God statistik for 2006 kan blive sovepude - basale sikkerhedsforhold er fortsat rystende ringe
15-01-2007
2005 var dødeligt i dansk byggeri, hvor 20 døde håndværkere vidnede om den dårlige sikkerhedstilstand i branchen, mens antallet af andre arbejdsulykker var det højeste i 10 år.
Situationen fik beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) til at forlange bedre forhold i branchen og krævede, at branchen arbejdede sammen om at begrænse ulykkerne. Effekten kan foreløbig læses i en opgørelse fra Arbejdstilsynet, hvor antallet af dødsulykker faldet til seks i 2006. Det glæder selvsagt byggeriets parter, men kan let blive en sovepude for den forebyggende indsats, mener sikkerhedsrådgiver Stephan Visser fra organisationen Sikkert Tag. Den manglende fokus på området kan desværre let koste yderligere menneskeliv i 2007.
»Det er jo glædeligt, at færre døde i 2006, men sikkerheden har reelt desværre ikke ændret sig en millimeter, " siger Stephan Visser, der ser de pæne tal som et udtryk for, at den enkelte håndværker har været en smule mere opmærksom. "Det er klart, at alle har en ansvar for at opføre sig fornuftigt, men de mest basale sikkerhedsforhold skal jo være på plads først."
Stephan Visser peger på, at Arbejdstilsynet over tre gange i 2006 besøgte mere end 750 danske byggepladser og fandt en chokerende mangel på sikkerhed hos mere end halvdelen af stederne. I alt for mange tilfælde måtte Arbejdstilsynet ganske enkelt skride ind og stoppe arbejdet med et strakspåbud eller et forbud og i adskillige af sagerne blev det overvejet at rejse retslig tiltale.
"Den ekstra fokus har i 2006 åbenbart haft en klar effekt på dødsulykkerne, men ikke på antallet af overtrædelser af arbejdsmiljøregler, så man må nok forvente, at der i 2007 igen kan komme rigtig mange ulykker, hvis vi ikke fastholder fokus på problemet," mener Stephan Visser.
Dansk sikkerhed i bund
Sikkert Tag er en ny rådgivningsvirksomhed i Danmark, men udspringer af den hollandske Veilig Dak, der har en central rolle i Benelux-landene med rådgivning og certificering af især sikkerhed omkring tagarbejde.
For det er ikke blot i byggefasen, at arbejdssikkerheden i Danmark kunne blive bedre. 900.000 danske tage mangler helt den permanente faldsikring, der ellers både er billig, enkel og lovpligtig at få, når renoverings- eller vedligeholdelsesopgaver på taget tager mere end 4 timer.
Stephan Visser peger på, at vi har brug for et holdningskift i Danmark. "Den grundlæggende holdning til sikkerhed i Danmark er ganske enkelt ikke god nok. Jo, lovgivningen er langt hen ad vejen på plads, men kulturen og adfærden i praksis betyder, at de gode intentioner forbliver på virksomhedernes hjemmesider."
Af samme grund glæder Stephan Visser sig nok over, at den kommende handlingsplan for bedre arbejdssikkerhed bliver ført ud i livet, men han er ikke optimistisk i forhold til dens effekt. "Én enkelt sikkerhedskonsulent kan ikke gøre den store forskel på byggepladserne, da han jo ikke kan gå rundt og sørge for at alle forhold er på plads. Så vil han jo nok også være til mere gene end gavn."
Istedet peger Stephan Visser på, at man gennem lovgivning dels kan gøre faldsikring til et lovpligtigt bygningselement, eller tildele sikkerhedsorganisationen en bestemt del af budgetsummen i licitationer, så man også kan sætte handling bag de fine ord.
"Alle undersøgelser peger jo på, at både lovgivning og økonomi skal være tilstede, før man overhovedet kan komme igang med at ændre sikkerhedskulturen. Indtil da kan de pæne tal i statistikken vise sig at være en dødelig hovedpude," tilføjer Stephan Visser.
Læs november 2023 udgaven her
Alt i gulve til boliger, kontorer, skoler og offentlige bygninger
Læs september 2023 udgaven her
Tysk kvalitets tagtegl
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Individuelle trætrapper siden 1972. Smukt og funktionelt dansk design.
Tagdækkernes faldsikringssystem
Individuel design og høj kvalitet til indvendige døre – dansk producerede
Nedbrydning og Miljøsanering
Markedsledende i afvandingsteknik
Arbejdstilsynet er i forbindelse med tilsynsbesøg på en landejendom i Sønderborg Kommune stødt på mindreårige i alderen 14-15 år, som var i gang med at nedrive asbestholdige eternittagplader
En håndværker røg gennem loftet til klasselokale under asbestsanering. Nu flyttes eleverne til pavilloner under det videre arbejde
Bygningsstyrelsen har tildelt de næste 24 nedrivningsentrepriser til henholdsvis Kingo Karlsen, Titan Nedbrydning, P. Olesen samt Søndergaard
Halvdelen af de arktiske diplomingeniører, der bliver uddannet på DTU i Sisimiut, får job i Grønland. Nu forstærker DTU sin indsats og vil samle tekniske og naturvidenskabelige uddannelser