UgensErhverv.dk

Vi venter på håndværkeren

Håndværksrådet mener voldsom efterspørgsel i Hovedstaden primært skyldes de store friværdier.

17-08-2006

Håndværksrådet mener voldsom efterspørgsel i Hovedstaden primært skyldes de store friværdier.

Af Lars Solberg

Vi venter ikke længere på Godot, nu venter vi på håndværkeren.
En ny undersøgelse fra Håndværksrådet viser, at ventetiden på at få håndværkere ud er blevet lang – både for de store og de små og de private kunder.

Håndværksrådet oplyser, at i juli 2005 var tre ud af fire virksomheder i stand til at løse en opgave af én dags varighed inden for 14 dage.
Sådan er det bestemt ikke længere. I dag er er der kun en ud af tre, der i år kan komme inden for 14 dage.

Kunderne må indstille sig på ventetider på op til en måned generelt.

I regionerne omkring Hovedstaden og Sydjylland er ventetiden betydeligt længere. Her kan der gå flere måneder, før et håndværksfirma kan komme ud og løse endagsopgave.
Der er flere årsager til de stigende ventetider, mener Håndværksrådet. Således er der det generelle byggeboom, der skaber mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Men den ekstreme efterspørgsel i Hovedstaden skyldes ifølge Håndværksrådet primært de store friværdier og folks trang til at realisere projekter på lånte penge.

- Boligprisernes himmelflugt er den primære årsag til, at byggeriet i dag har rasende meget at se til. Derfor ser vi også, at der i Hovedstadsområdet, hvor boligejerne har fået de største gevinster, er en tilsyneladende uslukkelig tørst efter håndværkere. Virksomhederne kan slet ikke følge med efterspørgslen, lyder det fra cheføkonom i Håndværksrådet, Jakob Brandt.

Jyderne bliver hjemme
Han peger også på, at de jyske håndværkere nu bliver hjemme.

- En yderligere forklaring på, at Hovedstaden oplever landets længste ventetider er, at der traditionelt har været mange jyske håndværkere, der har arbejdet i København. I takt med, at der også er blevet mangel på håndværkere i Jylland, vælger flere håndværkere at droppe turen over Storebælt og blive i nærområdet. Derfor er der ikke kun en højere efterspørgsel i hovedstaden, men også færre håndværkere til at udføre arbejdet, udtaler cheføkonomen.

Ifølge Håndværksrådet får udviklingen Københavnere til at jagte fynske håndværkere.
Det er dog ikke lange ventetider over hele linien, viser Håndværksrådets undersøgelse. Blandt andet vvs-firmaer kan stadig komme hurtigt ud.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Sådan er Lemvigh-Müller blevet klar til den bæredygtige omstilling

Sådan er Lemvigh-Müller blevet klar til den bæredygtige omstilling

Hvordan kommer man i gang med den bæredygtige omstilling som virksomhed i byggebranchen? Det og mange andre spørgsmål gav bæredygtighedschef i Lemvigh-Müller, Pernille Kiær svar på i seneste udgave af BygTek Live. Se eller gense det her

Vrede underleverandører fik ingen betaling: Muffbyg er gået konkurs

Vrede underleverandører fik ingen betaling: Muffbyg er gået konkurs

120 medarbejdere mister jobbet ved konkursen, der kommer efter længere tids skriverier i pressen om udeblevne udbetalinger, og flere underleverandører står nu til at få en lang næse

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Stram Finanslov skærper krigen mod inflationen

Stram Finanslov skærper krigen mod inflationen

Men som helhed er dansk økonomi bomstærk, og statskassen er fyldt op over alle kanter