UgensErhverv.dk
Hvid og varieret

Hvid og varieret

Tidens nye store boligbyggerier i beton ligger langt fra 60’ernes og 70’ernes grå monotoni.

31-10-2006

Tidens nye store boligbyggerier i beton ligger langt fra 60’ernes og 70’ernes grå monotoni

Af Niels Nielsen

Sandwichelementer i beton er herhjemme det foretrukne byggemateriale, når der skal bygges boliger i stort format. Det var det under boligboomet i 60’erne og starten af 70’erne, og det er det i dag, hvor der specielt i Ørestad City kan opleves boligbyggerier med sandwichelementer i den helt store skala.

Der er dog langt fra Ishøj-planens endeløse rækker af ens boligblokke i grå og brun beton til nutidens betonbyggerier, der lyser op med hvide elementer i et varieret facadeudtryk og formsprog.

Legende let
Der er noget legende let over de store boligbyggerier med sandwichelementer i Ørestad City. Som et barn, der leger med Lego-klodser, stables sandwichelementerne oven på hinanden med høj hastighed til store skulpturelle boligkarreer omkring bydelens store bypark.

Etagehøjderne hopper op og ned: Fra 11 til otte og syv og op igen til 12 etager. På samme måde danser vinduesformaterne i en skæv rytme med varierende takter henover facaderne.

Ikke grå
Samtidig er flere af sandwichelementernes forplader støbt i indfarvet beton i lyse nuancer, der giver et anderledes oplivende udtryk i forhold til tidligere tiders søvnige grå og brune betonoverflader.

Forplader i hvid beton præger flere af byggerierne og lyser op i den store bypark. Andre facader er holdt i noble sandfarvede overflader eller kombineres med indlagte glaspartier i overfladen som et dekorativt relief.

Desuden skiller boligbyggerierne i Ørestad City sig ud ved at være en blanding af ejerformer modsat 60’ernes og 70’ernes store boligkomplekser, der var rene almene lejeboliger. Med en kombination af både ejer- og andelsboliger samt almene og private lejeboliger må Ørestad City således forventes at få en sammensat befolkningsgruppe.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Grøn transformator med global ambition

Grøn transformator med global ambition

Med tyske Jens-Peter Saul som CEO, har Rambøll udviklet sig fra at være en nordisk virksomhed til en global spiller med en omsætning, der er mere end fordoblet til 17 milliarder kroner

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

De kommende to sæsoner vil der står Carl Ras på maven af Lyngby Boldklubs spillere, når de løber på banen hjemme på Lyngby Stadion, mens der vil stå Carl Ras, når spillerne ifører sig klubbens udebanetrøje

Lige efter EU-bogen

Lige efter EU-bogen

Aktører i byggeriet kan vinde fordele ved hurtigt at omfavne EU's taksonomi-regler om bæredygtighed. Carl Ras står klar med rådgivning og service og er blandt andet en nøglespiller i den banebrydende renovering af DMI's tidligere domicil