UgensErhverv.dk

SMV’ere på global jobjagt

Manglen på arbejdskraft tvinger mange små virksomheder ud på det globale arbejdsmarked.

29-06-2006

For mange små og mellemstore virksomheder er globaliseringen blevet en del af hverdagen. Ifølge en undersøgelse fra Håndværksrådet søger overraskende mange af dem selv at ansætte udenlandsk arbejdskraft.

Baggrunden er, at hele 75 procent af SMV’erne har forsøgt at hyre danske medarbejdere inden for de sidste 6 måneder, men ofte forgæves. Derfor prøver flere af dem i stedet at hyre udenlandsk arbejdskraft.

Hver tredje af virksomhederne, der melder om ledige jobs, har forsøgt at finde arbejdskraften i udlandet. 9 procent har rent faktisk allerede selv hentet arbejdskraft til landet og 14 procent af SMV’erne regner med at hente flere udenlandske arbejdere til landet indenfor de næste 6 måneder.

- Omfanget kommer sandt at sige en kende bag på mig. Vi har altid vidst, at vores medlemmer ser ud over landets grænser, men at en fjerdedel af SMV´erne træffer beslutninger på baggrund af et internationalt arbejdsmarked er mere, end vi havde regnet med, siger Jakob Brandt fra Håndværksrådet.

Flere investeringer
Manglen på arbejdskraft har også givet en markant øgning i investeringerne, viser undersøgelsen. 18 procent af SMV’erne har investeret i at automatisere arbejdsgangene, og yderligere 18 procent venter at gøre det samme i det kommende halvår.

- Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Manglen på arbejdskraft kan være med til at tvinge virksomhederne til at foretage investeringer, der på langt sigt kan styrke dansk økonomi og være med til at fastholde arbejdspladser i Danmark, siger Jakob Brandt og pointerer, at investeringerne skaber arbejdspladser, der kræver højere kvalifikationer og dermed også skaber mere værdi for landet.

- Jo mere virksomhederne er i stand til at erstatte arbejdskraft med maskiner, jo større sandsynlighed er der også for, at den netop indgåede velfærdsreform er tilstrækkelig til at løse fremtidens mangel på arbejdskraft, slutter Jakob Brandt.

- mir

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Grøn transformator med global ambition

Grøn transformator med global ambition

Med tyske Jens-Peter Saul som CEO, har Rambøll udviklet sig fra at være en nordisk virksomhed til en global spiller med en omsætning, der er mere end fordoblet til 17 milliarder kroner

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

De kommende to sæsoner vil der står Carl Ras på maven af Lyngby Boldklubs spillere, når de løber på banen hjemme på Lyngby Stadion, mens der vil stå Carl Ras, når spillerne ifører sig klubbens udebanetrøje

Lige efter EU-bogen

Lige efter EU-bogen

Aktører i byggeriet kan vinde fordele ved hurtigt at omfavne EU's taksonomi-regler om bæredygtighed. Carl Ras står klar med rådgivning og service og er blandt andet en nøglespiller i den banebrydende renovering af DMI's tidligere domicil