UgensErhverv.dk
Taktløse tyndpudsfacader

Taktløse tyndpudsfacader

Øget anvendelse af tyndpuds giver friere facadeudtryk i Københavns nye havnebydele.

27-06-2006

Øget anvendelse af tyndpuds giver friere facadeudtryk i Københavns nye havnebydele

Af Niels Nielsen

Facaderne på mange af tidens nybyggerier er præget af skæve rytmer og skiftende vinduestakter. Den monotone gentagelse af helt ens vindueselementer bliver nemlig stadig oftere fravalgt til fordel for et ekspressivt og varieret facadeudtryk.

En af årsagerne til de friere facadeudformninger er den stadig mere udbredte brug af facadeløsninger med tyndpuds direkte på isoleringen.

- Sammenlignet med en traditionel pudset skalmur er der ikke nær de samme konstruktive begrænsninger ved projekteringen af en tyndpudsfacade, fordi den følger den bagvedliggende betonkonstruktion, fortæller salgschef Thomas Bendixen fra tyndpudsproducenten Sto, der har leveret facadeløsninger til hovedparten af de nye boligbyggerier med tyndpudsfacader i både Havnestad, Amerika Plads og ved Sluseholmen.

- Tyndpuds kan også anvendes ved lette vægkonstruktioner, hvor pudset påføres en hård glasgranulat-plade med et bagvedliggende ventileret hulrum.

- Den ventilerede løsning giver desuden mulighed for at udføre facaderne i helt sorte nuancer, modsat når der pudses direkte uden på isoleringen, hvor man skal holde sig til facadefarver med en lysreflektans på minimum 20 for at undgå revner som følge af for store temperatursvingningerne, forklarer Thomas Bendixen.

- Samtidig giver pladeløsningen mulighed for at bygge med lette, præfabrikerede træelementer.

Det er særligt i Københavns nye bydele ved havnen, arkitekterne slår sig løs med et facadeudtryk med mange bevægelser. Her er ingen eksisterende bygninger at tage hensyn til, og den maritime beliggenhed indbyder til facadeløsninger, der fremhæver stedernes unikke kvaliteter.

Brochurer

H.M. Kong Frederik X indvier første tunnelelement på Femern Bælt

H.M. Kong Frederik X indvier første tunnelelement på Femern Bælt

- Det er en milepæl i danmarkshistorien, sagde transportministeren.

Kulturen i byggebranchen skal ændres for at tiltrække flere unge

Kulturen i byggebranchen skal ændres for at tiltrække flere unge

Tidligere direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen opfordrer Bygge- og installationsbranchen til at lytte til de unge, inddrage dem i planlægningen og behandle dem med respekt på byggepladsen og på skolebænken

Ikonisk motorvejsrestaurant genåbner

Ikonisk motorvejsrestaurant genåbner

Danmarks første motorvejscafé – Storkereden – kommer igen til ære og værdighed efter en omtumlet tilværelse

35 toetagers rækkehuse og otte lejligheder i Nordjylland skal totalrenoveres

35 toetagers rækkehuse og otte lejligheder i Nordjylland skal totalrenoveres

Projektet ventes at tage omkring to år at gennemføre projektet, hvilket vil ske i etaper. For den enkelte beboer betyder det, at boligen vil være under ombygning i omkring otte måneder.