UgensErhverv.dk
Kunstmuseum får glorie- Foto: Studio Olafur Eliasson GmbH, Berlin.

Kunstmuseum får glorie

Olafur Eliasson bygger regnbuefarvet glasbygning på taget af ARoS.

25-01-2007

Det blev den dansk-islandske kunstner, Olafur Eliasson, der vandt konkurrencen om et ’Himmelrum’ på taget af Århus Kunstmuseum, ARoS.

Vinderprojektet består af fire dele, hvor det mest markante bliver en cirkulær glasbygning, der indskriver sig i hele museets kvadratiske omrids. De øvrige tre elementer er et multifunktionelt rum, et kugleformet rum med prismer og et camera obscura.

Glasbygningens vinduer varierer i regnbuens nuancer og farver det 360 graders panorama over Århus i et syret lys.

- Jeg er begejstret for den flotte måde, hvorpå projektet med sine geometriske figurer går i fornem dialog med museets kube. Omverdenen betragtes fra taget ved hjælp af lys, farver og mekanik. På toppen af ARoS får vi nu et fornemt kunstværk og en arkitektonisk perle, ligesom ARoS om aftenen er fuldendt af en glorie på toppen, udtaler formand for dommerkomiteen, kulturrådmand Flemming Knudsen.

Ønsket om at udnytte tagarealets muligheder opstod allerede, mens museumsbygningen endnu var på tegnebrættet efter arkitekterne schmidt, hammer lassen tilbage i 1997 blandt 110 deltagere vandt opgaven med at formgive museet, der blev indviet i 2004.

Tagkonstruktion blev derfor på forhånd forstærket for at fremtidssikre en senere realisering af et egentligt tagbyrum.

Museets hovedkoncept er bygget over Dantes´ ’Guddommelige Komedie’ og med ’Himmelrummet’ bliver forbindelsen mellem himmel og helvede fuldendt - det sidste ses i form af udstillingskonceptet ’De 9 rum’ i museets dybe kælderetage.

Projektet på taget af AroS er blevet til i et partnerskab mellem AroS, Århus Kommune og Realdania, der står for finansieringen af den nye tagetage.

De fire øvrige deltagere i konkurrencen var franske Dominique Perrault, Diller Scofidio+Renfro samt Maya Lin fra USA og danske Stig Lennart Andersson.

- nn

Brochurer

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Nye krav til byggeriet lurer i horisonten, når klimakravene skal revideres i 2025. Alt tyder på, at byggepladsen bliver omfattet af beregningerne af CO2 belastningen

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

Ved siden af Idrætscenter Vendsyssel og Vrå Skole skal der opføres en svømmehal med 25 meter bassin med otte baner, morskabsbassin med vandrutchebane samt wellnessafdeling. Projektet har en kontraktsum på ca. 120 millioner kroner

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Kvaliteten er vigtigst, og renoveringsprojekterne kommer til at stå i kø. Det er blandt konklusionerne i en stor spørgeundersøgelse, hvor Flügger har spurgt skandinaviske kunder om forventningerne til fremtiden og ønsker til malerprodukter generelt

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

SPONSORERET INDHOLD: Med lanceringen af verdens første indbyggede, certificerede knæpuder viser Snickers Workwear sit engagement i det, virksomheden kalder 'Inventing workwear'