UgensErhverv.dk
Penge i digitalt byggeri

Penge i digitalt byggeri

Fælles email-standard giver store besparelser, viser beregninger fra MT Højgaard.

28-09-2006

Fælles email-standard giver store besparelser, viser beregninger fra MT Højgaard

350.000 kr. om året. Det er hvad entreprenørfirmaet MT Højgaard har beregnet, at have sparet ved at anvende en fælles email-standard ved et byggeprojekt i Hillerød.

Alene omkostningerne til harddiskplads giver besparelser på 100.000 kr. årligt, fordi et bedre arkivsystem gør det nemmere for alle byggesagens parter at holde styr på de enorme mængder af data.

- E-mail standarden er et oplagt sted at starte for virksomhederne. Den er gratis, nem at installere og bruge, og vil kunne anvendes overalt i byggeriet. Der er stor forskel på hvor udbredt digital teknologi er i byggebranchen, men alle bruger e-mail. Her kan vi altså opnå store forbedringer for meget små penge, siger Christian Lerche, direktør i Danske Arkitektvirksomheder og formand for Implementeringsnetværket for Det Digitale Byggeri.

Udviklingen af den fælles email-standard er resultat af foreløbig 15 studier, som ser på fordele og ulemper ved at indføre digitale arbejdsprocesser.

I en række konkrete byggeprojekter er det dokumenteret, at de digitale arbejdsmetoder giver fordele, der kan måles i kroner og ører.

- I byggebranchen har vi længe været enige om at fremtidsvisionerne i Det Digitale Byggeri var både gode og rigtige. Til gengæld har mange været usikre på, om der nu også reelt var penge at tjene ved at arbejde digitalt. Det har vi nu fået de første, konkrete beviser på, og det er et meget vigtigt skridt fremad for Det Digitale Byggeri og for den danske byggebranche, siger Christian Lerche.

Fra den 1. januar 2007 betyder Det Digitale Byggeri, at byggebranchens parter skal leve op til en række nye digitale standarder og krav. Kravene er obligatoriske i statslige byggeprojekter, men vil også blive stillet af flere kommunale og private bygherrer.

Den samlede kommunikationen om et byggeri - hele vejen fra bygherren over arkitekter og entreprenører til håndværkeren på pladsen - skal foregå digitalt, ved hjælp af for eksempel 3D-modeller, web-portaler og materialelister i elektronisk form.

- nn

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Nye krav til byggeriet lurer i horisonten, når klimakravene skal revideres i 2025. Alt tyder på, at byggepladsen bliver omfattet af beregningerne af CO2 belastningen

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

Ved siden af Idrætscenter Vendsyssel og Vrå Skole skal der opføres en svømmehal med 25 meter bassin med otte baner, morskabsbassin med vandrutchebane samt wellnessafdeling. Projektet har en kontraktsum på ca. 120 millioner kroner

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Kvaliteten er vigtigst, og renoveringsprojekterne kommer til at stå i kø. Det er blandt konklusionerne i en stor spørgeundersøgelse, hvor Flügger har spurgt skandinaviske kunder om forventningerne til fremtiden og ønsker til malerprodukter generelt

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

SPONSORERET INDHOLD: Med lanceringen af verdens første indbyggede, certificerede knæpuder viser Snickers Workwear sit engagement i det, virksomheden kalder 'Inventing workwear'