UgensErhverv.dk

Rekordhøj aktivitet med stabil lønudvikling

Bygge- og anlægsaktiviteten sætter rekord for andet år i træk

16-11-2006Bygge- og anlægsaktiviteten sætter rekord for andet år i træk

Den gennemsnitlige stigning på årsbasis i timefortjenesten for arbejdere og funktionærer ved bygge- og anlægsvirksomhed aftog fra 4,4 pct. i 2. kvartal til 4,3 pct. i 3. kvartal 2006 ifølge DA’s nye KonjunkturStatistik, som blev offentliggjort den 15. november.

- Den stabile lønudvikling - aktiviteten taget i betragtning - afspejler, at det danske arbejdsmarked ikke længere er lukket over for udlandet, som det var tilfældet i midten af 1980’erne, fortæller specialkonsulent Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri, og fortsætter:

- Vi kan konstatere, at EUs indre arbejdsmarked fungerer. Af de 16.600 flere som kom i arbejde ved bygge- og anlægsvirksomhed fra august 2005 til august 2006, kom halvdelen fra udlandet. Importen af arbejdskraft var således godt 8.000 arbejdere og funktionærer. Heraf kom ca. 5.000 fra Tyskland, godt 2.000 fra Østeuropa og godt 1.000 fra især UK og Sverige. Herudover kom 2.500 fra ledighed, 3.000 fra andre brancher her i landet og 2.800 fra skoler og erhvervsskoler.

- Vi kan konstatere, at vi lever i et lavinflationssamfund, hvor vi har vænnet os til lave pris- og lønstigninger. Som bekendt er det afgørende ikke udviklingen i den nominelle løn, også kaldet pengelønnen. Det afgørende er i stedet udviklingen i reallønnen efter skat, dvs. den disponible realløn, og den har været stigende. Og det er det helt afgørende for den enkelte lønmodtager, fastslår Finn Bo Frandsen.

Konjunkturstatistikken viser udviklingen i lønmodtagernes samlede fortjeneste og i beregningen af stigningstakten indgår udelukkende lønmodtagere, som er ansat på virksomheder, der indgår i statistikken i to på hinanden følgende kvartaler. Det vil sige, at ændringer i stigningstakten kan skyldes ændringer i lønmodtagernes timefortjeneste eller ændringer som følge af tilgang og afgang af lønmodtagere på identiske virksomheder.
-mo

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Grøn transformator med global ambition

Grøn transformator med global ambition

Med tyske Jens-Peter Saul som CEO, har Rambøll udviklet sig fra at være en nordisk virksomhed til en global spiller med en omsætning, der er mere end fordoblet til 17 milliarder kroner

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

De kommende to sæsoner vil der står Carl Ras på maven af Lyngby Boldklubs spillere, når de løber på banen hjemme på Lyngby Stadion, mens der vil stå Carl Ras, når spillerne ifører sig klubbens udebanetrøje

Lige efter EU-bogen

Lige efter EU-bogen

Aktører i byggeriet kan vinde fordele ved hurtigt at omfavne EU's taksonomi-regler om bæredygtighed. Carl Ras står klar med rådgivning og service og er blandt andet en nøglespiller i den banebrydende renovering af DMI's tidligere domicil