UgensErhverv.dk
Hvid og varieret

Hvid og varieret

Tidens nye store boligbyggerier i beton ligger langt fra 60’ernes og 70’ernes grå monotoni.

31-10-2006

Tidens nye store boligbyggerier i beton ligger langt fra 60’ernes og 70’ernes grå monotoni

Af Niels Nielsen

Sandwichelementer i beton er herhjemme det foretrukne byggemateriale, når der skal bygges boliger i stort format. Det var det under boligboomet i 60’erne og starten af 70’erne, og det er det i dag, hvor der specielt i Ørestad City kan opleves boligbyggerier med sandwichelementer i den helt store skala.

Der er dog langt fra Ishøj-planens endeløse rækker af ens boligblokke i grå og brun beton til nutidens betonbyggerier, der lyser op med hvide elementer i et varieret facadeudtryk og formsprog.

Legende let
Der er noget legende let over de store boligbyggerier med sandwichelementer i Ørestad City. Som et barn, der leger med Lego-klodser, stables sandwichelementerne oven på hinanden med høj hastighed til store skulpturelle boligkarreer omkring bydelens store bypark.

Etagehøjderne hopper op og ned: Fra 11 til otte og syv og op igen til 12 etager. På samme måde danser vinduesformaterne i en skæv rytme med varierende takter henover facaderne.

Ikke grå
Samtidig er flere af sandwichelementernes forplader støbt i indfarvet beton i lyse nuancer, der giver et anderledes oplivende udtryk i forhold til tidligere tiders søvnige grå og brune betonoverflader.

Forplader i hvid beton præger flere af byggerierne og lyser op i den store bypark. Andre facader er holdt i noble sandfarvede overflader eller kombineres med indlagte glaspartier i overfladen som et dekorativt relief.

Desuden skiller boligbyggerierne i Ørestad City sig ud ved at være en blanding af ejerformer modsat 60’ernes og 70’ernes store boligkomplekser, der var rene almene lejeboliger. Med en kombination af både ejer- og andelsboliger samt almene og private lejeboliger må Ørestad City således forventes at få en sammensat befolkningsgruppe.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Nordkystens Tømmerhandel blev skabt af den entreprenante trælastmand Uffe Ravn ovenpå et boom i sommerhus-byggeriet i 60´erne Nordsjælland – i dag drives den af sønnen Erik Ravn

Der trædes på bremsen

Der trædes på bremsen

Mængden af nye varebiler er for nedadgående. I årets første syv måneder er der indregistreret 13.876 nye varebiler i Danmark, og det er en nedgang på hele 12,9 % i forhold til 2022. Og nedgangen i salget ser tilsyneladende ud til at fortsætte

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Københavns overborgmester vil have ret til krav om højere andel almene boliger i København. Hun efterlyser, at der bygges flere almene boliger og bygges klogt i hovedstaden

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Torben Dybdahl Jensen vinder prisen pga. sin indsats for at motivere unge mennesker til at arbejde i betonbranchen, herunder at afholde den årlige 'Betonworkshop', der efterhånden er blevet en institution i sig selv