UgensErhverv.dk

Digitalt fundament forsinket

Dansk Bygge Klassifikation er først færdig om en måned. Krav om 3D-modeller står fast.

04-07-2006

Dansk Bygge Klassifikation er først færdig om en måned. Krav om 3D-modeller står fast

Af Niels Nielsen

30 juni var udset til at være de stor afleveringsdag for projekterne under Det Digitale Byggeri.

Erhvervs- Byggestyrelsen har dog måtte give foreningen bips en ekstra måned til at færdiggøre de tre afgørende brikker til gennemførelse af det omfattende regeringsinitiativ:

Det gælder først og fremmest det nye klassifikationssystem, Dansk Bygge Klassifikation, men også 3D CAD manualen og projektet, Logistik og Proces, kommer bips´ medarbejder til at svede over i hele juli måned.

Også BIT-konsortiet er forsinket med best practice cases på implementering af digitale metoder og værktøjer. Den første case forventes dog at være færdig i løbet af juli. De øvrige cases vil blive offentliggjort i klumper i løbet af sensommeren og efteråret.

Til gengæld holder Erhvervs- og Byggestyrelsen fast i kravene om anvendelse af projektweb, digital tilbudsindhentning og digital aflevering fra 1. januar 2007.

Også kravene om anvendelse af 3D-modeller står Styrelsen fast på, selvom indvendigerne fra branchen har været at hverken teknikken eller byggesektoren er moden til at håndtere dem.

Det vurderes dog at tærskelværdien på 40 mio. kr betyder, at kravene i praksis kun vil berøre en lille håndfuld statslige nybyggerier i 2007, som derved vil få karakter af pilotprojekter.

Problemet er desuden, at der ikke er fastlagt en fælles standard for opmåling af materialemængder og udarbejdelse af ´Beskrivende mængdefortegnelser´(BMF).

BMF er et centralt digitalt dokument i udbudsprojektet, som forenkler entreprenørernes prissætning og tilbudsgivning. Ansvaret for udarbejdelsen af BMF overgåri forbindelse med digitalt udbud og - tilbudsgivning fra entreprenørerne til bygherrens rådgivere og foretages udfra 3D-modellerne.

Standarden for opmåling forventes at ligge klar i sommeren 2007.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Grøn transformator med global ambition

Grøn transformator med global ambition

Med tyske Jens-Peter Saul som CEO, har Rambøll udviklet sig fra at være en nordisk virksomhed til en global spiller med en omsætning, der er mere end fordoblet til 17 milliarder kroner

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

De kommende to sæsoner vil der står Carl Ras på maven af Lyngby Boldklubs spillere, når de løber på banen hjemme på Lyngby Stadion, mens der vil stå Carl Ras, når spillerne ifører sig klubbens udebanetrøje

Lige efter EU-bogen

Lige efter EU-bogen

Aktører i byggeriet kan vinde fordele ved hurtigt at omfavne EU's taksonomi-regler om bæredygtighed. Carl Ras står klar med rådgivning og service og er blandt andet en nøglespiller i den banebrydende renovering af DMI's tidligere domicil