UgensErhverv.dk

Et skridt mod bedre byggestyring

Det Digitale Byggeri er klar med web-software til byggebranchen – skal sikre information i alle led.

06-09-2006

Det Digitale Byggeri er klar med web-software til byggebranchen – skal sikre information i alle led.

Af Lars Solberg

Til januar 2007 træder Det Digital Byggeri i kraft. Det betyder, at der kommer en række krav til, hvordan byggebranchen skal opføre sig rent IT-mæssigt i forhold til de offentlige institutioner.

Men med det Det Digital Byggeri håber alle parter, at den samlede byggebranche får et skub i retning af kvalificeret IT-styring, der skal resultere i en mere rationel byggestyring, end der er i øjeblikket.

Projektgruppen under Det Digital Byggeri har nu søsat den første del af deres arbejde. Det er et netbaseret software-program, som skal stramme op på både logistik og proces.

Projektet præsenterer to nye begreber; Produktionsdele og Produktionskort.
Produktionsdele skal oversætte den projekterendes bygningsdele til informationer, som entreprenøren kan bruge i sin kalkulation og produktionsplanlægning.

Og Produktionskortet skal føre informationerne ud til svendene på pladsen – og sikre, at de til enhver tid har de informationer, de skal bruge til at udføre sit arbejde.

Produktionsdele og Produktionskort er resultater af Proces & Logistik-projektet under Det Digitale Fundament. Leder af projektet, Torben Klitgaard fra arkitektfirmaet Arkitema, udtaler om det nye software.

- Selv om der stadig er løse ender, har vi vist, hvordan man kan etablere et flow, der gør det muligt at føre de informationer, der bliver skabt i 3D-modellen under projekteringen, hele vejen ud på byggepladsen. Vi har ikke bare vist det i princippet – vi har også testet det i praksis. Og så har vi lavet en hjemmeside, hvor enhver entreprenør kan gå ind og generere produktionskort til sine egne byggesager. Så jeg synes faktisk, at vi har mere end løst vores opgave, når man tager i betragtning, at Logistik & Proces var et lille projekt med begrænsede ressourcer, lyder det fra projeklederen.

solberg@odsgard.dk

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Nordkystens Tømmerhandel blev skabt af den entreprenante trælastmand Uffe Ravn ovenpå et boom i sommerhus-byggeriet i 60´erne Nordsjælland – i dag drives den af sønnen Erik Ravn

Der trædes på bremsen

Der trædes på bremsen

Mængden af nye varebiler er for nedadgående. I årets første syv måneder er der indregistreret 13.876 nye varebiler i Danmark, og det er en nedgang på hele 12,9 % i forhold til 2022. Og nedgangen i salget ser tilsyneladende ud til at fortsætte

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Københavns overborgmester vil have ret til krav om højere andel almene boliger i København. Hun efterlyser, at der bygges flere almene boliger og bygges klogt i hovedstaden

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Torben Dybdahl Jensen vinder prisen pga. sin indsats for at motivere unge mennesker til at arbejde i betonbranchen, herunder at afholde den årlige 'Betonworkshop', der efterhånden er blevet en institution i sig selv