UgensErhverv.dk

Perform i medvind

Med udsigt til totalt blyforbud indenfor byggeriet tegner fremtiden travl for inddækningsproducenten i Juelsminde.

21-09-2006

Med udsigt til totalt blyforbud indenfor byggeriet tegner fremtiden travl for inddækningsproducenten i Juelsminde.

Af Michael Rughede
En skærpelse af blyforbudet fra 2002 er lige på trapperne. Det vil komme til at omfatte alt salg og anvendelse af bly. Ikke kun til nybyggerier - som blyforbudet omfatter i dag - men også til renoveringer og til- og ombygninger.

Når det skærpede forbud træder i kraft, får Perform i Juelsminde travlt med at skrue op for blusset. Virksomheden producerer det materialealternativ, der er tættest på at have samme egenskaber som bly, men uden blyets miljømæssige bivirkninger.

- Vi forventer markant vækst i produktion og salg. Hvor stærkt, det kommer til at gå, afhænger selvfølgelig af, hvordan det skærpede blyforbud bliver håndhævet, siger Jess Robert, den ene af grundlæggerne af Perform.

Virksomheden kom til verden i 2002, samme år som det første forbud mod bly indenfor byggeriet trådte i kraft. Blyforbuddet kunne således have været en forrygende fødselshjælper for den nystartede virksomhed, men sådan gik det ikke. Og Jess Robert er ikke imponeret over effekten af 2002-forbuddet.

Gamle forbud virkede ikke
- Ifølge de indikationer vi har fra markedet, blev der solgt bly som aldrig før i 2005. Ganske vist har vi byggeboom, men i realiteten blev der set stort på blyforbuddet blandt mange af de udførende, siger Jess Robert.

Han vurderer, at der på hovedmarkedet for blyet i byggeriet, inddækningerne, blev solgt 180.000 m2 bly sidste år, mens Perform solgte godt 30.000 m2.

I ingen af salgsleddene, som bly passerer, har der været indlagt kontrol med anvendelsen, og en effektiv myndighedskontrol eksisterer ikke. Derfor har de udførende fortsat og ligefrem øget forbruget af bly.

- Nu vil det nok ændre sig, så vi i løbet af et par år får det meste af den omsætning, som blyet havde. Vi har allerede øget omsætningen alene i kraft af høringen om totalforbuddet. Det har fået firmaerne til at indse, at der skal skiftes helt om, siger Jess Robert.

Ude i Europa
Danmark er i front med kampen mod blyet, men også andre lande begynder at sætte lup på miljøforureningen. I Holland og Belgien arbejdes der med nationale tiltag, og i Tyskland er der en forventning om forbud og et EU udspil indenfor et overskueligt tidsrum. Og Perform mærker stemningsskiftet.

- De indkøbere, vi har kontakt med, har en klar fornemmelse af, at et forbud er undervejs. De mener, at det ikke er et spørgsmål om hvis, men hvornår det kommer, så de forbereder sig også på at skulle bruge alternativer, siger Jess Robert.

- Nationale eller EU forbud vil åbne markederne for os. Især på de af dem, hvor man i forvejen bruger indfarvede blyprodukter. Her ligger materialeprisen i forvejen tættere på os, så vi kan nemmere komme ind. For uanset hvor miljøbevidst kunden er, så er prisen den altafgørende faktor i langt de fleste tilfælde, siger Jess Robert.

Dyrt men hurtigt
Ifølge Jess Robert har prisen i forhold til blyet været den væsentligste hæmsko for Performs gennemslagskraft.

- Mange fravælger produktet undervejs i budgetlægningen, fordi man f.eks. kan spare 2-300 kr. på skorstensinddækningen. Når der samtidig er travlt, tager man ikke chancen med at bruge tid på et produkt, man ikke kender, siger Jess Robert.

Men i stedet for at se på den rene materialepris, hvor Perform er op mod dobbelt så dyrt som bly, skal man se på totaløkonomien, mener han.

- Perform er næsten dobbelt så hurtig at arbejde med, når man har lavet et par opgaver. Derfor har det været vigtigt, at håndværkerne har haft produktet i hænderne, fortæller Jess Robert.

Det budskab har Perform været særdeles aktive med at udbrede ved besøg og undervisning i virksomheder og til faglærerne på de tekniske skoler.

Bevarer dansk produktion
Selvom Performs produktion i øjeblikket udgør mindre end en sjettedel af det danske markeds blyforbrug, vil der ikke være leveringsproblemer, hvis markedsandelen vokser til 100% på kort tid.

- Det er det, vi har ventet på, så vi er forberedt. Vi har maskineriet og skal højst udvide lagerkapaciteten, siger Jess Robert og understreger, at selv om den kommercielle succes bliver stor, er det planen at fastholde produktionen i Danmark.

- Hos os er det råvarerne og ikke lønningerne, der gør produktet dyrt. Derfor kan det heller ikke svare sig at flytte produktionen til Kina eller Østeuropa. Vi har skam overvejet det, da vi havde det sværest de første år efter opstarten, siger Jess Robert.

Og han tror på succesen, fordi Perform foreløbig vil have glæde af at være først og bedst på markedet.

- Men på et tidspunkt vil nogen af de store spillere indenfor inddækning nok synes, at markedet er blevet meget interessant og prøve at udvikle deres egne blyalternativer. I dag findes alternativerne ikke, og vi har et meget stærkt patent. Det giver os en meget stærk førerposition, lyder det fra en optimistisk Jess Robert.

Brochurer

H.M. Kong Frederik X indvier første tunnelelement på Femern Bælt

H.M. Kong Frederik X indvier første tunnelelement på Femern Bælt

- Det er en milepæl i danmarkshistorien, sagde transportministeren.

Kulturen i byggebranchen skal ændres for at tiltrække flere unge

Kulturen i byggebranchen skal ændres for at tiltrække flere unge

Tidligere direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen opfordrer Bygge- og installationsbranchen til at lytte til de unge, inddrage dem i planlægningen og behandle dem med respekt på byggepladsen og på skolebænken

Ikonisk motorvejsrestaurant genåbner

Ikonisk motorvejsrestaurant genåbner

Danmarks første motorvejscafé – Storkereden – kommer igen til ære og værdighed efter en omtumlet tilværelse

35 toetagers rækkehuse og otte lejligheder i Nordjylland skal totalrenoveres

35 toetagers rækkehuse og otte lejligheder i Nordjylland skal totalrenoveres

Projektet ventes at tage omkring to år at gennemføre projektet, hvilket vil ske i etaper. For den enkelte beboer betyder det, at boligen vil være under ombygning i omkring otte måneder.