UgensErhverv.dk

Elendig sikkerhed på byggepladserne

132 gange måtte Arbejdstilsynets inspektører stoppe arbejdet på byggepladser under en stor arbejdsmiljøaktion

19-01-2007132 gange måtte Arbejdstilsynets inspektører stoppe arbejdet på byggepladser under en stor arbejdsmiljøaktion


Torsdagens landsdækkende aktion viser, at der er god grund til, at Arbejdstilsynet i de kommende år sætter ekstra fokus på arbejdsmiljøet på de danske byggepladser. Alt for mange steder var der alvorlige brud på reglerne – og på nogle pladser var forholdene så dårlige, at de tilsynsførende ikke har set fortilfælde.

12 meters frit fald uden hverken sikkerhedsliner eller rækværk. Sådan går nogle bygningsarbejdere rundt på tagene. Skal man fra en personlift i 3,5 meters højde over på et stillads, ja, så kravler man over kanten på liften, skræver over et mellemrum på mere end en halv meter, før end foden igen finder fast underlag. Og hvis en gammel tagbjælke skal skæres ned, så balancerer man frit op ad en 45 grader stejl bjælke med motorsaven og går i gang – helt uden sikkerhedsudstyr. Alle tre konkrete tilfælde fra dagens aktion – og alle tre forbundet med livsfare for de ansatte.

- Gang på gang har vi været ude at pege på de her forhold. Vi gør heller ingen hemmelighed ud af, at vi kommer på aktion. Og alligevel ser det ud til, at man i dele af byggebranchen ser stort på de mange advarsler. Den holdning, som dele af byggebranchen lægger for dagen, er totalt uacceptabel, og branchen har et stort ansvar for at tage fat om sikkerhedsproblemerne, siger Arbejdstilsynets direktør Jens Jensen.

Arbejdstilsynet besøgte i alt 204 byggepladser over hele landet. På 112 af pladserne måtte Arbejdstilsynet i 174 tilfælde reagere over for arbejdet indenfor fokusområderne. I hele 114 tilfælde udløste Arbejdstilsynets reaktion, at arbejdet på byggepladsen blev stoppet, ind til forholdene er i orden. Flere af disse sager skal nu overvejes nærmere for at afgøre, om der skal indstilles til retslige tiltaler. Samtidig måtte Arbejdstilsynet 27 gange reagere over for områder, som ikke var i fokus under dagens aktion, men hvor Arbejdstilsynet i 18 tilfælde måtte stoppe arbejdet.

- Jeg hæfter mig ved, at der heldigvis også er en del byggepladser, hvor tingene er i orden. Og jeg er glad for, at vores tilsynsførende kan fortælle om rigtigt flotte byggepladser. Vi ved, at det kan lade sig gøre at have god sikkerhed på byggepladserne – og samtidig få arbejdet færdigt i tide. Det er altså ikke fordi, at reglerne er for skrappe eller svære at efterleve. Men rundt om i branchen er der åbenbart mange, der tænker, at går den, så går den. Sagen er bare, at netop den tankegang fører til de alvorlige ulykker. Det er en bekymrende mangel på respekt for medarbejdernes liv og førlighed, siger Jens Jensen.

Arbejdstilsynet har planlagt flere aktioner i 2007 på byggepladserne. I 2005 mistede 20 mennesker livet under arbejde på en byggeplads, mens der i 2006 var 6 dødsulykker.

-sbo

Brochurer

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Nye krav til byggeriet lurer i horisonten, når klimakravene skal revideres i 2025. Alt tyder på, at byggepladsen bliver omfattet af beregningerne af CO2 belastningen

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

Ved siden af Idrætscenter Vendsyssel og Vrå Skole skal der opføres en svømmehal med 25 meter bassin med otte baner, morskabsbassin med vandrutchebane samt wellnessafdeling. Projektet har en kontraktsum på ca. 120 millioner kroner

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Kvaliteten er vigtigst, og renoveringsprojekterne kommer til at stå i kø. Det er blandt konklusionerne i en stor spørgeundersøgelse, hvor Flügger har spurgt skandinaviske kunder om forventningerne til fremtiden og ønsker til malerprodukter generelt

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

SPONSORERET INDHOLD: Med lanceringen af verdens første indbyggede, certificerede knæpuder viser Snickers Workwear sit engagement i det, virksomheden kalder 'Inventing workwear'