UgensErhverv.dk

Fagforeninger blokerer Ørestad-byggeri

I morges blev 30 polske arbejdere mødt af blokadevagter fra TIB og 3F. Danske Høpfner A/S føler sig taget som gidsel

24-10-2006I morges blev 30 polske arbejdere mødt af blokadevagter fra TIB og 3F. Danske Høpfner A/S føler sig taget som gidsel

VM BJERGET i Ørestad City er blevet hvirvlet ind i konflikten mellem de københavnske byggefagforeninger og det polske entreprenørfirma Nova-Bau. Firmaet har kontrakt på at støbe fundamentet til bygningen, som rummer P-hus med plads til 480 biler samt 80 boliger. På et møde mandag stillede fagforeningerne et ultimatum til konsortiet bag VM BJERGET: Smid Nova-Bau på porten eller tving selskabet til at skrive under på den danske overenskomst.

Der var ikke tid til forhandling, da de københavnske byggefagforeninger mandag satte sig til mødebordet med konsortiet bag VM BJERGET i Ørestad City. Med i muleposen havde forhandlerne fra TIB og 3F en overenskomst som skulle underskrives på stedet. Ellers var det konflikt, og sådan blev det. Konsortiet bag VM BJERGET har indgået en kontrakt med Nova-Bau, men kan naturligvis ikke på nogen måde forpligte det polske selskab til en dansk overenskomst. Derfor vil fagforeninger fra tirsdag blokere byggeriet af VM BJERGET.

Griber chancen for konkonflikt
– Det er helt åbenlyst, at fagbevægelsen har øjnet en mulighed for konflikt og har grebet chancen.
Det fremgik under mødet, at TIB har forsøgt at få ramt på Nova-Bau i flere år, men uden held. Nu arbejder selskabet på en byggeplads i Ørestad med et meget omtalt byggeri – og den fristelse har de ikke kunnet stå for. Det er selvfølgelig ærgerligt, at det kommer til at gå ud over os, men vi kan blot konstatere, at Nova-Bau leverer varen og overholder gældende danske love og regler – og det er det afgørende for os, siger direktør Per Høpfner fra Høpfner A/S.

Forældet verdensopfattelse
Nova-Bau har i øjeblikket 25-30 polske medarbejdere udstationeret på byggepladsen ved VM BJERGET. De danske fagforeninger kræver – foruden en overenskomst – at lønningerne på byggepladsen hæves 50-60 procent over de gældende danske minimumslønninger, og at arbejdsgiveren desuden skal betale en månedlig afgift på 300 kroner pr. medarbejder til fagforeningen for at kontrollere, at overenskomsten overholdes.
– Hele byggebranchen mangler kvalificeret arbejdskraft, og de fleste danskere har prøvet på egen krop hvor svært det er, at få en håndværker til at komme og levere et ordentligt stykke arbejde.
Polske håndværkere kan tjene mange penge i Danmark i forhold til, hvad de kan tjene i Polen, og de kommer jo ikke for at tage danske håndværkeres arbejde, men er her kun i få måneder ad gangen.
Alle betingelser for en god løsning er til stede, men fagforeningerne vælger altså alligevel at holde krampagtigt fast i en forældet verdensopfattelse, siger Per Høpfner.

Sociale udgifter i Polen
Hvis polske entreprenører skal betale lønninger, som ligger 50-60 procent over den danske mindsteløn til udstationerede medarbejdere, så kan det slet ikke betale sig at sende polske håndværkere til Danmark. De polske firmaer er nemlig forpligtet til at betale sociale udgifter oven i lønnen i Polen, og disse ekstra udgifter vil den danske fagbevægelse ikke fuldt ud anerkende som en del af den samlede løn. Dermed lægges der en solid hindring i vejen for den frie konkurrence i EU.

– Desværre er det danske arbejdsmarked sådan indrettet, at fagbevægelsen har ret til både at bede sine medlemmer om at stoppe arbejdet på vores byggeplads og blokere for leverancer af byggematerialer. Vi er taget som gidsler i et kanonbådsdiplomati, hvor der ikke er mulighed for forhandling. Alt skal foregå på fagbevægelsens præmisser, ellers er resultatet blokade. Det må vi acceptere indtil videre og så forsøge at holde vores byggeaktiviteter i gang på anden måde, siger Per Høpfner.

Overholder dansk lovgivning
Nova-Bau er registreret hos SKAT og er medlem af Kristelig Arbejdsgiverforening. Det er indført i firmaets kontrakt, at al gældende dansk lovgivning skal overholdes under arbejdet på VM BJERGET.

Firmaets medarbejdere er indkvarteret på enkeltværelser med gode toilet- og badeforhold og adgang til køkkenfaciliteter. Indkvarteringen finder dels sted i en skurby ved byggepladsen, som er godkendt af Københavns kommune, dels forskellige steder i København.
I alt er der 30 fagentrepriser på VM BJERGET, og konsortiet vil ikke udelukke, at andre udenlandske firmaer kan få ansvaret for flere af dem. Når VM BJERGET står færdigt i januar 2008, vil Phuset på cirka 22.000 m2 danne fundamentet for cirka 8.000 m2 bolig fordelt på 80 ejerboliger – hvoraf de fleste får omkring 100 m2 tagterrasse og -have.

-mo

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Nye krav til byggeriet lurer i horisonten, når klimakravene skal revideres i 2025. Alt tyder på, at byggepladsen bliver omfattet af beregningerne af CO2 belastningen

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

Ved siden af Idrætscenter Vendsyssel og Vrå Skole skal der opføres en svømmehal med 25 meter bassin med otte baner, morskabsbassin med vandrutchebane samt wellnessafdeling. Projektet har en kontraktsum på ca. 120 millioner kroner

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Kvaliteten er vigtigst, og renoveringsprojekterne kommer til at stå i kø. Det er blandt konklusionerne i en stor spørgeundersøgelse, hvor Flügger har spurgt skandinaviske kunder om forventningerne til fremtiden og ønsker til malerprodukter generelt

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

SPONSORERET INDHOLD: Med lanceringen af verdens første indbyggede, certificerede knæpuder viser Snickers Workwear sit engagement i det, virksomheden kalder 'Inventing workwear'