UgensErhverv.dk

Gennemsigtige gymnasier

Stål og glas skaber rammerne for fremtidens gymnasier.

15-09-2006

Stål og glas skaber rammerne for fremtidens gymnasier

Af Niels Nielsen

Atriumhuset i flere etager med en fleksibel indretning på åbne etager og facader helt i glas er blevet den foretrukne bygningstype i den bølge af nye gymnasiebyggerier, der skyller ind over landet i disse år.
Bygningstypen har igennem de sidste ti år været dominerende i erhvervsbyggeriet. Hverdagen for gymnasieeleverne kommer således i høj grad til at minde om det arbejdsmiljø, der møder dem som færdiguddannede senere i livet.

Reform og vækst
At der netop i disse år igen er kommet gang i gymnasiebyggeriet skyldes selvsagt, at det er blevet populært for unge at tage en gymnasial uddannelse. Efter en årrække med faldende elevtal er antallet af gymnasieelever steget kraftigt de seneste år og forventes også at vokse yderligere i fremtiden.

At de nye gymnasier har fået det arkitektoniske udtryk, de har, skyldes derimod ændrede undervisningsformer som følge af en ny gymnasiereform, der trådte i kraft august 2005.

Åbne rum
Ligesom de lukkede cellekontorer næsten er forsvundet fra erhvervsdomicilerne, er det traditionelle klasselokale med tavle og kateder også en sjældenhed i de nye gymnasier.

Undervisningen er i lige så høj grad lagt an på gruppearbejde med et friere valg af fag og studieretning for hver enkelt elev.

Studieformen afspejles i bygningerne ved kontrasten mellem det store åbne atrium og mindre helt lukkede studiebokse. I atriet mødes elever uformelt på tværs af årgange og faglige interesser, mens mindre studieceller kan anvendes til koncentreret gruppearbejde og selvstændige studier.

Mere stål
For bygningernes konstruktion betyder det en øget anvendelse af stål til at klare de store spænd i dæk- og tagkonstruktioner, som er en forudsætning for de store åbne rum.

Det ses blandt andet i det nye Egå Gymnasium udenfor Århus og det kommende gymnasium i Ørestad City, der begge er præget af omfattende stålkonstruktioner til dækkonstruktioner og henover de centrale atrier.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Grøn transformator med global ambition

Grøn transformator med global ambition

Med tyske Jens-Peter Saul som CEO, har Rambøll udviklet sig fra at være en nordisk virksomhed til en global spiller med en omsætning, der er mere end fordoblet til 17 milliarder kroner

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

De kommende to sæsoner vil der står Carl Ras på maven af Lyngby Boldklubs spillere, når de løber på banen hjemme på Lyngby Stadion, mens der vil stå Carl Ras, når spillerne ifører sig klubbens udebanetrøje

Lige efter EU-bogen

Lige efter EU-bogen

Aktører i byggeriet kan vinde fordele ved hurtigt at omfavne EU's taksonomi-regler om bæredygtighed. Carl Ras står klar med rådgivning og service og er blandt andet en nøglespiller i den banebrydende renovering af DMI's tidligere domicil