UgensErhverv.dk
Reservedelslager for tage

Reservedelslager for tage

Til renovering og tilbygninger skal tagsten matche de eksisterende, og de kan skaffes hos få specialiserede forhandlere.

22-05-2006

Til renovering og tilbygninger skal tagsten matche de eksisterende, og de kan skaffes hos få specialiserede forhandlere.

Af Lars Solberg

Som en fugleklat i øjet. Sådan kan det virke, når man ser et gammelt tag, der er pletvist renoveret med helt nye tagsten. De rene skarpe farver ved siden af de gamle patinerede sten gør ondt. Med det er der råd for.
I Danmark findes der forhandlere med speciale i brugte tagsten i alle mulige afskygninger og aldre, der kan afløse slidte områder på gamle tage eller bruges på en tilbygning. Efter montering er der ingen, som kan se forskel.

En af de personer, der gennem en menneskealder har samlet og forhandlet de gamle, nedtagne tagsten, er Torben Jakobsen. Københavner-virksomheden Jakobsen Tegl ApS har omkring 450.000 sten liggende på lager i Solrød – fra håndstrøgne vingetegl til cementsten og tegl i mange kulører – 500 forskellige typer tegl ligger klar til genbrug.

Se rigtigt ud
Hver dag sælger Torben Jakobsen gamle tagsten til håndværksmestre, trælaster, arkitekter, entreprenører og private. Der er gang i forretningen, og mere end nogensinde før.

- Igennem de senere år er der sket en udvikling på dette område. Før i tiden var det få, der gik så meget op i udseendet. Bare taget var tæt og i orden. Men i dag er det mere reglen end undtagelsen, at det ser rigtigt ud. Æstetik og stil er vigtige faktorer i dag. Og heldigvis for det, siger Torben Jakobsen.

Det betyder et meget større rykind både af private og fra det offentlige. De gamle sten genbruges i mange forskellige sammenhænge.

Primært er det i forbindelse med renovering – men der bliver også i stigende grad opført tilbygninger – både af firmaer i gamle domiciler og af private med lommen fuld af friværdi.

- På de store bygninger og boligkomplekser er der som regel tilknyttet arkitekter, der sørger for at skaffe ældre tagsten, som matcher de eksisterende i forbindelse med eksempelvis en renovering. Hos private kan der stadig være enkelte, som lægger nye sten ved en reparation i det gamle tag. Men det er ikke godt. Sådan behandler folk ikke engang deres bil - hvem kunne finde på at pletmale den? Og et hus er meget mere værd. Det udgør måske den største værdi, en familie nogensinde vil eje. Derfor skal en renovering eller ombygning være udført, så det ser ordentligt ud, siger Torben Jakobsen.

Dragør-huse og kirker
Jakobsen Tegl leverer brugte tagsten til bygninger i hele landet – fra de gamle byhuse i Dragør til kirker i Værløse og landejendomme i Vestjylland.
Opgaverne klares ved hjælp af billeder eller ved, at kunder har en sten med, når der skal shoppes gamle sten.
For hver sten har sit særpræg.

- Ældningen og patineringen varierer. Så man må bruge øjet, når der skal skaffes dubletter, siger Torben Jakobsen.

Og den enkelte tagsten forandres i løbet af meget kort tid. Bare få måneder i det danske vejr, og der er enkelte nuanceændringer eller pletter. Måske kan det ikke ses umiddelbart, men hvis et par sten knækker, og de udskiftes med nye, springer reparationen i øjnene som en neongrøn graffiti på en hvidpudset mur.

Bevaringsværdig
Brug af gamle tagsten med den rigtige patina er lovpligtig ved renoveringer af fredede ejendomme.

Men et voksende salgsområde for Jakobsen Tegl er tagsten til de såkaldte bevaringsværdige bygninger.
Indenfor denne relativt nye kategori af bygninger er der ingen lovkrav med hensyn til materialer. Men der skal søges om tilladelser hos kommunen, hvis der skal laves noget om. Og her er det ifølge Torben Jakobsen godt at være på forkant.

- I forbindelse med byggetilladelser skal man gøre sit hjemmearbejde. Det vil sige, at ansøgningen skal være formuleret, så ønskerne er nemmere at imødekomme. Her kan det for eksempel være meget fornuftigt at skrive, at man i forbindelse med eksempelvis en tilbygning har fundet den rigtige type brugte tagsten, så den nye bygning fremstår som en helhed sammen med den eksisterende bygning, siger Torben Jakobsen, der mener, at det ofte giver gode resultater.

Kommunens byggesagkyndige eller sagsbehandler synes bedre om ideen og vender tommelfingeren opad.

Billig løsning
Ved renovering af boligblokke eller andet har indkøb af brugte tagsten også sparet ejeren eller lejerne for mange penge, da nogle få ødelagte sten på et tag af monteringsårsager kan medføre, at der skal lægges et helt nyt tag, hvis man ikke kan finde dubletter for de ødelagte.

Så de gamle tagsten fra nedlagte huse har for alvor fået nyt liv i dag. Torben Jakobsen har endda oplevet at levere et par ekstra sten til et tag, som blev genlagt med de tidligere sten efter en montering af moderne undertag.

Der er nok at se til hos Jakobsen Tegl og de få andre firmaer på markedet som Bergsten ApS og Katrinedal Tagstensdepot på Sjælland og Murercentret i Jylland. Der findes et par stykker mere på markedet, men der er relativt få.

- Indenfor brugte biler er der reservedelslagre og værksteder over alt, men til brugte huse er det svært at skaffe de rigtige reservedele. Men det gavner jo os, siger Torben Jakobsen.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Nordkystens Tømmerhandel blev skabt af den entreprenante trælastmand Uffe Ravn ovenpå et boom i sommerhus-byggeriet i 60´erne Nordsjælland – i dag drives den af sønnen Erik Ravn

Der trædes på bremsen

Der trædes på bremsen

Mængden af nye varebiler er for nedadgående. I årets første syv måneder er der indregistreret 13.876 nye varebiler i Danmark, og det er en nedgang på hele 12,9 % i forhold til 2022. Og nedgangen i salget ser tilsyneladende ud til at fortsætte

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Københavns overborgmester vil have ret til krav om højere andel almene boliger i København. Hun efterlyser, at der bygges flere almene boliger og bygges klogt i hovedstaden

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Torben Dybdahl Jensen vinder prisen pga. sin indsats for at motivere unge mennesker til at arbejde i betonbranchen, herunder at afholde den årlige 'Betonworkshop', der efterhånden er blevet en institution i sig selv