UgensErhverv.dk

Store prisstigninger på idrætsbyggerier

Kræsne entreprenører koster dyrt for idræts- og kulturlivet.

24-01-2007

Kræsne entreprenører koster dyrt for idræts- og kulturlivet

Idræts- og kultursektoren har i 2006 oplevet store stigninger på licitationsresultaterne. I gennemsnit lå licitationerne 30 procent over det budgetterede.

Det viser en opgørelse foretaget af Lokale- og Anlægsfonden, som udvikler og støtter idræts-, kultur- og fritidsbyggeri.

- Vi ved af erfaring, at de lidt mere komplicerede idræts- og kulturbyggerier i forhold til traditionelt boligbyggeri bliver hårdest ramt af et byggeboom. Men prisstigningerne er nu så store, at mange projekter bliver voldsomt beskåret og i værste fald helt opgivet, udtaler Fondens direktør, Torben Frølich

- Ved mange licitationer vælger entreprenører helt at lade være med at byde på kulturprojekterne for i stedet at koncentrere sig om lettere og mere ukompliceret byggeri, udtaler Fondens direktør Torben Frølich.

- Det er da meget forståeligt. Men hvis dansk byggeri på længere sigt fortsat skal udvikle sig innovativt, er det vigtigt også at få erfaringer med nye krav og løsninger. Vi håber, at byggebranchen vil tage udfordring op i fritidssektoren, siger Torben Frølich.

Fonden har undersøgt resultaterne af 18 licitationer i 2006. De gennemsnitlige kvadratmeter-priser er nu oppe på et niveau, hvor mange kommuner, foreninger og investorer er tilbageholdende med at sætte nye projekter i gang, vurderer Lokale- og Anlægsfonden.

Det har tidligere været en grov tommelfingerregel, at idrætsprojekter kunne bygges for 10.000-12.000 kr. pr. m2 eksl. moms, mens kulturprojekterne har ligget lidt højere.

Men den nyeste opgørelse viser, at tallet nu er nærmere 14.000 kr. kvadratmeteren for idrætsbyggeri i god kvalitet.

Som konsekvens af prisstigningerne har Lokale- og Anlægsfonden valgt at stille krav om udarbejdelse af sparekataloger før udbud, så ændringer kan ske så let og hurtigt som muligt.

Derudover vil Fonden udgive en guide for organisering af medbyg som hjælp til de mange foreninger, der vil holde priserne nede på deres byggeri ved brug af frivilligt arbejde i stedet for dyre håndværkere.

- nn

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Nye krav til byggeriet lurer i horisonten, når klimakravene skal revideres i 2025. Alt tyder på, at byggepladsen bliver omfattet af beregningerne af CO2 belastningen

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

Ved siden af Idrætscenter Vendsyssel og Vrå Skole skal der opføres en svømmehal med 25 meter bassin med otte baner, morskabsbassin med vandrutchebane samt wellnessafdeling. Projektet har en kontraktsum på ca. 120 millioner kroner

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Kvaliteten er vigtigst, og renoveringsprojekterne kommer til at stå i kø. Det er blandt konklusionerne i en stor spørgeundersøgelse, hvor Flügger har spurgt skandinaviske kunder om forventningerne til fremtiden og ønsker til malerprodukter generelt

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

SPONSORERET INDHOLD: Med lanceringen af verdens første indbyggede, certificerede knæpuder viser Snickers Workwear sit engagement i det, virksomheden kalder 'Inventing workwear'