UgensErhverv.dk

NCC vil have bedre kvalitet

Travlhed fører til flere fejl og længere udbedringstider. Nu strammes der op internt og over for underleverandørerne.

22-05-2006

Af Michael Rughede
Tempoet er højt i byggebranchen. Måske endda for højt, konstaterer NCC’s administrerende direktør, Søren Ulslev, og peger på, at der generelt begås flere fejl i øjeblikket, og der er ikke tid til at rette dem hurtigt nok.
Det giver problemer med de forventningsfulde kunder, der stiller store krav til det færdige produkt.

- Vi kan se, at det høje tempo i branchen og mangel på resurser er med til, at flere kunder må vente længere tid end normalt for at få udbedret mangler. Det forhold er stærkt utilfredsstillende og må ændres, siger Søren Ulslev.

Kunderne svigtes
Det er især på boligmarkedet, at travlheden koster frustrerede kunder. De er nemlig langt bedre vant, end det byggebranchen normalt præsterer.

- Nu om dage er vi jo vant til, at en vare skal være 100% i orden. Og hvis den ikke er det, så bliver den omgående byttet eller repareret. Men i byggebranchen kan selv små uenigheder om fejl og mangler medføre en lang afhjælpningsperiode. Det har kunderne selvfølgelig meget svært ved at forstå, siger Søren Ulslev, der forstår, at kunderne reagerer, som de gør.

- Kunderne føler med rette, at de bliver svigtet, siger Søren Ulslev.
Derfor er det nødvendigt, at branchen bliver mere kundeorienteret. Hos NCC er målsætningen at få nedbragt den lange sagsbehandling og de langvarige syn og skøn. Midlet er at stramme op på egne interne procedurer og over for underleverandørerne.

Bedre interne processer
Ifølge NCC’s egne statistikker er fejlene meget ujævnt fordelt. Tre fjerdedele af fejlene laves i få enkeltstående projekter. Halvdelen af dem begås af NCC selv, mens fejlleverancer og underleverandører står for resten.
Internt vil NCC forsøge sig med endnu bedre planlægning.
I analyserne på fejlene er synderen ofte tidsplanen for projektet, som er for stram. Skrider den, kommer fejlene, så målet er derfor en slags ’skynd dig langsomt’, hvor hastværk undgås.
Dernæst skal fejlretningsprocessen gøres bedre, så fejlene findes, før kunderne gør det.

- De fejl, vi selv begår, skal rettes op hurtigst muligt. Samtidig er vi nødt til at bryde en begyndende kedelig udvikling, når det drejer sig om arbejde, vi får udført af underleverandører. NCC er en virksomhed, der lægger afgørende vægt på, at kunderne får den aftalte vare – derfor har vi svært ved at leve med det, hvis nogle af vores samarbejdspartnere har en anden holdning, siger Søren Ulslev.

Strammer op på underleverandørerne
Den kedelige udvikling, Ulslev henviser til, handler om, at det er blevet sværere at få underleverandørerne til at rette fejlene tidsnok.
De er nemlig selv så pressede på tid, at de ikke kan overkomme fejlretningen inden for de 14 dage, som NCC har som standard reaktionstid på konstaterede fejl. Det kommer nu til at koste.

NCC vil dels tage skridt til at tjekke, om underleverandørerne har resurser til at udføre fejlretning, før de får opgaven, dernæst vil man forpligte underleverandørerne kontraktligt på at handle hurtigt. I modsat fald sørger NCC for udbedringen på underleverandørens regning.

Udskilningsløb
Og underleverandørerne har grund til at mande sig op, for der er et udskilningsløb i gang blandt dem.
NCC satser mere og mere på strategiske partnerskaber, hvor byggeopgaverne udføres i faste teams mellem bygherrer, rådgivere, arkitekter, entreprenører – og underentreprenører. Her er der markant færre fejl i andre byggerier, og dermed beskyttes indtjeningen bedre.
På få år er andelen af byggerier med strategiske partnerskaber gået fra 0 til 35% i dag. Inden for de næste par år skal det ligge på 50%.
Satsningen på de strategiske partnerskaber giver mening ud fra NCC’s seneste kvartalsregnskab. Her faldt overskuddet fra 2,8% i 2004 til 0,9% i 2005, mens overskuddet for hele året lå på 3,0% for 2004. Ifølge NCC selv netop på grund af få underskudsgivende projekter – og en hård vinter.


Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Grøn transformator med global ambition

Grøn transformator med global ambition

Med tyske Jens-Peter Saul som CEO, har Rambøll udviklet sig fra at være en nordisk virksomhed til en global spiller med en omsætning, der er mere end fordoblet til 17 milliarder kroner

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

De kommende to sæsoner vil der står Carl Ras på maven af Lyngby Boldklubs spillere, når de løber på banen hjemme på Lyngby Stadion, mens der vil stå Carl Ras, når spillerne ifører sig klubbens udebanetrøje

Lige efter EU-bogen

Lige efter EU-bogen

Aktører i byggeriet kan vinde fordele ved hurtigt at omfavne EU's taksonomi-regler om bæredygtighed. Carl Ras står klar med rådgivning og service og er blandt andet en nøglespiller i den banebrydende renovering af DMI's tidligere domicil