For at kunne klare sig som virksomhed er det vigtigt, at de ansatte bliver videreuddannet.
21-01-2004
For at kunne klare sig som virksomhed er det vigtigt, at de ansatte bliver videreuddannet.
I stigende grad er det vigtigt både for private og offentlige virksomheder, at deres medarbejdere hele tiden udvikler sig, hvis de skal imødekomme kundernes voksende krav om kvalitet og effektivitet.
For at bevare deres konkurrencedygtighed er det vigtigt, at de ansatte bliver videreuddannet.
Men det kan være svært at overskue hvordan det kan lade sig gøre – især for mindre virksomheder med få ansatte.
Men nu er der gratis hjælp at hente via SUM, der står for Strategisk Udvikling af Medarbejdere. Bag SUM står industriens parter (Dansk Industri og CO-industri), der i 1993 besluttede at starte et samarbejdsprojekt på dette område.
SUM har gennem tiden udviklet en række værktøjer, så de enkelte arbejdspladser bedre kunne planlægge et uddannelsesforløb. Disse værktøjer kan nu hentes på SUM-sekretariatets hjemmeside www.sum.org.
Attraktiv arbejdsplads
Og det er nødvendigt at opdatere sig. Ifølge SUM oplever både private og offentlige virksomheder et øget pres udefra om, at den enkelte medarbejder skal være mere og mere kompetent.
Men det drejer sig også om andre ting.
For virksomhederne handler det også om at kunne fremstå som en attraktiv arbejdsplads.
- Der er ingen tvivl om, at medarbejderne i dag stiller større krav om en fortsat personlig og faglig udvikling. Og videreuddannelse er en faktor, som mange lægger vægt på, når de søger nyt arbejde. Det er bestemt ikke utænkeligt, at uddannelsesplanlægning bliver et område, som virksomhederne skal tilbyde for at kunne tiltrække sig den kvalificerede arbejdskraft, udtaler projektkonsulent i SUM-sekretariatet, John Vinsbøl.
SUM og SUM-værktøjerne er udviklet med henblik på at give ledelsen mulighed for at skabe overblik over virksomhedens arbejdsområderne, de kompetencer, som både lederne og medarbejderne råder over, samt være med til at skabe klarhed over krav og forventninger fra omverdenen.
Forskellige udgaver
Værktøjerne findes i forskellige udgaver, så virksomhederne med afsæt i egne ambitioner og forudsætninger kan fastlægge indholdet af den enkelte medarbejders uddannelsesforløb.
Det vil sige, at de er anvendelige uanset virksomhedens størrelse eller branchetilknytning. Mere end 500 private og offentlige virksomheder har anvendt SUM-værktøjerne indtil videre.
Redskaberne lægger op til, at uddannelsesplanlægningen skal ske i en åben dialog mellem ledelsen og den enkelte medarbejder. Det sikrer ifølge SUM gensidig motivation, forståelse og engagement og er med til at garantere, at uddannelsesforløbet bliver en integreret del af virksomhedens kultur.
-ls.
Markedsledende i afvandingsteknik
Læs november 2023 udgaven her
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Læs september 2023 udgaven her
Færre end tre procent af de 750 virksomheder med asbestautorisation er murerfirmaer. Kun 21 murervirksomheder har autorisation til asbest
Til EuroSkills 2025 i Herning vil elektriker Casper Kærvang Pedersen fra Øgaard A/S i Farsø repræsentere Danmark i faget Electrical Installations
Bygma Gruppen A/S kom ud af 2024 med en nettoomsætning på cirka 10,7 milliarder kroner - indtjeningen faldt
En metroline, en kontorbygning, en park og et dansecenter er alle med i konkurrencen om Publikumsprisen, når Københavns Kommune præmierer årets nybyggerier