UgensErhverv.dk
Bløde former på blivende forskalling

Bløde former på blivende forskalling

Organiske betontage støbes på trapezplader.

03-11-2006

Organiske betontage støbes på trapezplader

Af Niels Nielsen

Det danske arkitekturlandskab er blevet beriget med bløde organiske former gennem de seneste år. To af de mest aktuelle eksempler er DR’s koncertsal i Ørestad og i den noget mindre skala det nye underjordiske idræts- og kulturhus på Nørrebro.

Alle facader
Fælles for begge byggerier er, at det kurvede formsprog konsekvent er ført igennem på alle bygningens facader. Vægge såvel som tag. I koncertsalen sågar på undersiden, fordi bygningen er løftet op i tredjesals højde på tre store trappekerner.

Fælles for begge byggerier er også, at beton og stål konsekvent er valgt som det gennemgående materiale til at løse det komplekse formsprog som en homogen konstruktion.

Sprøjtestøbt
Specielt de krumme tagformer er en ekstra udfordring i forhold til tidligere ekspressive betonbyggerier, som for eksempel tilbygningen til kunstmuseet Ordrupgaard.

I både DR’s koncertsal og idræts- og kulturhuset på Nørrebro er valgt en løsning til udførelsen af de krumme tagformer, hvor betonen er udstøbt på stedet direkte på en blivende forskalling af trapezplader i stål.

Trapezpladerne kan vrides, så de tilpasses til krumme tagformer, der i begge byggerier tegnes af den underliggende stålkonstruktion, som bærer taget sammen med den pladsstøbte betonoverbygning.

I koncertsalen er lagt 2500 m2 trapezplader ud ovenpå stålspærene, som betontaget herefter er sprøjtestøbt på. Der er meget strenge krav til støbeprocesserne, da målet er, at koncertsalen opnår en akustik i verdensklasse.

I idræts- og kulturhuset er toppen af taget blødstøbt, mens de stejle kanter er sprøjtestøbt.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Nordkystens Tømmerhandel blev skabt af den entreprenante trælastmand Uffe Ravn ovenpå et boom i sommerhus-byggeriet i 60´erne Nordsjælland – i dag drives den af sønnen Erik Ravn

Der trædes på bremsen

Der trædes på bremsen

Mængden af nye varebiler er for nedadgående. I årets første syv måneder er der indregistreret 13.876 nye varebiler i Danmark, og det er en nedgang på hele 12,9 % i forhold til 2022. Og nedgangen i salget ser tilsyneladende ud til at fortsætte

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Københavns overborgmester vil have ret til krav om højere andel almene boliger i København. Hun efterlyser, at der bygges flere almene boliger og bygges klogt i hovedstaden

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Torben Dybdahl Jensen vinder prisen pga. sin indsats for at motivere unge mennesker til at arbejde i betonbranchen, herunder at afholde den årlige 'Betonworkshop', der efterhånden er blevet en institution i sig selv