Travlhed fører til flere fejl og længere udbedringstider. Nu strammes der op internt og over for underleverandørerne.
22-05-2006
Af Michael Rughede
Tempoet er højt i byggebranchen. Måske endda for højt, konstaterer NCC’s administrerende direktør, Søren Ulslev, og peger på, at der generelt begås flere fejl i øjeblikket, og der er ikke tid til at rette dem hurtigt nok.
Det giver problemer med de forventningsfulde kunder, der stiller store krav til det færdige produkt.
- Vi kan se, at det høje tempo i branchen og mangel på resurser er med til, at flere kunder må vente længere tid end normalt for at få udbedret mangler. Det forhold er stærkt utilfredsstillende og må ændres, siger Søren Ulslev.
Kunderne svigtes
Det er især på boligmarkedet, at travlheden koster frustrerede kunder. De er nemlig langt bedre vant, end det byggebranchen normalt præsterer.
- Nu om dage er vi jo vant til, at en vare skal være 100% i orden. Og hvis den ikke er det, så bliver den omgående byttet eller repareret. Men i byggebranchen kan selv små uenigheder om fejl og mangler medføre en lang afhjælpningsperiode. Det har kunderne selvfølgelig meget svært ved at forstå, siger Søren Ulslev, der forstår, at kunderne reagerer, som de gør.
- Kunderne føler med rette, at de bliver svigtet, siger Søren Ulslev.
Derfor er det nødvendigt, at branchen bliver mere kundeorienteret. Hos NCC er målsætningen at få nedbragt den lange sagsbehandling og de langvarige syn og skøn. Midlet er at stramme op på egne interne procedurer og over for underleverandørerne.
Bedre interne processer
Ifølge NCC’s egne statistikker er fejlene meget ujævnt fordelt. Tre fjerdedele af fejlene laves i få enkeltstående projekter. Halvdelen af dem begås af NCC selv, mens fejlleverancer og underleverandører står for resten.
Internt vil NCC forsøge sig med endnu bedre planlægning.
I analyserne på fejlene er synderen ofte tidsplanen for projektet, som er for stram. Skrider den, kommer fejlene, så målet er derfor en slags ’skynd dig langsomt’, hvor hastværk undgås.
Dernæst skal fejlretningsprocessen gøres bedre, så fejlene findes, før kunderne gør det.
- De fejl, vi selv begår, skal rettes op hurtigst muligt. Samtidig er vi nødt til at bryde en begyndende kedelig udvikling, når det drejer sig om arbejde, vi får udført af underleverandører. NCC er en virksomhed, der lægger afgørende vægt på, at kunderne får den aftalte vare – derfor har vi svært ved at leve med det, hvis nogle af vores samarbejdspartnere har en anden holdning, siger Søren Ulslev.
Strammer op på underleverandørerne
Den kedelige udvikling, Ulslev henviser til, handler om, at det er blevet sværere at få underleverandørerne til at rette fejlene tidsnok.
De er nemlig selv så pressede på tid, at de ikke kan overkomme fejlretningen inden for de 14 dage, som NCC har som standard reaktionstid på konstaterede fejl. Det kommer nu til at koste.
NCC vil dels tage skridt til at tjekke, om underleverandørerne har resurser til at udføre fejlretning, før de får opgaven, dernæst vil man forpligte underleverandørerne kontraktligt på at handle hurtigt. I modsat fald sørger NCC for udbedringen på underleverandørens regning.
Udskilningsløb
Og underleverandørerne har grund til at mande sig op, for der er et udskilningsløb i gang blandt dem.
NCC satser mere og mere på strategiske partnerskaber, hvor byggeopgaverne udføres i faste teams mellem bygherrer, rådgivere, arkitekter, entreprenører – og underentreprenører. Her er der markant færre fejl i andre byggerier, og dermed beskyttes indtjeningen bedre.
På få år er andelen af byggerier med strategiske partnerskaber gået fra 0 til 35% i dag. Inden for de næste par år skal det ligge på 50%.
Satsningen på de strategiske partnerskaber giver mening ud fra NCC’s seneste kvartalsregnskab. Her faldt overskuddet fra 2,8% i 2004 til 0,9% i 2005, mens overskuddet for hele året lå på 3,0% for 2004. Ifølge NCC selv netop på grund af få underskudsgivende projekter – og en hård vinter.
DAFA tætner, dæmper og beskytter
Calsitherm indeklimaplade, der isolerer og fugtregulerer boligen
Quickguide – Vinduer – VinduesIndustriens oversigt over love og regler
Alt i isolering
Alt i container, køb, leje, brugt, isoleret etc
Tysk kvalitets tagtegl
Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
Tagdækkernes faldsikringssystem
Fugttekniske løsninger
Udlejning af container - landsdækkende
Nordkystens Tømmerhandel blev skabt af den entreprenante trælastmand Uffe Ravn ovenpå et boom i sommerhus-byggeriet i 60´erne Nordsjælland – i dag drives den af sønnen Erik Ravn
Mængden af nye varebiler er for nedadgående. I årets første syv måneder er der indregistreret 13.876 nye varebiler i Danmark, og det er en nedgang på hele 12,9 % i forhold til 2022. Og nedgangen i salget ser tilsyneladende ud til at fortsætte
Københavns overborgmester vil have ret til krav om højere andel almene boliger i København. Hun efterlyser, at der bygges flere almene boliger og bygges klogt i hovedstaden
Torben Dybdahl Jensen vinder prisen pga. sin indsats for at motivere unge mennesker til at arbejde i betonbranchen, herunder at afholde den årlige 'Betonworkshop', der efterhånden er blevet en institution i sig selv