Arrangementet skal lære designere, teknikere, konstruktører og praktikere mere om hinandens kompetencer
24-10-2006
Der er fokus på et af byggesektorens væsentligste materialer, når 300 studerende fra praktiske, tekniske og formgivende uddannelser mødes til fire dage med undervisning og konkurrencer om beton.
300 studerende fra AMU, Nordjyllands Erhvervsakademi og Aalborg Universitet deltager i samarbejde med Aalborg Portland i en stor workshop i uge 43, hvor fremtidens byggefolk lærer at udnytte hinanden bedre. Center for Betonuddannelse, der sidste år modtog Dansk Byggeris uddannelsespris, står bag arrangementet, hvor designere, teknikere, konstruktører og praktikere lærer mere om hinandens kompetencer. Målet med Center for Betonuddannelse er at skabe en helhedsorienteret indsats for betonindustrien og skabe sammenhæng mellem industri og forskning på landsplan, og i byggebranchen er der begejstring for det tre år gamle initiativ.
tværfagligt arbejde
På den store betonworkshop fra den 24. til den 26. oktober bliver der arbejdet tværfagligt i ordets bedste forstand. De praktiske tilgange, som stukatør-eleverne fra AMU og medarbejderne på Aalborg Portland repræsenterer, mødes med fagområderne Form og Teknik, også kaldet tektonik. Disse områder dækkes af de konstruktørstuderende fra NOEA og af AAU’s ingeniørlinjer Arkitektur & Design og Bygge & Anlæg. De mange studerende har ikke de samme bindinger og vaner, som man møder på etablerede arbejdspladser, og den gængse støbeteknik vil derfor blive udfordret kreativt undervejs i gruppekonkurrencen.
- Det handler på mange måder om at klæde gruppe folk på, som ellers ikke lærer meget om hinandens kompetencer. Her kan tværfagligheden være en god løftestang. De studerende får en større interesse for andre faggrupper, og på sigt vil helt sikkert kunne mærke den slags på byggeriet og i håndværksfagene, forklarer Anna Marie Fisker fra AAU om det tværfaglige samarbejde.
På tværs af deres vante fagbarrierer skal de studerende i grupper løse en konkret opgave, der først afsløres, når de studerende har mødt hinanden. I løbet af de fire dages workshop skal de mange studerende således arbejde med at designe et konkret produkt, beregne konstruktion og bæreevne, skabe formene og være klar til at støbe det færdige produkt torsdag eftermiddag, hvor hver gruppe har 200 liter hvid beton til rådighed. Alle produkter evalueres og bedømmes om fredagen, inden Nordjyllands amtsborgmester Orla Hav (S) overrækker præmier for arbejdet med de tre bedste resultater.
Tid og sted:
Tirsdag den 24. oktober starter betonworkshoppen på Studenterhuset, Gammeltorv 10, Aalborg. Arrangementerne fortsætter på forskellige adresser i Aalborg tirsdag og onsdag.
Torsdag den 26. oktober fra morgenstunden fremstilles formene hos AMU, Sofievej 61, Aalborg, og samme eftermiddag støbes gruppernes produkter.
Fredag den 26. oktober fjernes formene og de endelige produkter kan ses, ligeledes hos AMU, Sofievej 61, Aalborg. Herefter følger evaluering og præsentation af de konkrete resultater, og kl. 15.30 står amtsborgmester Orla Hav (S) for præmieoverrækkelse og uddeling af kursusbeviser.
Fakta:
- Betonworkshoppen samler ca. 300 studerende og flere end 40 undervisere.
- Center for Betonuddannelse blev oprettet i 2003 i et samarbejde mellem AMU Nordjyllands KompetenceCenter for Byggeri, Aalborg Universitet, Aalborg Tekniske Skole/Nordjyllands Erhvervsakademi, Dansk Byggeri og Aalborg Portland A/S.
- Center for Betonuddannelse modtog i 2005 Dansk Byggeris nyindstiftede uddannelsespris.
-mo
DAFA tætner, dæmper og beskytter
Alt i container, køb, leje, brugt, isoleret etc
Alt i gulve til boliger, kontorer, skoler og offentlige bygninger
Markedsledende i afvandingsteknik
Tagdækkernes faldsikringssystem
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Professionelle befæstigelse og fastgørelsesprodukter
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Læs september 2023 udgaven her
Tysk kvalitets tagtegl
Kemp & Lauritzen har ambitionen om at være det driftssikre støttepunkt i den grønne omstilling og en aktiv del af den danske byggebranche, når det gælder om at være teknisk operatør
Ikke mindre end 77 procent af TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder svarer i undersøgelse, at de administrative byrder er stigende. Det hæmmer både vækst, effektivitet og konkurrenceevne
Entreprenøren HHM fra Hillerød i Nordsjælland skifter administrerende direktør. Efter 20 år i den varme stol overlader Svend Pedersen posten til Peter Carstensen, men bliver i direktionen lidt endnu
Man kan umuligt være modstander af den nye asbestlov, men politikerne har givet de udførende alt for kort tidsramme til at omstille sig, mener administrerende direktører i Swisspearl Danmark og Danske Byggecentre, hhv. Jens Norddal og Palle Thomsen