UgensErhverv.dk

Bolig i det høje

Boligbyggeriet når nye etagehøjder i Københavns nye bydele.

15-06-2006

Boligbyggeriet når nye etagehøjder i Københavns nye bydele

Af Niels Nielsen

Det er ikke i nærheden af Malmøs boligtårn, Turning Torso, på 190 m - men alligevel. Der bygges boliger i højere huse, end der er set i mange år, i Københavns nye bydele.

Op til 15 etager bliver boligkarreen Fyrtårnet, som er planlagt på Amerika Plads i Søndre Frihavn, mens boligerne i Ørestad City når op i 12 etagers højde.
Det er omkring dobbelt så højt som den gennemsnitlige etagehøjde på fem etager plus tagetage på boligkarreerne i den historiske middelalderby og brokvartererne.

Ti etager
I Havnestad på Islands Brygge er det de to renoverede betonsiloer, der trækker boligbyggeriet i vejret. Den massive Wenneberg-silo med det nye navn Islands Brygge 30 troner med 16 etager og 56 m over jorden, mens dobbeltsiloen, Gemini Residence, er lidt lavere med en højde på omkring de 40 m.

I Havnestad følger de nye boligkarreer generelt etagehøjden inde på det historiske Islands Brygge på cirka syv etager; men enkelte karreer ud mod vandet er opført i otte etager, og et enkelt punkthus i ti etager.

På Havneholmen på den modsatte side af Havneløbet planlægges boligerne ligesom i den nordlige del af Ørestad i op til otte etager.

Del af by
Fælles for mange af de nye høje boligbyggerier er, at de er udformet som del af en større karrestruktur, der også består af lavere bygninger. På den måde indgår de nye høje boligbyggerier som en mere integreret del af en varieret bystruktur i forhold til bolighøjhusene fra 1960’erne, der ofte var placeret som fritliggende bygningsmassiver i et grønt parklandskab med store parkeringsarealer.

Fantastisk udsigt
Kvaliteterne ved de nye høje boligbyggerier er oplagte. Der er en intet mindre end fantastisk udsigt fra de højtbeliggende lejligheder. De nye bydele ligger alle i den østlige udkant af Københavns Centrum, og fra de øverste etager er der derfor et storslået panorama af solnedgangen over Hovedstadens tage og spir.

Høje kontorer
Få år tilbage var det kontorbyggerierne, der førte an i højhusbyggeriet. Først i den mindre skala med Nykredits kubiske hovedsæde på Kalvebod Brygge og naboen Marriott Hotel på hver omkring de 40 m. Senere fulgte medicinalfirmaet Ferrings 80 m høje stålhøjhus i Ørestad City og derefter det ekspressive advokatdomicil, Kobbertårnet, på Amerika Plads med 62 m.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Nordkystens Tømmerhandel blev skabt af den entreprenante trælastmand Uffe Ravn ovenpå et boom i sommerhus-byggeriet i 60´erne Nordsjælland – i dag drives den af sønnen Erik Ravn

Der trædes på bremsen

Der trædes på bremsen

Mængden af nye varebiler er for nedadgående. I årets første syv måneder er der indregistreret 13.876 nye varebiler i Danmark, og det er en nedgang på hele 12,9 % i forhold til 2022. Og nedgangen i salget ser tilsyneladende ud til at fortsætte

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Københavns overborgmester vil have ret til krav om højere andel almene boliger i København. Hun efterlyser, at der bygges flere almene boliger og bygges klogt i hovedstaden

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Torben Dybdahl Jensen vinder prisen pga. sin indsats for at motivere unge mennesker til at arbejde i betonbranchen, herunder at afholde den årlige 'Betonworkshop', der efterhånden er blevet en institution i sig selv