Byggebranchen er nu oppe på at uddanne 30 procent af lærlingene.
31-05-2006
Opsvinget i byggebranchen kommer også de unge til gode. Hvor de tidligere havde svært ved at finde lærerpladser er billedet vendt, og i dag stiger antallet af uddannelsesaftaler markant. Tallene for nye elever i januar og februar i år viser, at alle brancher oplever vækst i optaget af lærlinge, men den største vækst har byggeriet. Her var der 1.370 nye elever - en stigning på 25 procent.
Dermed har byggefagene overhalet alle andre brancher i optaget af lærlinge, og byggeriet uddanner nu 30 procent af de danske lærlinge. Det selvom branchen ”kun” beskæftiger 7 procent af arbejdsstyrken.
Det er fortsat tømrerfaget, der er den største hitter blandt de unge med en stigning i elever på 44 procent, mens struktør, murer- og snedkerfaget fik henholdsvis 40%, 38% og 33% flere elever.
- En anden meget positiv tendens er, at antallet af skolepraktikelever er
faldet med 36 procent inden for bygge- og anlægsbranchen. Det betyder, at de praktikpladser, der bliver oprettet, er ude i virksomhederne. Virksomhedspraktik giver de unge en langt bedre forståelse for den dagligdag, de senere skal være en del af, siger Jesper Juul Sørensen, uddannelseschef i Dansk Byggeri.
Han forklarer det historisk store elevtal som en kombination af travlhed i branchen og en effektiv kampagne for at få byggeriets virksomheder til at tage flere elever ind.
Det eneste fagområde, hvor der er en negativ udvikling i elevoptaget, er inden for malerfaget, hvor antallet af uddannelsesaftaler er faldet med 3 procent.
- mir
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Læs september 2023 udgaven her
Læs november 2023 udgaven her
Markedsledende i afvandingsteknik
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Henrik Mielke, forperson for Renoverprisens nomineringsudvalg, og direktør i Pihl & Søn, svarer på seks skarpe spørgsmål fra BygTek
Ny vandnorm og nye krav til asbesthåndtering er blot de seneste opdateringer, der kræver efteruddannelse af VVS-installatørerne
Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede, der administreres af ATP, vil kun oplyse fire regnskabstal, og dermed må revisorerne ifølge Dansk Håndværk arbejde i blinde
Foreningen af Rådgivende Ingeniører(FRI) udarbejdet en ny branchevejledning for jordhåndteringsområdet