UgensErhverv.dk

Hård kritik af kloakrenovering

Regering opfordres til at lægge pres på kommunerne, der beskyldes for at sylte kloakker.

14-05-2004

Dansk Byggeri opfordrer regeringen til at lægge pres på kommunerne, der beskyldes for at sylte kloakker.


Fra flere sider bliver der nu skudt med skarpt mod landets kommuner, der ifølge kritikerne ikke lever op til deres ansvar med hensyn til kloakrenovering.

Kritikken kommer, efter Miljøstyrelsen har offentliggjort en undersøgelse af kommunernes kloakfornyelse, der viser, at kommunerne endnu ikke er kommet op i omdrejninger på området. De får svært ved at leve op til den aftale, der blev indgået i 1994 mellem den daværende regering og Kommunernes Landsforening.

Dengang aftalte man, at kommunerne i løbet af 15 år skulle bruge de penge, de ellers havde planlagt at bruge på kloakrenovering over 20 år.

Men der er sket for lidt. Undersøgelsen fra Miljøstyrelsen viser, at i de kommende år frem mod 2008 skal der investeres minimum 1,8 mia. kr. årligt for, at kommunerne kan leve op til den aftale.

Det er ifølge flere kritikere, blandt andet organisationen Dansk Byggeri, ikke særlig realistisk.

- Der er tale om, at investeringen i kloakrenovering skal fordobles i forhold til de investeringer i renoveringsindsatsen, som har været afholdt i perioden 1984 til 2002 på årligt knap 0,9 mia. kr., udtaler direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, der mener, at kommunerne har sløset på området.

- Tallene fra undersøgelsen viser tydeligt, at der skal langt mere konsekvens i investeringerne, og der skal følges op på, at kommunerne reelt lever op til deres forpligtelse omkring renovering af det bestående kloaksystem, siger han.

Kloakker har lav status
Baggrunden for, at det ikke er sket, er ifølge Michael H. Nielsen, at renovering af kloakker har lav politisk status, og at det derfor ofte bliver brugt som spareobjekt, når der skal spares på de kommunale budgetter.

- Det er nødvendigt, at der følges mere konsekvent op på, at de aftalte mål nås, og at de midler, der reserveres til renovering af kloaksystemet, også reelt benyttes til denne indsats. Det er således tankevækkende, at 40% af kommunerne endnu ikke lever op til bestemmelserne i miljøbeskyttelsesloven fra 1997 om, at der skal foreligge en kloakfornyelsesplan som en del af kommunens spildevandsplan, siger Michael H. Nielsen.

Dansk Byggeri opfordrer nu regeringen til at tage affære og lægge pres på kommunerne ved de kommende budgetforhandlinger, så de går i gang med renoveringen af de op mod 9000 km kloakrør, der skal renoveres de kommende år.
-ls

Brochurer

 • Phønix Tag Materialer

  Phønix Tag Materialer

  Tagpapinspiration

 • Greditec

  Greditec

  Murflex - ventiler i rustfrit stål

 • Festool

  Festool

  Se det store udvalg af festool brochurer

 • OSCON

  OSCON

  Specialist i sports- og trægulve

 • Nyt om Bæredygtighed

  Nyt om Bæredygtighed

  Magasin om hvorfor du skal interessere dig for Bæredygtighed i byggebranchen

 • EXPO-NET

  EXPO-NET

  Med EXPO-NETs patenterede snefangsrør undgås problemer med fygesne

 • Phønix Tag

  Phønix Tag

  Med mere end 100 års erfaring ved vi det meste om tagpap

 • Munters

  Munters

  Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima

 • Panelbyg

  Panelbyg

  Recticel isolering  til hele byggeriet  –  Lampda værdi ned til  0,021 W/mK

 • ASP produktudvikling

  ASP produktudvikling

  Alt i små kraner og vakuumløftere

Boligministeren: Byggeriet kan skabe sin egen plads i historien

Boligministeren: Byggeriet kan skabe sin egen plads i historien

Det er så længe siden, at de færreste i byggeriet kan huske det, at Danmark har haft en boligminister og byggeriet dermed ’sin egen minister’

Byggeboom giver Københavns befolkningstilvækst baghjul

Byggeboom giver Københavns befolkningstilvækst baghjul

Ifølge Dansk Erhvervs cheføkonom Tore Stramer viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik, at byggebeskæftigelsen steg med beskedne 700 personer i tredje kvartal 2019.

FRI: Fuld stop i boligbyggeriet

FRI: Fuld stop i boligbyggeriet

Rådgivende ingeniørvirksomheder oplever en opbremsning i væksten. Dog forventes fortsat en positiv samlet udvikling i Østdanmark, mens Vestdanmark balancerer mellem vækst og tilbagegang

Henning Larsen designer højhus i San Francisco

Henning Larsen designer højhus i San Francisco

I løbet af det sidste århundrede har San Franciscos havnekvarter Mission Bay hovedsageligt været defineret af tung industri. Nu skal et nyt byggeprojekt aktivere det urbane liv i området