UgensErhverv.dk

Rækværk i tagrenden sikrer arbejdet

Nyt hollandsk sikkerhedsudstyr vil konkurrere med stilladser og liner om at sikre håndværkerne på taget.

30-06-2006

Af Michael Rughede
Et nyt og simpelt sikkerhedsudstyr til sikring af arbejdet på taget er på vej til Danmark. Det er det hollandske Roof Safety Systems (RSS), der har udviklet et enkelt, men genialt rækværk, der placeres i tagrenden eller kanten af taget.

Rækværket har nedadtil nogle stivere, der lægger an til muren et par meter under tagrenden. Ved et fald vil en tagdækker eller tømrer blive ’fanget’ i rækværket, og energien fra faldet overføres via tykke gummifødder på stiverne som et tryk ind på muren.
Det er altså ikke tagrenden, der tager kraften fra faldet.

Hurtigt og sikkert
- Man behøver ikke sikkerhedsline eller anden form for sikring, når rækværket er på plads. Og det er så let, at et barn kan løfte sektionerne, og samtidig er det meget hurtigt at montere. Man kan derfor spare kostbar stilladsopbygning, fortæller Stephan Visser fra importøren, Copenhagen Riggers.

Her har man lavet et regnestykke, der lyder på sikring af tagarbejdet på otte lejligheder i 6,5 meters højde med en samlet længde på 96 m for og bag på bygningen.
Det vil tage tre mand tre timer at montere og demontere et RSS rækværk, mens stilladsfolkene sandsynligvis skal rubbe neglene over et par arbejdsdage.

- Man kan altså hurtigt komme i gang med selve projektet, og der er fuld frihed til at bevæge sig rundt på tage med stor hældning. Skal rækværket bruges på et fladt tag, vendes det blot, så det buer udad og giver maksimalt arbejdsrum på taget, fortæller Stephan Visser.

Det er især på tage med hældning over 14-15 grader, at rækværket ifølge Stephan Visser er unikt, for det er den typiske grænse for produkterne for midlertidige gelændersystemer på det danske marked.

Skal kæmpe mod skepsis
Ifølge Stephan Visser lever RSS rækværket op til EU standarderne for sikkerhedsudstyr. Alligevel er han forberedt på at møde en sund portion skepsis i byggebranchen, der ikke er vant til at lade sikkerhedssystemerne ’hænge’ i en tagrende.

- Mange vil nok synes, det ser spinkelt ud og sikkert giver for lidt sikkerhed, men det er lige indtil, man ser en test med egne øjne. Vi har før demonstreret det ved at lade en stor tung rulle tagpap trille ned fra kippen. Den bliver bare fanget af rækværket uden problemer, og så er folk overbevist, fortæller Stephan Visser.

Til en pris på lige under 13.000 kr. for en 6-meter sektion, regner han med, at det er alt fra små tagentreprenører til skorstensfejere, der vil sætte rækværket på ønskelisten. Til større enkeltstående opgaver vil en virksomhed sandsynligvis vælge at leje, lyder hans vurdering.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Grøn transformator med global ambition

Grøn transformator med global ambition

Med tyske Jens-Peter Saul som CEO, har Rambøll udviklet sig fra at være en nordisk virksomhed til en global spiller med en omsætning, der er mere end fordoblet til 17 milliarder kroner

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

De kommende to sæsoner vil der står Carl Ras på maven af Lyngby Boldklubs spillere, når de løber på banen hjemme på Lyngby Stadion, mens der vil stå Carl Ras, når spillerne ifører sig klubbens udebanetrøje

Lige efter EU-bogen

Lige efter EU-bogen

Aktører i byggeriet kan vinde fordele ved hurtigt at omfavne EU's taksonomi-regler om bæredygtighed. Carl Ras står klar med rådgivning og service og er blandt andet en nøglespiller i den banebrydende renovering af DMI's tidligere domicil