Modstand fra borgere og frygt for slum har sænket Københavns ambition om 1000 husbåde ned til et par hundrede.
30-08-2006
Modstand fra borgere og frygt for slum har sænket Københavns ambition om 1000 husbåde ned til et par hundrede.
Af Lars Solberg
København bliver ikke et nyt Amsterdam med tusindvis af husbåde i byens kanaler. Tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen var ellers godt på vej mod tulipanland med sine meldinger omkring årtusindskiftet, hvor han proklamerede, at København skulle rumme omkring tusind husbåde.
´
I dag, nogle år og en overborgmester senere, er visionerne skrumpet lidt, og det realistiske bud på antal husbåde ligger på omkring 150-200 husbåde i alt inden for de næste fem-ti år - inklusive de omkring 50 både, der allerede er i vandet omkring København.
Tallet på knapt et par hundrede er et tal, som blandt andet Københavns Havn arbejder med. Københavns Kommune ønsker ikke at lægge sig fast på et tal.
- Det er jo ikke os, der fastsætter, hvor mange husbåde der kommer i København. Det afhænger af de enkelte grundejere, der kan have husbåde liggende. Men det er korrekt, at et antal på 1000 er helt urealistisk, siger chefkonsulent i Plan & Arkitektur hos Københavns Kommune, Peter Høiriis.
Ikke klukkende idyl
Set i bakspejlet er der flere årsager til det sænkede ambitionsniveau på husbådsområdet i København. Mange af de flotte politiske meldinger i starten var baseret på romantiserede forestillinger om husbåde i bybilledet.
I Amsterdam eksempelvis er de mange husbåde ikke kun klukkende idyl – mange boliger på vandet er det rene slum, da det er nemt at flytte ind i en gammel båd, hvis man mangler husly.
Det ønskede politikere i København at undgå. Så området er blevet gransket juridisk. I 2001 blev det formelt vedtaget, at Københavns Kommune ønskede flere husbåde, men først i 2005 kom de mere konkrete beskrivelser af projektet i form af et kommunalplanstillæg om husbåde.
Kommunen ønsker mere hånd i hanke med fremtidige husbåde med lokalplansindflydelse på udformning af både og lignende. Og det er kun bestemte husbådstyper, der kan godkendes.
- Vi skal lige finde vores ben at stå på i dette område, da det er relativt nyt lokalplansmæssigt. Men vores indstilling er, at kommende husbåde skal have en maritim karakter. Det vil sige, at de skal være en slags både - enten ombyggede både eller nybyggede husbåde. Men vi må tage stilling, når de konkrete ansøgninger ligger der, siger Peter Høiriis fra Københavns Kommune.
Kommunen er ifølge chefkonsulenten ikke interesseret i de store firkantede husbåde, der mere ligner bungalower end både.
Husbådskolonier
I dag ligger der husbåde flere steder i København. De finere husbåde ligger på Christianshavn og på Holmen. Endvidere er der vandboliger ved Tømmergraven nær H.C. Ørstedsværket og ved Slusen op ad Sjællandsbroen nær Amager – den såkaldte husbådskoloni. Både ved Tømmergraven og ved Slusen ligger der mange nedslidte husbåde.
Igennem årene har der i København været en række dårlige erfaringer med husbåde. Blandt andet har Københavns Havn brugt formuer på at hæve husbåde, der er sunket. Mange dårlige husbåde tager vand ind og kan kun holde sig flydende, hvis der konstant pumpes vand ud. Hvis strømmen ryger, eller der bliver slukket for pumpen bevidst eller ved en fejl, synker båden kort tid efter.
Men Københavns Kommune ønsker ikke at gøre sig til dommer over de ramponerede husbåde i Tømmergraven og ved Slusen - og miljøet omkring dem.
- Det er da rigtigt, at nogle af dem kan se lidt slidte ud, men det kan jo også have sin charme. Det er ikke noget, vi har tænkt os at gøre noget ved. Og det er heller ikke vores opgave, da vi ikke har ansvaret for blandt andet bådene ved Slusen, siger Peter Høiriis fra Københavns Kommune.
Modstand fra borgere
En andet punkt, der har haft afgørende betydning for, at planen om husbåde i Hovedstadet er krympet, er den store modstand fra borgerne. Mange københavnere bryder sig ikke om tanken om at blive nabo til husbåde.
Det kom tydeligt frem i forbindelse med en høring til kommuneplanen på området. Den langt overvejende del af svarene fra myndigheder, foreninger og beboere var negativ. De var blandt andet bange for, at husbåde vil ødelægge miljøet, udsigten og giver mere trafik og affald.
Modstanden var også massiv, da kommunen offentliggjorde planer om at give plads til husbåde ud for Haveforeningen Nokken. Der blev indsamlet mange underskrifter mod det, og planen blev aflyst.
Nye projekter
Så nu arbejdes der i København med et begrænset antal husbådsprojekter og kun i forbindelse med nybyggeri.
Der skal være 11 nye husbåde ved Sluseholmen, og så skal der være en halv snes både på Havneholmen ved Fisketorvet, og endelig bliver der måske mulighed for husbåde ved et byggeri – en såkaldt boligø - ved Teglværkshavnen.
I det mest konkrete projekt – ved Sluseholmen - er der skærpede krav til, at husbådene skal være maritime. Det forventes også, at de krav skal gælde ved de andre projekter.
Alt i små kraner og vakuumløftere
Tagdækkernes faldsikringssystem
Læs juni 2022 udgaven her
Udlejning af container - landsdækkende
Arbejdsmiljø
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Calsitherm indeklimaplade, der isolerer og fugtregulerer boligen
Få Xtra tid, når du flytter. Flyttebox / Flyttecontainer
Læs september 2022 udgaven her
Professionelle befæstigelse og fastgørelsesprodukter
BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger
Efter at boligpriserne ramte toppen i midten af 2022, er de nu næsten tilbage på niveau som i slutningen af 2020
Siden 2015 har indsatsen resulteret i opkrævninger for knap 1,9 milliarder kroner. Sidste år alene 300 millioner kroner
Få et komplet overblik over alle stande og læs om alt det nye på årets byggerimesse, som har været fem år undervejs