UgensErhverv.dk

Kun én dødsulykke i 1. kvartal

Efter voldsomt mandefald i byggeriet i 2005 er tallet faldet i årets første tre måneder.

29-05-2006

Efter voldsomt mandefald i byggeriet i 2005 er tallet faldet i årets første tre måneder.

Af Lars solberg

4. januar 2005 - 37-årig tømrer dræbt ved fald på syv en halv meter fra mandskabskurv under nedtagning af tagplader.
12. januar 2005 - 24-årig tømrer dræbt ved fald fra mandskabskurv i forbindelse med reparation af tag, da stålwire på kran knækker.
17. januar 2005 - 43-årig jord- og betonarbejder dræbt ved fald fra 20 m i forbindelse med elementmontage.
7. februar 2005 - En arbejdsmand dræbt ved fald fra 12 m i installationsskakt ved arbejde med krydsfinerplader.
14. marts 2005 - 61-årig dræbt ved fald fra stillads. Falder otte meter.

I løbet af de tre første måneder af 2005 mistede fem mand livet i forbindelse med arbejde inden for byggebranchen. Og de skræmmende ulykker blev ved resten af året. I alt døde 19 i byggeriets tjeneste i 2005.
Den tragiske statistik ser dog ud til at have toppet.

Kørt over af lastbil
Status efter 1. kvartal 2006 er, at der kun er sket én dødsulykke i år.
Ulykken fandt sted ved et byggeprojekt på Motorring 3 ved København, hvor en landmåler blev kørt over af en lastbil inde på byggepladsen.

Den kraftige nedgang inden for dødsulykker glæder teknisk konsulent i arbejdstilsynet, Jørgen F. Andersen, der har mange års erfaring fra byggepladser. Han er positivt overrasket.

- Hvis tendensen holder resten af året, ender vi på fire dødsulykker i 2006 – et meget lavt tal, som er en stor fremgang i sammenligningen med de mange dødsfald på byggepladserne i 2005, siger Jørgen F. Andersen til Puff.
Det officielle tal fra Arbejdstilsynet over dødsulykker for 2005 foreligger ikke endnu, men ifølge blandt andet beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) endte antallet af dødsulykker i byggeriet på 19.

Fokus medfører stramning
AT-konsulent Jørgen F. Andersen har ikke en facitliste på, hvorfor tallet er faldet så meget i år. Men han tror, at en af forklaringerne kan være, at den voldsomme debat i medierne i slutningen af 2005 kan have haft en indflydelse.

- Der var meget fokus på problematikken, og det har helt sikkert betydet noget rundt omkring – både hos bygherrer, håndværksmestre, og små og store entreprenører. En række procedurer er nok blevet strammet op, og tilgangen til arbejdet er måske blevet mere grundig, siger Jørgen F. Andersen.

Da han for fire måneder siden i kølvandet på de mange dødsulykker blev interviewet af undertegnede, var han overbevist om, at en væsentlig årsag til det store antal dræbte var, at byggebranchen havde alt for travlt og ikke tog sig tid nok til at sikre arbejdspladserne.

Han udtalte, at der var en fællesnævner mellem den voldsomme aktivitet og den drastiske vækst i dødsulykker på byggepladsen.

- Det går for stærkt på de danske byggepladser. Hele området er så overophedet, at der mange steder lægges en tidsplan, der simpelthen ikke kan holdes, hvis man også skal have 100% styr på sikkerheden. Det betyder, at der sjuskes, og man glemmer at tjekke tingene, hvilket kan føre til tragiske dødsfald, sagde han.

Stigningen i dødstal på byggepladser i 2005 var helt speciel.

De 19 dødstal står i skærende kontrast til de forrige fire år, hvor tallet har været på mellem syv og ni dødsulykker per år i byggeriet.
Så der var tale om næsten en fordobling fra et stabilt lavt niveau.

Halvdelen højdeulykker
Langt de fleste af ulykkerne i 2005 var højdeulykker – fald fra tage, stilladser, stiger og ikke mindst lifte. Knap halvdelen af de 14 ulykker skete i forbindelse med brug af lifte og mandskabskurve.

En type ulykker, der måske kunne være undgået, hvis man have givet sig god tid og fulgt alle procedurer.

En af de mest omtalte ulykker i 2005 var netop en liftulykke, der endte med to håndværkeres død. Her blev visse sikkerhedsforanstaltninger glemt eller ignoreret i forbindelse med tidspres.

Ulykken skete fredag den 18. november på en byggeplads på Amager, hvor en ensøjlet lift med de to håndværkere – en 26-årig mand fra Aalborg og en 49-årig mand fra Falster - kollapsede i femte sals højde og styrtede til jorden.

Grundighed
Men denne type ulykker er byggebranchen indtil videre blevet forskånet for.
Og Jørgen F Andersen gisner om, at det kan skyldes større grundighed.

- De mange dødsulykker forskrækkede hele branchen, så jeg tror, at både håndværkere og arbejdsgivere gør sig mere umage med at tjekke redskaber og procedurer, siger Jørgen F. Andersen.

Efter en række dødsulykker i forbindelse med brug af lift i 2005, er der endnu ikke sket ulykker i år på det felt inden for byggeriområdet.

Dødsulykker i byggeriet siden 1995:
1995: 16
1996: 13
1997: 12
1998: 14
1999: 10
2000: 15
2001: 9
2002: 7
2003: 9
2004: 8
2005: 19
Kilde: Nyhedsbrevet 3F, Arbejdstilsynet og TIB.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Nye krav til byggeriet lurer i horisonten, når klimakravene skal revideres i 2025. Alt tyder på, at byggepladsen bliver omfattet af beregningerne af CO2 belastningen

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

Ved siden af Idrætscenter Vendsyssel og Vrå Skole skal der opføres en svømmehal med 25 meter bassin med otte baner, morskabsbassin med vandrutchebane samt wellnessafdeling. Projektet har en kontraktsum på ca. 120 millioner kroner

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Kvaliteten er vigtigst, og renoveringsprojekterne kommer til at stå i kø. Det er blandt konklusionerne i en stor spørgeundersøgelse, hvor Flügger har spurgt skandinaviske kunder om forventningerne til fremtiden og ønsker til malerprodukter generelt

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

SPONSORERET INDHOLD: Med lanceringen af verdens første indbyggede, certificerede knæpuder viser Snickers Workwear sit engagement i det, virksomheden kalder 'Inventing workwear'