for finansieringen af den nye tagetage.

De fire øvrige deltagere i konkurrencen var franske Dominique Perrault, Diller Scofidio+Renfro samt Maya Lin fra USA og danske Stig Lennart Andersson.

- nn

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Grøn transformator med global ambition

Grøn transformator med global ambition

Med tyske Jens-Peter Saul som CEO, har Rambøll udviklet sig fra at være en nordisk virksomhed til en global spiller med en omsætning, der er mere end fordoblet til 17 milliarder kroner

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

De kommende to sæsoner vil der står Carl Ras på maven af Lyngby Boldklubs spillere, når de løber på banen hjemme på Lyngby Stadion, mens der vil stå Carl Ras, når spillerne ifører sig klubbens udebanetrøje

Lige efter EU-bogen

Lige efter EU-bogen

Aktører i byggeriet kan vinde fordele ved hurtigt at omfavne EU's taksonomi-regler om bæredygtighed. Carl Ras står klar med rådgivning og service og er blandt andet en nøglespiller i den banebrydende renovering af DMI's tidligere domicil