UgensErhverv.dk
Mere Lean i dansk byggeri

Mere Lean i dansk byggeri

Japansk erhvervsfilosofi skal nedsætte produktionstid på typehus fra et halvt år til otte uger.

21-09-2006

Japansk erhvervsfilosofi skal nedsætte produktionstid på typehus fra et halvt år til otte uger.

Af Lars Solberg

Den japanske produktionsfilosofi Lean, der stammer fra Toyota, breder sig til alle dele af dansk erhvervsliv. Fra drift af offentlige forvaltninger til fremstilling af industriprodukter har den også for længst fundet vej ind i dansk byggeri.

Medierne har i lang tid fortalt om Lean-kuren, der ifølge virksomhedslederne har givet dem rationaliseringer af produktionsflow, større medarbejderansvarlighed og bedre logistik. Mange beslutningstagere har adopteret de japanske managementmetoder, og byggebranchen er også hoppet på bølgen. Nu skal Lean i brug inden for produktion af typehuse i Nordjylland.

HP3, der producerer arkitekttegnede typehuse, er i fuld gang med at implementere de orientalske produktionsprincipper, og forventningerne er store.

Målet for HP3 er, at Lean skal nedbringe produktionstiden på et hus fra op mod seks måneder til otte uger, lyder det fra HP3’s nye fabrikschef, Jesper Carstens.

- Når der sættes fokus på at optimere hver enkelt opgave i hele virksomheden, kan vi skabe en højere kvalitet, minimere fejlprocenten og forkorte arbejdsgangene, udtaler han.

Stor efterspørgsel
Og det er nødvendigt at gøre noget. Firmaet oplever en stor efterspørgsel efter deres huse, og det er svært at følge med. Jesper Carstens håber, at de nye metoder skaber mere effektiv produktion og mindre ventetid for kunderne.

- Der er generelt alt for mange forsinkelser og spildprocenter i dansk byggeri. Selvom vi i forvejen bygger huse efter en effektiv industriel produktionsmetode, hvor alt foregår under samme tag, sætter vi nu ekstra turbo på produktionen ved at indføre Lean. Målet er systematisk at optimere hver eneste del af byggeriet for på den måde at sikre succes i fremtiden, siger fabrikschefen.

HP3 har i dag 25 ansatte, der nu skal lære om Lean-principperne. Og Jesper Carstens synes, at virksomhedens størrelse passer fint til Toyota-filosofien.

- Lean går som bekendt ud på at reducere spild og optimere produktionsflowet. Derfor er det faktisk en fordel at indføre Lean i mindre virksomheder, fordi det her er nemmere at skabe en fælles forståelse for ændringerne og inddrage medarbejderne på alle niveauer, siger han.

Jesper Carstens forventer, at HP3 om et år kan producere op til 30% flere huse med de samme resurser som i dag.

Lean-principper skal nu bruges til at optimere produktion af typehuse.
HP3’s mål er at levere færdige huse som dette på otte uger.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Nordkystens Tømmerhandel blev skabt af den entreprenante trælastmand Uffe Ravn ovenpå et boom i sommerhus-byggeriet i 60´erne Nordsjælland – i dag drives den af sønnen Erik Ravn

Der trædes på bremsen

Der trædes på bremsen

Mængden af nye varebiler er for nedadgående. I årets første syv måneder er der indregistreret 13.876 nye varebiler i Danmark, og det er en nedgang på hele 12,9 % i forhold til 2022. Og nedgangen i salget ser tilsyneladende ud til at fortsætte

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Københavns overborgmester vil have ret til krav om højere andel almene boliger i København. Hun efterlyser, at der bygges flere almene boliger og bygges klogt i hovedstaden

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Torben Dybdahl Jensen vinder prisen pga. sin indsats for at motivere unge mennesker til at arbejde i betonbranchen, herunder at afholde den årlige 'Betonworkshop', der efterhånden er blevet en institution i sig selv