100 danskere får hvert år legionærsyge. Vandbakterien legionella stortrives bl.a. i de kommunale institutioner
31-08-2006
En ny undersøgelse viser, at kendskabet til legionella er skræmmende lavt blandt 200 tilsynsførende i kommunale institutioner som skoler, plejehjem, sports- og svømmehaller.
Undersøgelsen er lavet af vandbehandlingsvirksomheden Guldager A/S, analysevirksomheden Eurofins og Rambøll Survey, og det viser sig, at kendskabet til legionella kan ligge på et meget lille sted blandt administratorer og tilsynsførende.
Blandt andet svarer 46 procent af de folk, der arbejder med rørsystemerne i det offentlige, at de har intet eller ringe kendskab til legionella-problematikken, mens 62 procent svarer, at legionella-problematikken stort set ikke er prioriteret hos dem.
Lavt kendskab
31,4 procent af de adspurgte ved slet ikke, hvad legionella er, og de ved derfor heller ikke, hvordan de beskytter deres vandinstallationer – og dermed deres brugere – mod bakterien.
- Meget tyder på, at der er brug for mere oplysning om legionella ude i de kommunale institutioner. De tilsynsførende har et lavt kendskab både til legionella generelt og til de mere specifikke problemstillinger, der knytter sig til f.eks. anvendelsen af de anbefalede høje vandtemperaturer, som man også skal være opmærksom på,” siger teknisk direktør i Guldager A/S, Helle Michaelsen, der er foruroliget over resultatet af undersøgelsen.
Gode betingelser ved 20-50 grader
Legionella-bakterien har gode betingelser i lunkent vand mellem 20 og 50 grader, men det er ifølge Helle Michaelsen ikke hverken kompliceret eller bekosteligt at beskytte sig mod legionella.
- Det er muligt med få retningslinjer og relativt få midler at opnå en standard i vandinstallationen, der gør det muligt at minimere risikoen for smitte. Og så skal man også tænke på, at forebyggelse er langt billigere end efterfølgende behandling. 90 procent af legionella-bakterierne ligger og gemmer sig i det såkaldte bioslim på indersiden af vandrørene. De er derfor meget svære at komme til livs, når de først er der. Er vandinstallationen derfor først blevet alvorligt inficeret, eller personer udsat for smitte, kan det være vanskeligt og dyrt at desinficere - for ikke at tale om et eventuelt erstatningsansvar, siger hun.
Ligner influenza
Symptomerne på legionærsyge vil typisk være høj feber, hovedpine og muskelsmerter, og forveksles ofte med en almindelig influenza. Efter kort tid vil den smittede få tør hoste ledsaget af brystsmerter, som udvikler sig til lungebetændelse, ofte med symptomer fra både lever og nyrer.
En sikker diagnose kan kun stilles ved laboratorieprøver, oplyser Statens Seruminstitut.
Dødeligheden efter angreb af legionella-bakterien er i Danmark på 15 procent.
Fremtidens grønne indeklimaløsning
Alt i små kraner og vakuumløftere
Fugttekniske løsninger
Værktøjsmekka for håndværkere. Mærkevarer til gode priser.
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Læs september 2023 udgaven her
Tagpapinspiration
Lad os gøre det sammen
Udlejning af container - landsdækkende
Quickguide – Vinduer – VinduesIndustriens oversigt over love og regler
Nye krav til byggeriet lurer i horisonten, når klimakravene skal revideres i 2025. Alt tyder på, at byggepladsen bliver omfattet af beregningerne af CO2 belastningen
Ved siden af Idrætscenter Vendsyssel og Vrå Skole skal der opføres en svømmehal med 25 meter bassin med otte baner, morskabsbassin med vandrutchebane samt wellnessafdeling. Projektet har en kontraktsum på ca. 120 millioner kroner
Kvaliteten er vigtigst, og renoveringsprojekterne kommer til at stå i kø. Det er blandt konklusionerne i en stor spørgeundersøgelse, hvor Flügger har spurgt skandinaviske kunder om forventningerne til fremtiden og ønsker til malerprodukter generelt
SPONSORERET INDHOLD: Med lanceringen af verdens første indbyggede, certificerede knæpuder viser Snickers Workwear sit engagement i det, virksomheden kalder 'Inventing workwear'