UgensErhverv.dk

Rige mænd får huset

Ved skilsmisse får de velhavende mænd boligen, mens kvinden får børnene – fattige mænd får hverken børn eller bolig.

24-01-2007

Ved skilsmisse får de velhavende mænd boligen, mens kvinden får børnene – fattige mænd får hverken børn eller bolig

Det er en af konklusionerne i en SBi-analyse af 42.000 fraskilte pars boligsituation et år efter skilsmissen i 2002. Undersøgelsen ser på om der er vindere eller tabere i forbindelse med opløsningen af parforholdet, og omfatter både gifte eller papirløse par.

- Hvis man skal tale om, hvem der kommer stærkest eller svagest ud af en skilsmisse, så sætter mænd sig på begge pladser. Det er helt klart de velhavende mænd, der har råd til enten at blive i familieboligen eller købe en tilsvarende bolig, der scorer højest rent boligmæssigt. Og på den front er det også de mindre bemidlede mænd, der står svagest, fordi det her er kvinderne, der beholder den fælles bolig. Dertil kommer, at det generelt oftest er kvinderne, der får børnene, siger seniorforsker Kirsten Gram-Hanssen fra SBi’s Center for Boligvelfærd.

Når bruddet først er en realitet, så sker flytningen ofte akut og under et stort tidspres. Der kan være tale om timer, og så hurtigt finder man ikke finde en ny bolig på et presset boligmarked, hvor der er svært og dyrt at få fodfæste. Derfor flytter ´udflytteren´ tit til en midlertidig bolig, det kan være hotel, sommerhus, venner og familie.

Behov for billige lejeboliger
Rapporten konkluderer, at billige lejeboliger i nærheden af det tidligere fælles hjem er langt det største ønske hos de fraflyttede.

- Selv om nogle fraskilte et stykke tid efter skilsmissen vælger at købe en ejer-
bolig, så er lejeboligmarkedet for langt de fleste det mest oplagte umiddelbart efter en skilsmisse. Det er derfor vigtigt, at der i så mange lokalsamfund som muligt er udlejningsboliger, både almene og private, i et tilstrækkeligt omfang og i rimelig kvalitet. Det kan være med til at afbøde nogle af de stressende forhold, som både børn og voksne oplever omkring boligsituationen i forbindelse med en skilsmisse, siger seniorforsker og medforfatter Claus Bech-Danielsen fra Center for Boligvelfærd.

Ifølge analysen flytter begge fra den fælles bolig i 30 procent af tilfældene. Sandsynligheden for, at en af parterne bliver boende stiger med stigende social gruppe, uddannelse, og alder. Der er også større sandsynlighed for, at den ene part bliver boende, hvis man bor i en almen bolig, ligesom der i hovedstandsområdet er flere, hvor den ene part bliver boende efter en skilsmisse end i den øvrige del af landet. Hjemmeboende børn over 7 år øger desuden også sandsynligheden for, at en bliver boende i den fælles bolig.

Læs flere af rapportens resultater på www.sbi.dk

- mir

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 38/2024 -1)

Konkurser i byggeriet (Uge 38/2024 -1)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Skruen strammes om ”gør-det-selv” renovering af badeværelser

Skruen strammes om ”gør-det-selv” renovering af badeværelser

Mange boligejere vil renovere deres badeværelse, men nu strammes reglerne om gør-det-selv folket, når det gælder, hvad man selv må udføre

Stop for tilskud til varmepumper for boliger med træpillefyr

Stop for tilskud til varmepumper for boliger med træpillefyr

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) har i en skrivelse orienteret Folketinget om sagsbehandlingsstop for træpillefyr i skrotningsordningen

Tusinder af ubetalte regninger i Forsvaret

Tusinder af ubetalte regninger i Forsvaret

Forsvarsministeren bedt redegøre for den øjensynligt udbredte praksis i Forsvaret med ikke at betale regninger til tiden