Kommunikation og planlægning er alfa og omega i TUN-medlemmers kamp for at nedbringe leveringstid.
09-11-2006
Kommunikation og planlægning er alfa og omega i TUN-medlemmers kamp for at nedbringe leveringstid.
Det historisk høje aktivitetsniveau i byggeriet har betydet længere ventetider på nogle typer byggematerialer, end man har været vant til tidligere. Det fremgik senest af en undersøgelse fra Håndværksrådet.
Det billede genkender Palle Thomsen, direktør i Trælasthandlerunionen - TUN, som er brancheorganisation for landets tømmerhandlere og byggemarkeder.
- Vores medlemmer ligger vandret for at skaffe og levere materialer så hurtigt som muligt. Men på nogle områder er det vitterlig op ad bakke, fordi producenterne ikke kan følge med. Desværre oplever vi samtidig, at der i nogle tilfælde bliver hamstret byggematerialer, og det gør det jo ikke nemmere at agere med kort varsel, fortæller Palle Thomsen.
Ifølge TUNs direktør er planlægning og kommunikation i byggeriet det bedste våben mod lange ventetider. Samme budskab indgår i informationsskrivelser, som tømmerhandlere og byggemarkeder, allerede tidligt på året, har sendt ud til deres kunder for at forebygge mangelsituationer.
- Det starter helt fra bygherrens repræsentanter – arkitekter, ingeniører etc. – og videre ud i systemet: Alle skal være bedre og hurtigere til at kommunikere ud, hvilke materialer, mængder og tidsrammer, der er tale om.
- Mange har været vant til at blive »reddet« af deres tømmerhandel, når det pludselig hastede på grund af kortsigtet planlægning. Men tvunget af omstændighederne er der altså her nogle vaner, der skal revideres. Det er i alles interesse, at man ikke sidder med kortene ind til kroppen indtil sidste øjeblik, siger Palle Thomsen.
Ligeledes bør bygherrerne måske genoverveje den konservatisme – eller loyalitet om man vil – der hersker i branchen over for bestemte fabrikater.
- I mange tilfælde KAN vi godt levere inden for en rimelig tid, hvis man vælger et alternativt produkt. Eksempelvis kan visse vinduer leveres i løbet af fire-fem uger. Det er når kunderne holder fast på bestemte mærker, at vi kan tale om op til fire måneders ventetid, påpeger Palle Thomsen.
Også sæsonudjævning af byggeriet herhjemme kunne klart nedbringe antallet af spidsbelastnings- og mangelsituationer. Hvis flere udnyttede de gode muligheder, der efterhånden er for at bygge i vinterhalvåret, ville meget være vundet. Her kunne det offentlige meget passende lægge sig i front og vise vejen ved store offentlige byggearbejder, mener direktøren.
Men hvorfor henter man ikke bare flere byggematerialer i udlandet, kunne man spørge. Det gør man også i stigende grad: Alene i 2006 er importen af byggematerialer steget med næsten en fjerdedel (22 - 25 %). Men flere faktorer gør, at der er grænser for indkøbsmulighederne ude i Europa:
- Hvor gerne vi end ville, er det ikke muligt at importere sig ud af alle mangelsituationer, siger Palle Thomsen. Danmark er ikke det eneste europæiske land, der har gang i hjulene, og nogle produkter kan bare ikke opdrives i tilstrækkelige mængder inden for en rimelig radius. Når vi så har fundet varen, oplever vi forsinkelser i en travl transportsektor med mangel på arbejdskraft. Det er næste bremseklods, beretter han.
- Derfor må vi, som aktører inden for byggeriet, gøre det til en fælles sag at få det bedste ud af denne situation, som jo i bund og grund afspejler en uhyre glædelig og historisk højkonjunktur i byggeriet, slutter Palle Thomsen.
Læs november 2023 udgaven her
Læs september 2023 udgaven her
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Markedsledende i afvandingsteknik
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Fremover skal der meget mere til for at opnå en DGNB-certificering – også mere end de nye CO2-krav i bygningsreglementet. Antallet af kriterier, som en bygning måles på i DGNB, reduceres fra 36 til 14
BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger
Arbejdsgiverne svigter totalt løfter om lærepladser. 3F foreslår højere bøder til arbejdsgivere, der ikke opretter lærepladser. Pengene skal udbetales til arbejdsgivere, der opretter flere lærepladser, end de som minimum skal
Nrep og JCN Bolig går sammen om et Nordic Living-udviklingsprojekt i August Schade-kvarteret. Projektet består af 332 ungdomsboliger, som skal opføres langs Amagerfælledvej tæt på centrum i København