UgensErhverv.dk

Spildtid og sjusk dominerer byggebranchen

Bygherreforening er træt af manglende styring, som den mener giver elendig logistik, sløseri og lange mangellister.

18-09-2006

Bygherreforening er træt af manglende styring, som den mener giver elendig logistik, sløseri og lange mangellister.

Af Lars Solberg

- I dansk byggeri er der en tredjedel ren spildtid, en tredjedel nødvendig spildtid, og så er der en tredjedel, hvor der reelt produceres, lyder det fra formanden for Bygherreforeningen, Knud Erik Busk, der både som formand og som projektchef - senest på det nye DR-domicil i Ørestad - er godt træt af den manglende styring i de danske byggefirmaer.

Bygherreforeningen mener, at de danske entreprenører og håndværksmestre er for uprofessionelle i forbindelse med byggeri af større projekter og domiciler. Knud Erik Busk opfordrer til, at der meget snart sker alvorlige opstramninger i branchen.

- På langt de fleste større byggerier mangler der professionel styring af projektet. Der er alt for meget spildtid, som burde kunne nedbringes ved at sætte sig ned og lave en overordnet planlægning, siger han.

Rystet
Knud Erik Busks egne erfaringer fra byggeverdenen har rystet ham.

- Der er et begreb, der hedder ’Den ineffektive byggeplads’, og det er et meget rammende udtryk. Der er mange mennesker og virksomheder involveret i et større projekt. Her er en god kommunikation en nødvendighed. Men som regel taler firmaer ikke ordentligt sammen, og det er skidt, hvis de skal supplere hinanden. Måske skyldes det, at byggebranchen er præget af et hierarkisk og stift system, der ikke er i stand til at være procesorienteret, siger han.

Han mener, at den manglende styring fører til en manglende enhed. De enkelte firmaer kommer og ordner deres mindre opgaver uden at tænke i helheder, og det vil sige, at der ikke bliver trukket på samme hammel.

- Typisk er der for lidt erfaringslære i byggeriet, og så har mange firmaer svært ved at arbejde sammen, lyder kritikken fra Knud Erik Busk.
Bygherreforeningen ønsker, at byggebranchen ændrer på mentaliteten og bliver mere professionel. Men formanden har svært ved at se, at branchen gør det af sig selv.

- Manglende byggestyring er efterhånden en gammel diskussion. Og jeg har svært ved at se, at der er de store forbedringer på vej. Man kan håbe på, at de kommende krav i forbindelse med indførelse af Det Digitale Byggeri vil medføre mere it i branchen. Forhåbentligt vil det føre til en bedre byggestyring, siger han.

Større dagsbod
Bygherreforeningen har dog ikke tænkt sig at sidde med hænderne i skødet og vente på forandringer. Foreningen diskuterer i øjeblikket, hvilke adfærdsregulerende redskaber der skal til for at forbedre dansk byggeri.

Sidst i september afholder foreningen et møde, hvor der skal diskuteres en ny afleveringsproces. Foreningen ønsker, at der ændres på regelsættene på området, AB92 og ABT93, så det bliver muligt at straffe entreprenører hårdere i forbindelse med en dårlig aflevering.

- Mangellisterne er ofte rystende læsning. I nogle tilfælde virker det, som om mange firmaer næsten kynisk kalkulerer med ikke at gøre arbejdet godt nok, da de så får mere tid efter deadline. Men det betyder, at de løber fra en aftale og ikke lever op til det, de skal. Men konsekvenserne for dem er små – for små, siger Knud Erik Busk.

Typisk skal et firma efter afleveringsmødet udføre manglerne efterfølgende, men det medfører ofte i forbindelse med domiciler store gener for kunden, der har planlagt brugen af lokalerne. I stedet skal der nu gå håndværkere igen.
Knud Erik Busk mener, at håndværkerne skal tvinges til at gøre tingene ordentligt i første hug inden for tidsrammen, ellers skal de straffes mere.

- I dag er der en dagsbod, men den er meget lille. Jeg tror, at en højere dagsbod kan give større respekt, og det kan gøre, at mangellisten bliver mindre, så kunden får sin vare til aftalt tid, siger han.

Mangler uddannelse
En anden anke fra Bygherreforeningen er, at den danske byggebranche mangler ordentlig uddannelse blandt andet inden for it. Knud Erik Busk mener generelt, at alle faggrupper inden for byggeri mangler opdatering, men især inden for installatørområdet er den helt gal.

- Der sker så meget på dette område rent it-mæssigt - blandt andet inden for klimaanlæg. Og her er de danske installatører bagefter, siger han.

Til gengæld mener han paradoksalt nok, at der er andre i byggebranchen, der er for højt uddannede.

- På mellemlederniveau er der for mange akademikere. Erfaringen har vist, at de bedste formænd og andre byggepladsledere er håndværkere, der har videreuddannet sig. Så det er dem, vi skal satse på, men de skal have mere efteruddannelse. Akademikerne skal i stedet placeres på et højere niveau i branchen, siger han.

Bygherreforeningen mener desuden, at byggebranchen skal tænke mere i partnerskaber og i fabriksproduktion i forbindelse med et byggeri.

- Vi bliver alle nødt til at gøre en indsats for at opdatere branchen. Alle skal rykke sig, ellers ser det ikke godt ud, siger formanden for Bygherreforeningen.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Nye krav til byggeriet lurer i horisonten, når klimakravene skal revideres i 2025. Alt tyder på, at byggepladsen bliver omfattet af beregningerne af CO2 belastningen

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

Ved siden af Idrætscenter Vendsyssel og Vrå Skole skal der opføres en svømmehal med 25 meter bassin med otte baner, morskabsbassin med vandrutchebane samt wellnessafdeling. Projektet har en kontraktsum på ca. 120 millioner kroner

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Kvaliteten er vigtigst, og renoveringsprojekterne kommer til at stå i kø. Det er blandt konklusionerne i en stor spørgeundersøgelse, hvor Flügger har spurgt skandinaviske kunder om forventningerne til fremtiden og ønsker til malerprodukter generelt

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

SPONSORERET INDHOLD: Med lanceringen af verdens første indbyggede, certificerede knæpuder viser Snickers Workwear sit engagement i det, virksomheden kalder 'Inventing workwear'