UgensErhverv.dk

Et skridt mod bedre byggestyring

Det Digitale Byggeri er klar med web-software til byggebranchen – skal sikre information i alle led.

06-09-2006

Det Digitale Byggeri er klar med web-software til byggebranchen – skal sikre information i alle led.

Af Lars Solberg

Til januar 2007 træder Det Digital Byggeri i kraft. Det betyder, at der kommer en række krav til, hvordan byggebranchen skal opføre sig rent IT-mæssigt i forhold til de offentlige institutioner.

Men med det Det Digital Byggeri håber alle parter, at den samlede byggebranche får et skub i retning af kvalificeret IT-styring, der skal resultere i en mere rationel byggestyring, end der er i øjeblikket.

Projektgruppen under Det Digital Byggeri har nu søsat den første del af deres arbejde. Det er et netbaseret software-program, som skal stramme op på både logistik og proces.

Projektet præsenterer to nye begreber; Produktionsdele og Produktionskort.
Produktionsdele skal oversætte den projekterendes bygningsdele til informationer, som entreprenøren kan bruge i sin kalkulation og produktionsplanlægning.

Og Produktionskortet skal føre informationerne ud til svendene på pladsen – og sikre, at de til enhver tid har de informationer, de skal bruge til at udføre sit arbejde.

Produktionsdele og Produktionskort er resultater af Proces & Logistik-projektet under Det Digitale Fundament. Leder af projektet, Torben Klitgaard fra arkitektfirmaet Arkitema, udtaler om det nye software.

- Selv om der stadig er løse ender, har vi vist, hvordan man kan etablere et flow, der gør det muligt at føre de informationer, der bliver skabt i 3D-modellen under projekteringen, hele vejen ud på byggepladsen. Vi har ikke bare vist det i princippet – vi har også testet det i praksis. Og så har vi lavet en hjemmeside, hvor enhver entreprenør kan gå ind og generere produktionskort til sine egne byggesager. Så jeg synes faktisk, at vi har mere end løst vores opgave, når man tager i betragtning, at Logistik & Proces var et lille projekt med begrænsede ressourcer, lyder det fra projeklederen.

solberg@odsgard.dk

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Grøn transformator med global ambition

Grøn transformator med global ambition

Med tyske Jens-Peter Saul som CEO, har Rambøll udviklet sig fra at være en nordisk virksomhed til en global spiller med en omsætning, der er mere end fordoblet til 17 milliarder kroner

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

De kommende to sæsoner vil der står Carl Ras på maven af Lyngby Boldklubs spillere, når de løber på banen hjemme på Lyngby Stadion, mens der vil stå Carl Ras, når spillerne ifører sig klubbens udebanetrøje

Lige efter EU-bogen

Lige efter EU-bogen

Aktører i byggeriet kan vinde fordele ved hurtigt at omfavne EU's taksonomi-regler om bæredygtighed. Carl Ras står klar med rådgivning og service og er blandt andet en nøglespiller i den banebrydende renovering af DMI's tidligere domicil