UgensErhverv.dk

Byggepladser må have ny sikkerhedskultur

I stedet for at kigge på arbejdsulykker, skal vi kigge på, hvor sikkerheden fungerer, siger ulykkesforsker Pete Kines

07-11-2006

Gennem de sidste to år har udvalgte danske og nordiske byggepladser været under lup. Formålet er at finde ud af, hvorfor ulykkesfrekvensen er forskellig fra land til land, og hvordan man kan gøre byggepladserne sikrere at arbejde på.

Ulykkesforsker ved Arbejdsmiljøinstituttet, Pete Kines, der har arbejdet med projektet de sidste to år, fortæller om et helt konkret eksempel.

- Da de byggede Øresundsbroen, arbejdede der danskere og svenskere side om side i de nedsænkede tunneller ud til øen. Danskerne havde overordnet fire gange så mange ulykker som svenskerne. På et tidspunkt målte vi over en lille begrænset periode. Da havde danskerne 25 og svenskerne fire ulykker. De står lige ved siden af hinanden og arbejder med det samme. Hvorfor er forskellen så stor?, spørger Pete Kines, som har noteret sig, at svenskerne snakker mere om sikkerhed på byggepladserne end danskerne.

70% sikkerhed
Han mener blandt andet, at den store forskel ligger i kulturen på byggepladserne, i uddannelsen, uddelegeringen af ansvar og i lovgivningen. På den baggrund har Pete Kines og hans kollegaer været ude på danske byggepladser og spurgt håndværkerne, hvornår de sidste har snakket sikkerhed med deres chef eller sjakbajs.

- På en dansk byggeplads er det måske ti procent, der snakkede sikkerhed, sidst de snakkede med deres chef. Det tal vil vi gerne have op på 70 procent, og får vi det, vil det have en stor effekt på antallet af ulykker, vurderer Pete Kines.

Forskel på landsdelene
Undersøgelsen slutter til sommer 2007, og indtil da vil forskerne også have lavet en vurdering af regionale, danske forskelle. For der ér forskel.

- Der er forskel på, hvordan man takler tingene. I Jylland er man mere åbne for at snakke om sikkerhed, mens byggeri på Sjælland mere er en benhård forretning, siger Pete Kines.

Positive aspekter
Hans ønske er at forbedre sikkerhedskulturen på byggepladserne, så det bliver mere tilladt at snakke om sikkerhed – også selvom man har travlt.

- Når der er højkonjunktur som nu, bliver der ikke snakket så meget om sikkerhed. Der er masser af opgaver og det er hurtigt videre til den næste. Men vi skal have gjort sikkerheden til en større del af kulturen på byggepladserne og fokusere på sikkerheden, hvor det går godt. I stedet for ulykkesstatistik vil vi hellere kigge på de positive aspekter, siger Pete Kines og uddyber:

- Det kunne være for eksempel ledelsens og medarbejdernes prioritering af sikkerhed og grad af risikoaccept samt tillid mellem kolleger.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Fra 1. juli bliver kravene til DGNB skruet gevaldigt i vejret

Fra 1. juli bliver kravene til DGNB skruet gevaldigt i vejret

Fremover skal der meget mere til for at opnå en DGNB-certificering – også mere end de nye CO2-krav i bygningsreglementet. Antallet af kriterier, som en bygning måles på i DGNB, reduceres fra 36 til 14

Konkurser i byggeriet (Uge 4/2025 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 4/2025 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Drop uværdig kamp for mere udenlandsk arbejdskraft

Drop uværdig kamp for mere udenlandsk arbejdskraft

Arbejdsgiverne svigter totalt løfter om lærepladser. 3F foreslår højere bøder til arbejdsgivere, der ikke opretter lærepladser. Pengene skal udbetales til arbejdsgivere, der opretter flere lærepladser, end de som minimum skal

332 ungdomsboliger på vej i Ørestad

332 ungdomsboliger på vej i Ørestad

Nrep og JCN Bolig går sammen om et Nordic Living-udviklingsprojekt i August Schade-kvarteret. Projektet består af 332 ungdomsboliger, som skal opføres langs Amagerfælledvej tæt på centrum i København