UgensErhverv.dk

Nyt it-værktøj til digitalt udbud

Basismodellen fra SBi gør det muligt for rådgivere at udveksle oplysninger i 3D.

09-06-2006

Fra 1. januar 2007 skal der kommunikeres digitalt i udbudsrunderne på offentlige byggerier. Det kræver bl.a. en fælles software-platform som rådgiverne kan arbejde i, og den leverer Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) med et nyt it-værktøj, Basismodellen.

- Basismodellen kan på en enkel og overskuelig måde generere et sammenhængende digitalt udbud, hvor opgaver, mængder, egenskaber og beskrivelser er bundet sammen i en 3D-model af det konkrete byggeri, siger seniorforsker, arkitekt Nils Lykke Sørensen, der har udviklet værktøjet sammen med arkitekt Peter Scheutz fra firmaet Scheutz & Clemmentsen.

- Selvom Basismodellen er et 3D værktøj, kan den tage afsæt i rådgivernes 2D tegninger. Langt de fleste rådgivere bruger i dag traditionel 2D-tegningsteknik, så for at gøre overgangen fra 2D-tegninger til 3D-model så enkel som mulig, anvender basismodellen et sæt af simple tegningsregler. Basismodellen kan selv checke om en tegning lever op til reglerne, og hvis der er problemer, angiver værktøjet hvor disse findes, så det er let at komme videre til næste fase i processen, forklarer Nils Lykke Sørensen.

Værktøjet vil senere kunne tilpasses, så alle parter i et byggeprojekt kan få adgang til en 3D-model, hvor den enkelte aktør på ethvert tidspunkt i byggeprocessen kan hente netop de informationer, der er relevante for ham eller hende oplyser Niels Lykke Sørensen.

- mir

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 39/2023 - 1)

Konkurser i byggeriet (Uge 39/2023 - 1)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Regeringen vil booste genbrug af byggematerialer

Regeringen vil booste genbrug af byggematerialer

- Der er et kæmpe potentiale for bedre ressourceudnyttelse i byggebranchen, og derfor skal vi tænke mere bæredygtigt, siger miljøminister Magnus Heunicke (S)

Danmarks største OPP-byggeri til over 2 milliarder kroner er skudt i gang

Danmarks største OPP-byggeri til over 2 milliarder kroner er skudt i gang

Det første spadestik er taget i byggeriet af et ny hovedkvarter til Forsvarets Efterretningstjeneste. PensionDanmark, MT Højgaard og DEAS ser frem til at opføre det historiske byggeri, som vil bidrage til Danmarks sikkerhed

Højere selvmordsrate blandt medarbejdere, der har været udsat for vold

Højere selvmordsrate blandt medarbejdere, der har været udsat for vold

En undersøgelse udarbejdet i samarbejde mellem forskere fra Danmark, Sverige, Finland og England viser, at medarbejdere har en højere risiko for selvmordsforsøg eller fuldbyrdet selvmord, hvis de har oplevet vold på arbejdet