UgensErhverv.dk

Udenlandsk efterspørgsel på materialer

Nye tal viser, at der trods travlhed i den danske byggebranche eksporteres byggematerialer som aldrig før

31-10-2006

Det lyder næsten for godt til at være sandt. Men på trods af hjemligt byggeboom og hidtil uset travlhed i den danske byggebranche er det alligevel lykkedes både de danske producenter og entreprenører at øge eksporten.

For byggematerialeproducenternes vedkommende er der registreret en pæn stigning i eksporten de seneste år. Og ser man alene på tallene fra de første otte måneder i 2006 i forhold til samme periode i 2005, er der tocifrede vækstrater over hele linien.

Og det er ikke bare på Danmarks tre vigtigste eksportmarkeder, Tyskland, Sverige og UK, at efterspørgslen stiger. Også til Norge og Polen stiger eksporten kraftigt. Det skyldes blandt andet, at polakkerne er ved at få øjnene op for, at kvalitet betaler sig, og at Norge for tiden oplever et enormt byggeboom både med hensyn til bolig- og erhvervsbyggeri.

Eksport kræver grundigt forarbejde
Også de danske entreprenører har haft travlt den sidste tid. Værdien af udført arbejde i udlandet steg fra 2004 til 2005 med en halv milliard kroner og lå således i 2005 på over 11 mia. kr.

- Det tager mindst to-tre år at opdyrke et nyt marked, siger Benny Møller, administrerende direktør for køkkenkoncernen Tvis/Modulia A/S og formand for Dansk Byggeris Eksportudvalg. Han understreger, at det er en helhjertet indsats fra virksomhedens side, der skal til. En "halv mand" i nogle få måneder og telefoner og mails frem og tilbage er en sikker opskrift på en fiasko.

Stigningerne fortsætter
Roen ser ikke ud til at ville sænke sig over den danske byggebranche lige foreløbig. Eksporttallene fra årets første otte måneder sammenlignet med samme periode sidste år viser, at afsætningen til udlandet bliver ved med at stige, og der er intet, der tyder på, at denne udvikling ikke fortsætter.

Samtidig har de danske entreprenører indgået nye udlandskontrakter for over 12 mia. kr. i 2005, hvilket er en stigning på mere end 30% sammenlignet med året før. Så både de danske eksportører af byggematerialer og de danske entreprenører får travlt såvel herhjemme som i udlandet et godt stykke tid endnu - hvis der vel at mærke kan skaffes tilstrækkeligt arbejdskraft til at holde hjulene i gang.
- mo

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Nordkystens Tømmerhandel blev skabt af den entreprenante trælastmand Uffe Ravn ovenpå et boom i sommerhus-byggeriet i 60´erne Nordsjælland – i dag drives den af sønnen Erik Ravn

Der trædes på bremsen

Der trædes på bremsen

Mængden af nye varebiler er for nedadgående. I årets første syv måneder er der indregistreret 13.876 nye varebiler i Danmark, og det er en nedgang på hele 12,9 % i forhold til 2022. Og nedgangen i salget ser tilsyneladende ud til at fortsætte

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Københavns overborgmester vil have ret til krav om højere andel almene boliger i København. Hun efterlyser, at der bygges flere almene boliger og bygges klogt i hovedstaden

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Torben Dybdahl Jensen vinder prisen pga. sin indsats for at motivere unge mennesker til at arbejde i betonbranchen, herunder at afholde den årlige 'Betonworkshop', der efterhånden er blevet en institution i sig selv