UgensErhverv.dk

Store prisstigninger på idrætsbyggerier

Kræsne entreprenører koster dyrt for idræts- og kulturlivet.

24-01-2007

Kræsne entreprenører koster dyrt for idræts- og kulturlivet

Idræts- og kultursektoren har i 2006 oplevet store stigninger på licitationsresultaterne. I gennemsnit lå licitationerne 30 procent over det budgetterede.

Det viser en opgørelse foretaget af Lokale- og Anlægsfonden, som udvikler og støtter idræts-, kultur- og fritidsbyggeri.

- Vi ved af erfaring, at de lidt mere komplicerede idræts- og kulturbyggerier i forhold til traditionelt boligbyggeri bliver hårdest ramt af et byggeboom. Men prisstigningerne er nu så store, at mange projekter bliver voldsomt beskåret og i værste fald helt opgivet, udtaler Fondens direktør, Torben Frølich

- Ved mange licitationer vælger entreprenører helt at lade være med at byde på kulturprojekterne for i stedet at koncentrere sig om lettere og mere ukompliceret byggeri, udtaler Fondens direktør Torben Frølich.

- Det er da meget forståeligt. Men hvis dansk byggeri på længere sigt fortsat skal udvikle sig innovativt, er det vigtigt også at få erfaringer med nye krav og løsninger. Vi håber, at byggebranchen vil tage udfordring op i fritidssektoren, siger Torben Frølich.

Fonden har undersøgt resultaterne af 18 licitationer i 2006. De gennemsnitlige kvadratmeter-priser er nu oppe på et niveau, hvor mange kommuner, foreninger og investorer er tilbageholdende med at sætte nye projekter i gang, vurderer Lokale- og Anlægsfonden.

Det har tidligere været en grov tommelfingerregel, at idrætsprojekter kunne bygges for 10.000-12.000 kr. pr. m2 eksl. moms, mens kulturprojekterne har ligget lidt højere.

Men den nyeste opgørelse viser, at tallet nu er nærmere 14.000 kr. kvadratmeteren for idrætsbyggeri i god kvalitet.

Som konsekvens af prisstigningerne har Lokale- og Anlægsfonden valgt at stille krav om udarbejdelse af sparekataloger før udbud, så ændringer kan ske så let og hurtigt som muligt.

Derudover vil Fonden udgive en guide for organisering af medbyg som hjælp til de mange foreninger, der vil holde priserne nede på deres byggeri ved brug af frivilligt arbejde i stedet for dyre håndværkere.

- nn

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Grøn transformator med global ambition

Grøn transformator med global ambition

Med tyske Jens-Peter Saul som CEO, har Rambøll udviklet sig fra at være en nordisk virksomhed til en global spiller med en omsætning, der er mere end fordoblet til 17 milliarder kroner

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

De kommende to sæsoner vil der står Carl Ras på maven af Lyngby Boldklubs spillere, når de løber på banen hjemme på Lyngby Stadion, mens der vil stå Carl Ras, når spillerne ifører sig klubbens udebanetrøje

Lige efter EU-bogen

Lige efter EU-bogen

Aktører i byggeriet kan vinde fordele ved hurtigt at omfavne EU's taksonomi-regler om bæredygtighed. Carl Ras står klar med rådgivning og service og er blandt andet en nøglespiller i den banebrydende renovering af DMI's tidligere domicil