Kræsne entreprenører koster dyrt for idræts- og kulturlivet.
24-01-2007
Idræts- og kultursektoren har i 2006 oplevet store stigninger på licitationsresultaterne. I gennemsnit lå licitationerne 30 procent over det budgetterede.
Det viser en opgørelse foretaget af Lokale- og Anlægsfonden, som udvikler og støtter idræts-, kultur- og fritidsbyggeri.
- Vi ved af erfaring, at de lidt mere komplicerede idræts- og kulturbyggerier i forhold til traditionelt boligbyggeri bliver hårdest ramt af et byggeboom. Men prisstigningerne er nu så store, at mange projekter bliver voldsomt beskåret og i værste fald helt opgivet, udtaler Fondens direktør, Torben Frølich
- Ved mange licitationer vælger entreprenører helt at lade være med at byde på kulturprojekterne for i stedet at koncentrere sig om lettere og mere ukompliceret byggeri, udtaler Fondens direktør Torben Frølich.
- Det er da meget forståeligt. Men hvis dansk byggeri på længere sigt fortsat skal udvikle sig innovativt, er det vigtigt også at få erfaringer med nye krav og løsninger. Vi håber, at byggebranchen vil tage udfordring op i fritidssektoren, siger Torben Frølich.
Fonden har undersøgt resultaterne af 18 licitationer i 2006. De gennemsnitlige kvadratmeter-priser er nu oppe på et niveau, hvor mange kommuner, foreninger og investorer er tilbageholdende med at sætte nye projekter i gang, vurderer Lokale- og Anlægsfonden.
Det har tidligere været en grov tommelfingerregel, at idrætsprojekter kunne bygges for 10.000-12.000 kr. pr. m2 eksl. moms, mens kulturprojekterne har ligget lidt højere.
Men den nyeste opgørelse viser, at tallet nu er nærmere 14.000 kr. kvadratmeteren for idrætsbyggeri i god kvalitet.
Som konsekvens af prisstigningerne har Lokale- og Anlægsfonden valgt at stille krav om udarbejdelse af sparekataloger før udbud, så ændringer kan ske så let og hurtigt som muligt.
Derudover vil Fonden udgive en guide for organisering af medbyg som hjælp til de mange foreninger, der vil holde priserne nede på deres byggeri ved brug af frivilligt arbejde i stedet for dyre håndværkere.
- nn
DAFA tætner, dæmper og beskytter
Individuelle trætrapper siden 1972. Smukt og funktionelt dansk design.
Energieffektive luftbehandlings-løsninger. Ideelt og kontrolleret klima
Alt i gulve til boliger, kontorer, skoler og offentlige bygninger
Læs november 2023 udgaven her
Alt i container, køb, leje, brugt, isoleret etc
Læs september 2023 udgaven her
Tagdækkernes faldsikringssystem
Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
Professionelle befæstigelse og fastgørelsesprodukter
Kemp & Lauritzen har ambitionen om at være det driftssikre støttepunkt i den grønne omstilling og en aktiv del af den danske byggebranche, når det gælder om at være teknisk operatør
Ikke mindre end 77 procent af TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder svarer i undersøgelse, at de administrative byrder er stigende. Det hæmmer både vækst, effektivitet og konkurrenceevne
Entreprenøren HHM fra Hillerød i Nordsjælland skifter administrerende direktør. Efter 20 år i den varme stol overlader Svend Pedersen posten til Peter Carstensen, men bliver i direktionen lidt endnu
Man kan umuligt være modstander af den nye asbestlov, men politikerne har givet de udførende alt for kort tidsramme til at omstille sig, mener administrerende direktører i Swisspearl Danmark og Danske Byggecentre, hhv. Jens Norddal og Palle Thomsen