UgensErhverv.dk

Sundere træ på loft og vægge

Det første profilbræt er blevet godkendt af Dansk Indeklima Mærkning.

13-05-2004

Det første profilbræt er blevet godkendt af Dansk Indeklima Mærkning

Af journalist Lars Solberg

Indeklima er blevet alfa og omega for mange mennesker, når de skal have bygget hus, renoveret det gamle eller have lejligheden shinet op. Et dårligt indeklima kan gøre folk syge - udvikle allergi eller forværre en astma. Sammenhængen mellem indeklima og helbred betyder mere og mere, og et stigende antal producenter af byggematerialer fokuserer nu på at sælge sundere materialer til indendørs brug.

En af disse er Tage Peetz og Co. A/S, der importerer og forarbejder trævarer til det danske byggemarked.

Virksomheden har som de første i landet fået et profilbræt i fyrretræ godkendt af Dansk Indeklima Mærkning. Produktet Royal Plus Profilbrædder, der er lud- og voksbehandlet fyrretræ, har fået et kvalitetsstempel i form af et certifikat fra Dansk Indeklima Mærkning, der hører under Teknologisk Institut.

Certifikatet er et bevis for, at firmaets profilprodukt afgiver minimalt med stoffer og lugt til omgivelserne, hvilket gavner indeklimaet og betyder, at en beklædning med dette træmateriale ikke vil genere personer, der lider af allergi eller astma.

18 typer produkter
Ifølge Dansk Indeklima Mærkning er produktet det første profilbræt, der har fået indeklimamærket. Afdelingen under ’Teknologisk Institut Træ’ oplyser, at der i dag i alt er 18 typer af produkter fra 11 virksomheder og producenter inden for området loft- og vægsystemer, der er indeklimamærkede.

Mærket tildeles efter, at produktet har bestået en række prøver. Testen består i, at Dansk Indeklima Mærkning får det færdige produkt ind og så observerer og registrerer, hvad det afgiver af stoffer til omgivelserne.

For alle produkter afgiver noget og ikke mindst træ, oplyser sekretær i Dansk Indeklima Mærkning biolog Morten Klamer.

- Der er stor forskel på, hvad der sendes ud i luften. Et gulvtæppe med en latexbund vil jo afgive andre stoffer end et træloft i fyrretræ. Men træ behøver ikke være behandlet med nogen form for kemi for at afgive stoffer. I sig selv afgiver træ naturlige terpener i større eller mindre mængder. Og koncentrationen af disse har stor indflydelse på indeklimaet. Vi undersøger afgivelse af både terpener og andre ting i en periode med målinger og dufttest. Vi når frem til et resultat, hvor vi så kan se, at for eksempel et profilbræt holder sig inden for nogle bestemte værdier, og så kan produktet få et certifikat fra os, som betyder, at det ikke ødelægger et godt indeklima, forklarer Morten Klamer.
Virksomheden Tage Peetz & Co. er glade for deres certifikat.

- Vi importerer jo mange hundrede tusinde kubikmeter profilvarer hvert år, derfor er det da meget vigtigt, at vi nu kan sælge et produkt, som er blevet testet, og som, vi med sikkerhed kan sige, bidrager til et godt indeklima, siger salgsdirektør Jan Hansen.

Ydet en indsats
Men certifikatet er ikke kommet dumpende fra himlen. Virksomheden har ydet en indsats for at få det, da det ikke bare er almindelig rutine, at produkter på markedet ryger gennem disse test.

Det koster både penge og tålmodighed at komme gennem Teknologisk Institut og få et certifikat fra Dansk Indeklima Mærkning.

Men ikke mindst efter Tage Peetz & Co. fik et positivt svar på deres Royal Plus-serie, er virksomheden godt tilfreds med investeringen - for der er stigende efterspørgsel på dette område, mener træimportørens salgsdirektør Jan Hansen.

- Igennem de senere år er der flere og flere, som spørger til, hvilken indflydelse produkterne har på indeklimaet. Mange allergikere og andre, der er meget følsomme, tør slet ikke investere i træprodukter, da de frygter, at materialerne vil forværre deres sundhedstilstand. Så de holder sig helt væk fra træ. Med det nye certifikat har de en slags sikkerhed for, at de godt kan investere i træprofiler, siger Jan Hansen.

Samarbejde med svenskere
Royal Plus-serien er lavet ud af nordsvensk træ. Produktet er også skabt i samarbejde med svenskerne, da firmaet GL Miljö har været med i processen. Sammen har de to virksomheder udviklet de lud- og voksbehandlede fyrretræsprofiler.

Salgsdirektør Jan Hansen har store forhåbninger til brædderne, der allerede så småt er ude i forretninger og hos trælasthandlerne.

- Forretningen kan nu fortælle om det nye certifikat. Det gør, at kunderne ikke behøver at bekymre sig om indeklima med hensyn til materialevalg, men nu kan koncentrere sig om, hvad de synes klæder boligen eller sommerhuset bedst, siger Jan Hansen.

Brochurer

Lærlingeaftale: Regeringen fodrer hunden med dens egen hale

Lærlingeaftale: Regeringen fodrer hunden med dens egen hale

5,4 milliarder kroner til at forbedre praktikpladssituationen, og nu er det slut med, at virksomhederne årligt skal betale 1-1½ milliarder kroner for meget til AUB-ordningen

SMVdanmark: Antallet af konkurser vil stige

SMVdanmark: Antallet af konkurser vil stige

Selv om byggeriet er mindre hårdt ramt af Corona-krisen end så mange andre oplever de et fald i omsætningen på 27 procent blandt de virksomheder, som er påvirket negativt og antallet af konkurser vil stige, forudser SMVdanmark

En konkurs er ingen dødsdom

En konkurs er ingen dødsdom

Corona-krisen vil få antallet af konkurser i byggebranchen til at stige. Men det er ingen dødsdom, siger Henrik Staun, der fortæller om at lukke og slukke sit livsværk gennem 23 år, nederlagsfølelsen, og om at rejse sig igen

Voldsomste arbejdsløshedsvækst i danmarkshistorien

Voldsomste arbejdsløshedsvækst i danmarkshistorien

Ledigheden for april er af Danmarks Statistik opgjort til 152.800 fuldtidsledige, svarende til 5,4 procent. Det er en stigning på 35.500 siden marts.