UgensErhverv.dk

Bolig i det høje

Boligbyggeriet når nye etagehøjder i Københavns nye bydele.

15-06-2006

Boligbyggeriet når nye etagehøjder i Københavns nye bydele

Af Niels Nielsen

Det er ikke i nærheden af Malmøs boligtårn, Turning Torso, på 190 m - men alligevel. Der bygges boliger i højere huse, end der er set i mange år, i Københavns nye bydele.

Op til 15 etager bliver boligkarreen Fyrtårnet, som er planlagt på Amerika Plads i Søndre Frihavn, mens boligerne i Ørestad City når op i 12 etagers højde.
Det er omkring dobbelt så højt som den gennemsnitlige etagehøjde på fem etager plus tagetage på boligkarreerne i den historiske middelalderby og brokvartererne.

Ti etager
I Havnestad på Islands Brygge er det de to renoverede betonsiloer, der trækker boligbyggeriet i vejret. Den massive Wenneberg-silo med det nye navn Islands Brygge 30 troner med 16 etager og 56 m over jorden, mens dobbeltsiloen, Gemini Residence, er lidt lavere med en højde på omkring de 40 m.

I Havnestad følger de nye boligkarreer generelt etagehøjden inde på det historiske Islands Brygge på cirka syv etager; men enkelte karreer ud mod vandet er opført i otte etager, og et enkelt punkthus i ti etager.

På Havneholmen på den modsatte side af Havneløbet planlægges boligerne ligesom i den nordlige del af Ørestad i op til otte etager.

Del af by
Fælles for mange af de nye høje boligbyggerier er, at de er udformet som del af en større karrestruktur, der også består af lavere bygninger. På den måde indgår de nye høje boligbyggerier som en mere integreret del af en varieret bystruktur i forhold til bolighøjhusene fra 1960’erne, der ofte var placeret som fritliggende bygningsmassiver i et grønt parklandskab med store parkeringsarealer.

Fantastisk udsigt
Kvaliteterne ved de nye høje boligbyggerier er oplagte. Der er en intet mindre end fantastisk udsigt fra de højtbeliggende lejligheder. De nye bydele ligger alle i den østlige udkant af Københavns Centrum, og fra de øverste etager er der derfor et storslået panorama af solnedgangen over Hovedstadens tage og spir.

Høje kontorer
Få år tilbage var det kontorbyggerierne, der førte an i højhusbyggeriet. Først i den mindre skala med Nykredits kubiske hovedsæde på Kalvebod Brygge og naboen Marriott Hotel på hver omkring de 40 m. Senere fulgte medicinalfirmaet Ferrings 80 m høje stålhøjhus i Ørestad City og derefter det ekspressive advokatdomicil, Kobbertårnet, på Amerika Plads med 62 m.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Grøn transformator med global ambition

Grøn transformator med global ambition

Med tyske Jens-Peter Saul som CEO, har Rambøll udviklet sig fra at være en nordisk virksomhed til en global spiller med en omsætning, der er mere end fordoblet til 17 milliarder kroner

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

De kommende to sæsoner vil der står Carl Ras på maven af Lyngby Boldklubs spillere, når de løber på banen hjemme på Lyngby Stadion, mens der vil stå Carl Ras, når spillerne ifører sig klubbens udebanetrøje

Lige efter EU-bogen

Lige efter EU-bogen

Aktører i byggeriet kan vinde fordele ved hurtigt at omfavne EU's taksonomi-regler om bæredygtighed. Carl Ras står klar med rådgivning og service og er blandt andet en nøglespiller i den banebrydende renovering af DMI's tidligere domicil