UgensErhverv.dk

Eurocodes afløser danske byggeregler

Fremtidens europæiske byggeregler afgøres nu. Forslagene til de danske Nationale Annekser er sendt i høring

23-01-2007Fremtidens europæiske byggeregler afgøres nu. Forslagene til de danske Nationale Annekser er sendt i høring


Byggesektoren i Danmark skal snart tage afsked med de danske konstruktionsnormer og udelukkende projektere i henhold til de europæiske konstruktionsnormer, Eurocodes. Ingeniører i Danmark og de øvrige EU-lande skal fremover projektere bygge- og anlægsarbejder, baseret på Eurocodes.

Skæringsdatoen for overgangen til de fælles konstruktionsregler i EU er sat til 2010, men i Danmark indføres de nye regler allerede i løbet af 2008. Hvert land skal udarbejde såkaldte Nationale Annekser, der tilpasser Eurocodes til lokale forhold. Eurocodes fastlægger harmoniserede beregningsregler for byggeri i EU. De væsentligste dele af Eurocodes-systemet foreligger allerede - i form af DS/EN 1990 – DS/EN 1999-serien.

En række eksperter har i regi af Dansk Standard udarbejdet forslag til i alt 29 danske Nationale Annekser - med Erhvervs- og Byggestyrelsen som opdragsgiver. Det drejer sig om annekser til de dele af Eurocodes, som Erhvervs- og Byggestyrelsen har vurderet som relevante for dem. Den samme proces er i gang i de andre EU-lande.

De Nationale Annekser indeholder bl.a. særlige nationale værdier for de egenskaber, der findes i hver enkelt Eurocode. Annekserne kan derfor ses som en nøgle, der "låser Eurocodes op" til brug i Danmark.

Erhvervs- og Byggestyrelsen har besluttet, at Danmark allerede i løbet af 2008 tager de relevante Eurocodes i brug. Og fra 1. januar 2009 er det så helt slut med de danske konstruktionsnormer. Herefter skal Eurocodes med Nationale Annekser benyttes ved al projektering i Danmark.

Forslagene til de danske Nationale Annekser er nu sendt i offentlig høring, der løber frem til 23. marts 2007. Alle 29 forslag samt skabelonen til afgivelse af høringssvar kan hentes på internettet.

-sbo


Læs mere hos om Eurocodes hos Dansk Standard

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Nye krav til byggeriet lurer i horisonten, når klimakravene skal revideres i 2025. Alt tyder på, at byggepladsen bliver omfattet af beregningerne af CO2 belastningen

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

Ved siden af Idrætscenter Vendsyssel og Vrå Skole skal der opføres en svømmehal med 25 meter bassin med otte baner, morskabsbassin med vandrutchebane samt wellnessafdeling. Projektet har en kontraktsum på ca. 120 millioner kroner

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Kvaliteten er vigtigst, og renoveringsprojekterne kommer til at stå i kø. Det er blandt konklusionerne i en stor spørgeundersøgelse, hvor Flügger har spurgt skandinaviske kunder om forventningerne til fremtiden og ønsker til malerprodukter generelt

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

SPONSORERET INDHOLD: Med lanceringen af verdens første indbyggede, certificerede knæpuder viser Snickers Workwear sit engagement i det, virksomheden kalder 'Inventing workwear'