Både Dansk Byggeri og Håndværksrådet savner især tiltag til at sikre nok arbejdskraft.
21-06-2006
Lidt ros og en god del skuffelse er holdningen til velfærdsforliget hos byggeriets to største arbejdsgiverorganisationer. Dansk Byggeri og Håndværksrådet roser forliget for dets fokus på uddannelse og forskning, men der satses for lidt på at løse problemerne på arbejdsmarkedet, både på kort og langt sigt.
Især hos Dansk Byggeri er tonen skarp. Forliget er direkte udvandet og ikke holdbart i længden, mener organisationen.
- Hensynet til at få en bred aftale i hus har været større end modet til at
gøre det rigtige. For dagens forlig er næppe langtidsholdbart. Det bliver
nødvendigt med nye initiativer de kommende år, hvis den nødvendige
arbejdskraft skal sikres, siger adm. dir. Jens Klarskov fra Dansk Byggeri.
Han advarer mod, at forliget medfører handlingslammelse, så uundgåelige nye initiativer på arbejdsmarkedet om nogle år bliver afvist med henvisning til denne aftale.
Jens Klarskov peger på, at den senere efterlønsalder på 62 år træder alt for sent i kraft med dens virkning fra 2019, og han beklager, at de planlagte reformer i dagpengene til unge under 30 år ikke blev vedtaget. De kunne have kanaliseret mere arbejdskraft ind i byggeerhvervene.
Håndværksrådet deler bekymringen omkring tilgang af arbejdskraft og efterlyser tiltag, der skal øge arbejdsstyrken. Alligevel mener man, at der er skabt et brugbart fundament for de kommende år.
- Det helt centrale ved dagens aftale er, at der er fundet finansiering til investeringer, der skal sikre fremtidens velfærd. Særlig glad er jeg for, at de midler, reformen frigiver, bruges til investeringer i uddannelse, forskning og iværksætteri. Selvfølgelig er der områder, hvor vi kunne ønske os mere eller andre løsninger – f.eks. skatteområdet og tilbagetrækningsalderen - og det må vi så arbejde videre med. Men dybest set er det vigtigste, at grundlaget for fremtidens velfærdssamfund nu er sikret, siger adm. dir. Lars Jørgen Nielsen, Håndværksrådet.
- mir
Markedsledende i afvandingsteknik
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Læs september 2023 udgaven her
Læs november 2023 udgaven her
EU-landene skal ifølge Bygningsdirektivet sikre, at der installeres solenergianlæg senest fra den 31. december 2026 i alle nye bygninger med et nytteareal på over 250 kvadratmeter
Når OB løber på banen i sommeren 2028, sker det på en ny udgave af Nature Energy Park med flere tilskuerpladser og overdækning. Pris: 210 millioner kroner
Andendagen på VVS 25´-messen bød på et stærkt fagligt program, engagerede besøgende og tydelige tendenser i branche
Sampension, AKF og Comwell Hotels har for 200 millioner kroner købt ejendommen, hvor Comwell H.C. Andersen Odense Dolce by Wyndham har til huse