UgensErhverv.dk

Legeplads for international arkitektur

Udenlandske superarkitekter udfordrer danske byggetraditioner i Ørestad Syd.

17-11-2006

Udenlandske superarkitekter udfordrer danske byggetraditioner i Ørestad Syd

Af Niels Nielsen

Der er højt til himlen og plads til store armbevægelser i den sydligste del af Ørestad. Her møder Københavns nye bolig- og erhvervsmetropol det flade Vestamager med de store åbne vidder på den naturskønne, fredede Kalvebod Fælled.

Store armbevægelser
De store armbevægelser kommer også til at præge arkitekturen i den nye bydel, der de kommende år vil vokse frem på arealerne. Primært som følge af, at flere internationale stjernearkitekter er blevet indkaldt til at formgive byggerierne.

De udenlandske arkitekter udfordrer tydeligvis klassiske danske arkitekturidealer om et nøgternt og stilfærdigt formsprog med udgangspunkt i funktionen. I stedet arbejdes ud fra en mere poetisk og fabulerende tilgang til byggemulighederne på det store jomfruelige jordstykke med en unik beliggenhed mellem metropol og landskab.

Det udtrykkes meget godt af den amerikanske arkitekt Steven Holl, der står bag den ekstravagante boligtårnsbebyggelse, T-husene, i den nordvestlige del af Ørestad Syd.

- T-husene handler i virkeligheden om, hvordan man skaber enestående lejligheder ved at maksimere brugen af den skandinaviske himmel, lyset i skumringen og udsigten ud over horisonten, siger Steven Holl i en pressemeddelelse om projektet.

- Det gør vi i T-husene ved at lade flest mulige lejligheder ligge i toppen af bygningen. Det er derfor, husene får deres karakteristiske T-form, fortsætter Steven Holl om baggrunden for tårnhusenes usædvanlige formsprog.

T-husene kommer til at bestå af i alt fem bygninger, som er placeret forskudt i forhold til hinanden. Det er udviklingsselskabet City Development, der står bag projektet. Steven Holl er herhjemme bedst kendt for at have vundet konkurrencen om Kunstens Hus i Herning og har i Finland tegnet det moderne kunstmuseum, Kiasma.

Frikvarteret
Frikvarteret er betegnelsen for en karre i bydelens vestlige udkant. Karreen bliver formgivet af førende nordiske arkitekter. Her har Kuben og udviklingsselskabet Areea inviteret det danske arkitektfirma Entasis til i samarbejde med svenske Gert Wingårdh og norske Jensen & Skodvin at udforme 300 boliger.

Et særkende for Frikvarteret er udnyttelse af tagene. Bebyggelserne tænkes udformet med et taglandskab af gårdhaver, der bliver en aktiv del af lejlighedernes brugbare areal.

Frikvarteret vil i 1. kvartal 2007 gå i salg med de første 75 ejerlejligheder, som ventes klar til indflytning i 2008.

Også danske
Ved siden af de udenlandske arkitekter kommer også førende danske arkitekter til at præge bydelen. De danske arkitekter har på samme måde ladet sig inspirere af de storslåede omgivelser til anderledes fabulerende projekter.

Mest markant med Bjarke Ingels Group, der har tegnet en imponerende ottetalsformet megakarre med 580 ejer- og lejeboliger for St. Frederikslund, Dansk Olie Kompagni og Høpfner.

Desuden formgives storkarreer af Vandkunsten, Århus Arkitekterne og Kim Utzon Arkitekter for Arkitektgruppen og Essex, ligesom 3XNielsen tegner for JM Danmark og Wilhelm Lauritzen for Sjælsø Gruppen.

Liebeskind
I området nærmest det trafikale knudepunkt Ørestad City, hvor motorvej og jernbane krydser metrolinjen koncentreres erhvervsbyggeriet. Ligesom i boligkarreerne er udenlandske arkitekter engageret til at præge arkitekturen.

Mest spektakulært bliver det uden tvivl på nordsiden af motorvejen vest for indkøbscenteret Fields, hvor NCC har bedt den verdensberømte arkitekt Daniel Liebeskind udstikke linjerne for bydelens huse og pladser. Hvis skitseprojektet gennemføres efter de offentliggjorte tegninger, kommer gadens rum til at knække og kurve mellem høje huse, der vil sætte nye standarder for udformningen af byrum i Danmark.

Syd for motorvejen i det der betegnes Ørestad City Syd, bliver det knap så spektakulært, selvom også kendte udenlandske arkitekter er involveret.
Sjælsø Gruppen annoncerede allerede for et år siden et forslag til et World Trade Center med et skitseprojekt af Kim Utzon Arkitekter. Endnu ligger hverken udformning eller arkitekt fast. Sjælsø Gruppen skriver i deres seneste fondsbørsmeddelelse, at udviklingen pågår i samarbejde med danske og internationale arkitekter.

Shigeru Ban
Seneste annoncerede projekt i Ørestad City Syd er bolig- og erhvervskarreen Hannemannsparken, som udviklingsselskabet Nordkranen står bag.
Her er den japanske arkitekt Shigeru Ban i samarbejde med danske KHR arkitekter udpeget som tovholder på udviklingen af en karre med både boliger og erhverv.

Shigeru Ban er knap så kendt som mange af de øvrige udenlandske arkitekter, der i disse år tegner prestigeprojekter i Danmark.

Alligevel har Shigeru Ban gjort sig bemærket siden slutningen af 1980’erne med bygninger i den mindre skala, hvor papirrør udgør den bærende konstruktion.
Gennembruddet på den internationale arkitektscene kom i 2003 med første præmie-projektet til en filial af Pompidou Centeret, der i dag er under opførelse i den franske by Metz.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Nordkystens Tømmerhandel blev skabt af den entreprenante trælastmand Uffe Ravn ovenpå et boom i sommerhus-byggeriet i 60´erne Nordsjælland – i dag drives den af sønnen Erik Ravn

Der trædes på bremsen

Der trædes på bremsen

Mængden af nye varebiler er for nedadgående. I årets første syv måneder er der indregistreret 13.876 nye varebiler i Danmark, og det er en nedgang på hele 12,9 % i forhold til 2022. Og nedgangen i salget ser tilsyneladende ud til at fortsætte

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Københavns overborgmester vil have ret til krav om højere andel almene boliger i København. Hun efterlyser, at der bygges flere almene boliger og bygges klogt i hovedstaden

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Torben Dybdahl Jensen vinder prisen pga. sin indsats for at motivere unge mennesker til at arbejde i betonbranchen, herunder at afholde den årlige 'Betonworkshop', der efterhånden er blevet en institution i sig selv