UgensErhverv.dk

Den store postkrig

Tidligere eller nuværende nationale postvæsener gør klar til slaget om Europa.

29-05-2006

Tidligere eller nuværende nationale postvæsener gør klar til slaget om Europa.

Af Lars Solberg

I Danmark er det store slag om posten kun lige begyndt. Den aktuelle kamp med GLS om blandt andet pakker er kun opvarmningen til det store slag, som for alvor bryder løs i 2009, hvor hele post- og pakkevæsenet bliver givet helt frit i forbindelse med EU-liberaliseringen af området.

Men allerede i dag rumler det mange steder.

En række distributionsselskaber, post- og fragtfirmaer investerer på livet løs. Motivet kan være en umiddelbar profit, men i mange tilfælde handler det mere om, at firmaerne ruster sig til det kommende store liberaliseringsslag inden for post- og pakkeområdet.

Og tilsyneladende er der rigtige mange aktører på området. De viser sig dog ofte at være ejede af de nationale eller tidligere statsejede postvæsener i Nordeuropa.

Store konkurrenter
I Danmark er de store konkurrenter til Post Danmark inden for pakkeområdet blandt andet GLS, der konkurrerer intenst på pakker under 20 kg lige nu.
Andre store distributionsfirmaer er koncernerne DHL og amerikanske UPS.
På brevfronten er et firma som CityMail ved at gøre klar til at konkurrere i Storkøbenhavn om uddeling af breve over 50 gram.

Under 50 gram har Post Danmark stadig monopol, men når det ophører i 2009, er CityMail klar til at kaste sig over de små breve også.
Så både på post- og pakkesiden kan Post Danmark forvente totalangreb. Men Post Danmark er i fuld gang med at gøre sig stærke.

75% af koncernen ejes i dag af den danske stat. Den sidste fjerdedel af aktierne købte kapitalkoncernen CVC Capital Partners for knap et år siden.
De to ejere er gået ind i forskellige investeringer sammen. Således har de i efteråret opkøbt halvdelen af det nationale belgiske postvæsen.

Og business ser fornuftig ud for Post Danmark. I 2005 kom væsenet ud med et overskud på godt én milliard kroner før skat.

Andre nationer
Men andre landes nationale eller tidligere nationale postvæsener har det også rigtig godt og er i fuld gang med at konsolidere deres virksomhed blandt andet ved at udvide forretningsområderne med nye investeringer og opkøb.

GLS og DHL, der begge rykker godt i Danmark, er ejet af henholdsvis Royal Mail fra Storbritannien og Deutsche Post.

Også det norske postvæsen investerer over grænsen.

Posten Norge ejer således CityMail, der har gjort det godt i Sverige og nu vil konkurrere direkte med Post Danmark om postomdeling i Storkøbenhavn.

De to nordiske koncerner er dog ikke uvenner af den grund. Tværtimod. Post Danmark arbejder tæt sammen med Posten Norge. De to konkurrenter går arm i arm på det internationale pakkemarked via Pan Nordic Logistics, som Post Danmark og Posten Norge ejer ligeligt.

Men alliancer er som bekendt et af de bedste våben. Og virksomhederne skal være så veludrustede som muligt, hvis de skal klare sig i den store postkrig.

Brochurer

65.000 tilsyn mod social dumping

65.000 tilsyn mod social dumping

Alene sidste år gennemførte Arbejdstilsynet 7.900 tilsyn på danske og udenlandske virksomheder, og det resulterede i 4.300 reaktioner

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Efter en knap et år lang proces har Aarsleff nu opnået alle de påkrævede godkendelser i både Danmark og Rusland, og salget af Aarsleffs russiske forretninger er nu gennemført

Ford har misforstået det danske marked

Ford har misforstået det danske marked

Hos Ford vil man gerne sælge sin Ranger Raptor som en fritidsbil, men det kommer ikke til at ske i Danmark, hvor den primært vil blive solgt som arbejdsbil og også kun kan købes på gule plader

Med på en kigger

Med på en kigger

I Frederiksberg Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet, at alle byggehegn, der sættes op i forbindelse med Frederiksberg Kommunes bygge- og anlægsprojekter, forsynes med kighuller i forskellige højder