UgensErhverv.dk
Underjordisk lys

Underjordisk lys

Historisk murværk udnyttet til stemningsfuldt lysdesign.

12-09-2006

Historisk murværk udnyttet til stemningsfuldt lysdesign

Af Niels Nielsen

Det er et begrænset dagslys, der slipper ind i Glyptotekets nye publikumsfoyer i kælderetagen under hovedbygningen mod H.C. Andersens Boulevard. Derfor er det i særlig grad den kunstige belysning, som er med til at skabe rummets karakter og stemning.

- Belysningsstrategien har været at undgå, at armaturerne blev dominerende i rummet, og i vid udstrækning udnytte de eksisterende konstruktioner som reflektor og til at skjule lyskilderne, fortæller Asger Larsen fra ingeniørfirmaet Hansen & Henneberg, der har projekteret foyerens belysning i tæt samarbejde med bygherre og arkitekt.

- Grundbelysningen er et indirekte lys fra lange ubrudte lysbånd langs kanten af hvælvene, hvor lyskilden er skjult i en metalskinne med samme farve som de eksisterende stålbånd, der er monteret for at afstive kælderkonstruktionen.

- Lysbåndene bruger de murede hvælv i loftet som reflektor, hvor den pudsede overflade giver et venligt lys, som forstærker den varme tone, som er i lysstofrørene, forklarer Asger Larsen.

Foyerens varmt farvede lys skyldes desuden refleksioner fra gulvet, der er belagt med polerede, italienske natursten i røde og hvide nuancer.

Som krypt
I samspil med lysbåndene i loftet er der i gulvet monteret en række specieldesignede armaturer ved foden af søjlerne, der kaster et lodret lys op ad søjlerne på den hvælvede loftskonstruktion.

- Gulvarmaturerne er en effektbelysning, som kan anvendes af museet til særlige arrangementer, hvor man ved at dæmpe lysstyrken i lysbåndene kan skabe en stemning af hule eller krypt i foyeren, forklarer Asger Larsen.

Yderligere punktbelysning er monteret ved trappeopgangene, hvor halogenspots i væggen af hensyn til publikum belyser trinene fra hver side.
I cafeområdet er der et almindeligt fladt loft. Her er belysningen en række enkle downlights monteret i den nedhængte loftskonstruktion.

Brochurer

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Nye krav til byggeriet lurer i horisonten, når klimakravene skal revideres i 2025. Alt tyder på, at byggepladsen bliver omfattet af beregningerne af CO2 belastningen

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

Ved siden af Idrætscenter Vendsyssel og Vrå Skole skal der opføres en svømmehal med 25 meter bassin med otte baner, morskabsbassin med vandrutchebane samt wellnessafdeling. Projektet har en kontraktsum på ca. 120 millioner kroner

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Kvaliteten er vigtigst, og renoveringsprojekterne kommer til at stå i kø. Det er blandt konklusionerne i en stor spørgeundersøgelse, hvor Flügger har spurgt skandinaviske kunder om forventningerne til fremtiden og ønsker til malerprodukter generelt

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

SPONSORERET INDHOLD: Med lanceringen af verdens første indbyggede, certificerede knæpuder viser Snickers Workwear sit engagement i det, virksomheden kalder 'Inventing workwear'